Στο Φρούριο Ιτζεδίν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας

Newsroom
Newsroom

"Το μνημείο επιβάλλεται να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου" αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Στο Φρούριο Ιτζεδίν ξεναγήθηκαν εκπρόσωποι του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας την Κυριακή. Με αφορμή την επίσκεψη αυτής σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο:

"Η συμμετοχή του κόσμου στη χθεσινή επίσκεψη και ξενάγηση στο Φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας.

Την Κυριακή είχαμε την ευκαιρία να δούμε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το  Φρούριο, να μάθουμε για την ιστορία, για τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, για το ρόλο που έπαιξε στην προστασία του λιμανιού και, αργότερα, με τη μετατροπή του σε ‘’εγκληματικές φυλακές’’. 

Σ’ αυτό ‘’φιλοξενήθηκαν’’ και άνθρωποι για ποινικά αδικήματα αλλά και άνθρωποι για τις ιδέες τους, για το φρόνημά τους.

Το 1903 πέρασε τις πόρτες του Ιτζεδίν, ως κρατούμενος, και ο Ελευθέριος Βενιζέλος!

Την Κυριακή ενημερωθήκαμε, προβληματιστήκαμε, θυμώσαμε, εξοργιστήκαμε για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Μνημείο, το οποίο επιβάλλεται να σωθεί από την εγκατάλειψη και τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος.

Σύντομα θα ακολουθήσει το δεύτερο βήμα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 θα προσκαλέσουμε, σε δημόσια συζήτηση, τους άρχοντες της Νήσου και του Νομού Χανίων, την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, την υπουργό Πολιτισμού, για να συζητήσουμε πώς θα γίνει μπορετό να σωθεί και να αναδειχθεί το Μνημείο και να παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων για Συνέδρια και  δράσεις Πολιτισμού.

Η Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, που βρίσκεται μέσα στο Φρούριο, υφίσταται αλλεπάλληλες κλοπές από κάποιους, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στο Φρούριο ανενόχλητοι, από μία τρύπα που είναι μόνιμα ανοικτή, δίπλα στην κεντρική πόρτα του χώρου.

Πριν 2-3 μήνες έκλεψαν την καμπάνα της Εκκλησιάς και πριν λίγες ημέρες δύο καντήλια.

Στις 15 Δεκεμβρίου, που εορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος, ο και Άγιος των κατά καιρούς φυλακισμένων του Ιτζεδίν, η Εκκλησία δεν θα λειτουργήσει για λόγους ασφαλείας.

Θα γίνει, όμως, η λειτουργία στην εκτός Φρουρίου Εκκλησία της Παναγίας.

Και έτσι, όσοι μπορούμε, θα ξανασυναντηθούμε εκεί στις 15 Δεκεμβρίου.


Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας θέλει να ευχαριστήσει δημόσια, για την αγωνία και τον αγώνα της για τη διάσωση και ανάδειξη του Ιτζεδίν, την Ειρήνη Καλαϊτζάκη, καθηγήτρια Πληροφορικής και ερευνήτρια.

Στο πρόσωπο της Ειρήνης ευχαριστούμε και όλους τους συνεργάτες της. 
Και τώρα οι συνεργάτες της Ειρήνης είναι πολλοί. Είμαστε πολλοί. Γίναμε πολλοί
μετά την ξενάγηση της Κυριακής.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Μανόλη Μανούσακα, οπτικό και ιστορικό ερευνητή. Ο Μανόλης Μανούσακας δεν αρνείται ποτέ τη βοήθειά του.

Επίσης ευχαριστούμε τον Γ. Λιμαντζάκη, τουρκολόγο και διεθνολόγο για τη δική του συνεισφορά και γιατί θα ζητήσουμε τη βοήθειά του στο μέλλον.

Ευχαριστίες οφείλουμε στον Παπα-Στυλιανό, ιερέα της περιοχής.

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στον φύλακα αρχαιοτήτων της περιοχής, στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και στον αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Χανίων Γιάννη Γιαννακάκη, ο οποίος φρόντισε να ανοιχτούν, αφού κοπούν τα χόρτα, διάδρομοι, για να γίνει η ξενάγηση.

Το μεγάλο ευχαριστώ το έχουμε για τους πολλούς- πολλούς επισκέπτες του Ιτζεδίν, που παρακολούθησαν την ξενάγηση και, ήδη, έχουν γίνει συμπαραστάτες στον αγώνα μας να σωθεί, να αναδειχθεί το Φρούριο Ιτζεδίν και δοθεί στον Πολιτισμό και την Ιστορία".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ