Συγκέντρωση για την Υγεία, την Πέμπτη, στην πλατεία Ελευθερίας

Newsroom
Newsroom

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ προκηρύσσει στάση εργασίας 11:00 με 14:00

Κάλεσμα στη συγκέντρωση της Πέμπτης 01.12.22, στις 12.00 το μεσημέρι, για την Υγεία, απευθύνει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, προκηρύσσοντας παράλληλα στάση εργασίας από τις 11.00 ως τις 14.00.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά παραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Όσων δηλαδή θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας αλλά φαίνεται πως τα θέλουν όλα. Θέλουν να ξεζουμίσουν το λαό, να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του για υγεία.

Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο!

Προετοίμαζαν για χρόνια το αντιδραστικό τους σχέδιο, όμως η πανδημία τους καθυστέρησε αφού φανέρωσε για άλλη μια φορά την σαπίλα του συστήματος της βαρβαρότητας που ζούμε, όπου οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν ότι μπορούσαν για να υπηρετήσουν το λαό που υπόφερε, την ίδια στιγμή που οι κλινικάρχες θησαύριζαν.

Το νομοσχέδιο για την υγεία που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ταλαιπωρημένους άρρωστους που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων ή πανάκριβων θεραπειών, πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.

Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς.

Για παράδειγμα τα 3.000 παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής που είναι σε πολύμηνες λίστες αναμονής οδηγούνται κατευθείαν στους ιδιωτικούς ομίλους.

Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη. Πρακτικά η πλειοψηφία των νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, θα  διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.         

Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε. Άλλωστε το ομολόγησε ο υπουργός υγείας όταν σε πρόσφατη συνέντευξη του αναγκάστηκε να παραδεχτεί αυτό που δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν ελλείψεις γιατρών. Ομολόγησε δηλαδή κυνικά ότι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν!

Είναι κίβδηλο το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ότι προκηρύσσει μόνιμες  θέσεις και οι γιατροί δεν τις  επιλέγουν. Η προκήρυξη μερικών εκατοντάδων θέσεων γιατρών είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών  σε μόνιμους γιατρούς, των συνθηκών που οδηγούν τους γιατρούς να παίζουν κορώνα –γράμματα τη ζωή των ασθενών τους κάθε μέρα με δεδομένα τα τραγικά κενά σε υποδομές, εξοπλισμό ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα της υγείας.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής στόχευσης για συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και της ενίσχυσης της εμπορευματικής τους λειτουργίας με τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν αδρά. Η επίκλησή του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», γίνεται για να κρύψουν την τρελή τροχιά τους  τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.  

Αυτά τα μέτρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από το λαό μας!

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους! Να ενημερωθούν για τις ολέθριες συνέπειες για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, για το μέλλον της υγείας και της ζωής των παιδιών τους.

Ø  Να αποσυρθεί άμεσα αυτό το τερατούργημα!

Ø  Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας ανέδειξε ότι ο λαός σε μια γροθιά με τους υγειονομικούς μπορούν να παλέψουν και να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την υγείας τους, τα δικαιώματά τους.

Ø  Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα!

Ø  Για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για το λαό μας!

Ø  Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό τους.

Ø  Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ø  Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας

Ø  Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των υγειονομικών και οι πρόσφατες συσκέψεις των σωματείων.

 

Κάλεσμα απευθύνει και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου

Η κυβέρνηση  της ΝΔ- την ίδια στιγμή που καταδικάζει το λαό στη  φτώχεια, την παγωνιά και  την  εξαθλίωση  και  υποβαθμίζει  δραματικά το  βιοτικό επίπεδο –έρχεται, με το τελευταίο αντιδραστιό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή,  να ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ  ακόμη και τα υπολείμματα του ΕΣΥ, έτσι ώστε η πείνα, η ανέχεια και  η  πρωτόγνωρη μεταπολεμικά  φτωχοποίηση  και καταστολή  των λαϊκών στρωμάτων να συμπορεύεται με τα αποκρουστικά μέτρα   της στέρησης  ακόμη και του θεμελιώδους δικαιώματος  στην υγεία και την περίθαλψη..

Ειδικότερα, μέσω του νέου   αντιδραστικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας  και επιτείνοντας την πολιτική των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)- επιδιώκει την πλήρη αποδόμηση  του ήδη  υποστελεχωμένου ΕΣΥ.Σταθερά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας ΜΕΙΩΝΕΙ (!) δραματικά τα κονδύλια  του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία , ενώ παράλληλα,- λόγω της   υποχρηματοδότησης  των νοσοκομείων,  της υπολειτουργίας των κλινικών,  της έλλειψης των απαιτούμενων ΜΕΘ κλπ-χιλιάδες ασθενείς  του covid, αλλα και πάσχοντες από διάφορα νοσήματα οδηγούνται στο θάνατο, επειδή στερούνται των βασικών συνθηκών  της αναγκαίας θεραπείας και περίθαλψης.Αυτό το δραματικό σκηνικό  της στέρησης  του βασικότερου  αγαθού της περίθαλψης επιτείνεται με το τελευταίο νομοσχέδιο –ολετήρα που σαρώνει  ακόμη  και τα απομεινάρια  κάποιων  δικαιωμάτων   περίθαλψης του λαού.

Συγκεκριμένα, μέσω του νέου  αντιλαϊκού νομοσχεδίου:

1.         Καταργείται ο γιατρός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Θα προκηρύσσονταο πλέον θέσεις γιατρών «μερικής απασχόλησης»(!), οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα, να  έχουν  ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές και γενικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις  υγείας  …για να «συμπληρώνουν το εισόδημά τους»(!) από τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα πολλαπλά κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμου  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνοντας  συγχρόνως  τους μισθούς  των εργαζομένων, ώστε απερίσπαστοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες υγείας στο λαό, επιλέγει τον εντελώς αντίθετο δρόμο: Καταργεί τις μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις  και  θεσπίζει  το χαμηλόμισθο  «γιατρό -λάστιχο», τον οποίο καλεί να τρέχει από τη βάρδια του νοσοκομείου στο ιδιωτικό ιατρείο για «τη συμπλήρωση του εισοδήματος του»(!)

2.     Με το παραπάνω  αντιδραστικό μέτρο, η κυβέρνηση της ΝΔ  -που έχει θέσει  στο στόχαστρό της «τον εχθρό-λαό» - επιδιώκει να   απογυμνώσει  τα λαϊκά στρώματα από κάθε δικαίωμα και κατάκτηση στο χώρο της δημόσιας και δωρεάν υγείας και περίθαλψης.Γιατί,  με το μέτρο  αυτό, δεν αίρει μόνο τη μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά επιπλέον καταδικάζει τον  οικονομικά αφαιμαγμένο  από τη ληστρική κυβερνητική πολιτική   λαό στη δυστυχία  και  το μαρασμό, αναγνωρίζοντας  το δικαίωμα στην υγεία  ΜΟΝΟ  για τους  «έχοντες και κατέχοντες» που έχουν τη δυνατότητα της αγοράς των υπηρεσίων  της υγείας.

3.      Ενισχύεται ακόμη περισσότερο  ο   ιδιωτικός τομέας  της Υγείας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δίδει το δικαίωμα σε ιδιώτες  να καλύπτουν τα κενά στα   δημόσια νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία  πλέον  θα λειτουργούν  ως χώρος άγρας πελατών και όχ ι θεραπείας των ασθενών.Στην  ιδιωτική ζώνη των απογευματικών ιατρείων έρχονται να προστεθούν τα ιδιωτικά και επι πληρωμή χειρουργεία, ενώ οι μακροχρόνιες λίστες  θα παραπέμπουν  τους ασθενείς στις  ιδωτικές επιχειρήσεις υγείας, χωρίς μάλιστα να  αναζητούν ιδιώτη γιατρό, αφού αυτόν θα τους τον προσφέρει το νοσοκομείο…Κάτω από αυτές τις συνθήκες,  η υγεία  γίνεται  πολύ ακριβό  εμπόρευμα και μετατρέπεται σε πολυτέλεια για τον  χειμαζόμενο λαό.

Είναι σαφές  ότι  η  κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτά  τα βάρβαρα μέτρα, επιδιώκει να κλείσει οριστικά την πόρτα στο στοιχειώδες δικαίωμα του λαού για  δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,  διευρύνοντας  την  ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία του ΕΣΥ, ξεθεμελιώντας τις βασικότερες εργασιακές κατκτήσεις και διογκώνοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας.

Απέναντι σε  αυτή τη  μαύρη και αντιδραστική πολιτική η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ  είναι ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ- ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ  ΛΑΪΚΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ,  

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ  ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΠΟΥ  ΣΑΡΩΝΕΙ  ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ  ΤΑ  ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

·ΜΑΖΙΚΕΣ  ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΜΟΝΙΜΟΥ  ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

·ΑΥΓΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

·ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ-

·ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΡΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

·ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

·ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

·ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ