Στο ΙΤΕ ο Σταύρος Καλαφάτης: «Η Κρήτη αποτελεί την καρδιά της επιστημονικής πρωτοπορίας»
Περιοδεία στο νησί πραγματοποιεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Στόχος μας ήταν, με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο παραγωγική τη σημαντική αυτή δράση, που τα τελευταία χρόνια συντηρείται στην Κρήτη. Η Κρήτη αποτελεί την καρδιά της επιστημονικής πρωτοπορίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός εθνικού στόχου που έχει ως προσδοκώμενο αποτέλεσμα το να 'παντρέψει' την παραγωγή επιστημονικού, ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη γνώση σε ένα απτό αποτέλεσμα, που θα βοηθάει, είτε την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης της βιομηχανίας και της οικονομίας, είτε την καθημερινότητα του πολίτη».
Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), στο Ηράκλειο.
Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «στο επίπεδο αυτό συζητήσαμε, για παράδειγμα, με ποιο τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές. Να σημειωθεί ότι εδώ, στο ΙΤΕ, έχουμε ουσιαστικά έργα που ξεπερνούν τα 39 εκατ. ευρώ στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και εκσυγχρονισμό του επιστημονικού εξοπλισμού. Έργα που δίνουν τη δυνατότητα στο οικοσύστημα της Κρήτης να διαδραματίσει ρόλο ηγέτη στον εθνικό στόχο - που σας περιέγραψα προηγουμένως - στο να κάνουμε δηλαδή τη γνώση καινοτομία και ουσιαστικά να ωφεληθεί περισσότερο ο πολίτης.
Στο πλαίσιο αυτό» σημείωσε ο υφυπουργός «κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου σε λίγους μήνες, εδώ στο ΙΤΕ και προσδοκούμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί με ωφελούμενους τελικά τους πολίτες της Κρήτης και όχι μόνο. Ο ρυθμός εξέλιξης των έργων είναι πολύ ικανοποιητικός. Είμαστε στο τελικό στάδιο και στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προθεσμιών ολοκλήρωσης που έθεσε ως ορόσημα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Ερωτώμενος για τα σχέδια του υπουργείου σχετικά με τις δυνατότητες του ΙΤΕ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος του ιδρύματος αλλά και της τοπικής κοινωνίας ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «Το ΙΤΕ βρίσκεται στην επιστημονική πρωτοπορία της χώρας μας. Όπως συζήτησα και με τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη στη συνάντησή μας σήμερα το πρωί, νιώθω ότι το οικοσύστημα της καινοτομίας, εδώ στην Κρήτη, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία, μεγαλύτερη ζύμωση και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των stake holders, των μετόχων δηλ. του οικοσυστήματος. Η Περιφέρεια μπορεί να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο και τον διαδραματίζει εξαιρετικά μέχρι τώρα», ανέφερε ο υφυπουργός.
«Όμως, μπορούν ακόμη περισσότερο να συνεργασθούν για παράδειγμα η επιχειρηματική κοινότητα, είτε αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε τις μικρομεσαίες, είτε ακόμη και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με το ΙΤΕ αλλά και με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ακριβώς με στόχο να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση των μετόχων του ευρύτερου οικοσυστήματος με αμοιβαίο όφελος. Να κερδίσουν δηλ. και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα. Και σε αυτόν τον τομέα είμαστε μαζί», τόνισε ο κ. Καλαφάτης. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα ο υφυπουργός τόνισε ότι: «Και εκεί έχουμε ενισχύσει τον εξοπλισμό ενός εξαιρετικού έργου».
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη
Το πρωί ο Σταύρος Καλαφάτης είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στα γραφεία της Περιφέρειας, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κρήτης και την διπλή σύγκλιση των Περιφερειών της χώρας μας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Παράλληλα, τονίστηκε από κοινού η σημασία συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τετραπλής έλικας της Περιφέρειας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Ανάπτυξης επενδύει στην αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών της Μεγαλονήσου.
Σε δήλωσή του ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως: «Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η Κρήτη, η οποία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες ανάπτυξης του εθνικού μας οικοσυστήματος Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ενισχύεται με εμβληματικά έργα υποδομών (κτίρια και εξοπλισμό) που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Η επίσκεψή μας εδώ», τόνισε ο υφυπουργός, «υπογραμμίζει τη σταθερή μας δέσμευση να στηρίξουμε έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη και να μετατρέψουμε την έρευνα σε απτό όφελος για την τοπική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία». Στη συνάντηση μετείχαν οι βουλευτές Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Έρευνας και Καινοτομίας της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, Αντώνιος Γυπάκης και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο υφυπουργός επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στις Γούρνες Χερσονήσου, το Ενυδρείο και είχε συνάντηση με τον διευθυντή και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Δρ. Αριστομένη Π. Καραγεώργη, μέλη του Δ.Σ., εκπροσώπους των ερευνητικών ινστιτούτων και στελέχη του ερευνητικού κέντρου. «Διαπιστώσαμε από κοντά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται εκεί και συζητήσαμε και την περαιτέρω προοπτική του με επέκταση του πάρκινγκ και άλλες δράσεις. Ενημερωθήκαμε για τον στόχο της διοίκησης να γίνει εκεί ένα 'πράσινο' ενυδρείο», ανέφερε ο υφυπουργός. Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μάξιμος Σενετάκης.
Ακολούθως ο κ. Καλαφάτης είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΤΕ Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη, τους διευθυντές των Ερευνητικών Ινστιτούτων του, τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καθ. Νικόλαο Κατσαράκη και τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Κρήτης καθ. Μιχαήλ Παυλίδη. Στη συνέχεια, ο κ. Καλαφάτης επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, το οποίο αποτελεί κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Αύριο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και στελέχη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ. Στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιστημονικό συνέδριο Biotechnologia 2026 - The Biotech Meeting in Greece. Το απόγευμα ο κ. Καλαφάτης θα επισκεφθεί στα Χανιά, τις νέες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του ΙΤΕ και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Ινστιτούτου και τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης.
- Καθαριότητα στο Ηράκλειο: Καθ' οδόν... ο ανάδοχος - Άμεσα οι εξελίξεις
- «Νοσταλγία»: Ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Δραϊνάκη στο ΕΛΜΕΠΑ
- Τριήμερη περιοδεία Κασσελάκη στην Κρήτη με στάσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι
