Συγκρατημένη αισιοδοξία στο τουριστικό «τοπίο» μετά την δυναμική αρχή

Newsroom
Newsroom

Σε “λεπτές ισορροπίες” η επάρκεια προσωπικού στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο

Παρά τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του τουρισμού, με την πανδημία του κορωνοΐού να έχει “συρρικνώσει” αισθητά τα τουριστικά έσοδα αλλά και τις ανατιμήσεις, καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία να διαδέχονται διαμορφώνοντας για την ώρα θολό τοπίο, η δυναμική αρχή της τουριστικής σεζόν και η διατήρηση της ροής των κρατήσεων δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία και ένα καλύτερο “τοπίο” για τη φετινή χρονιά.

Η τουριστική κίνηση του Πάσχα, αλλά και η έλευση των πρώτων επισκεπτών, έφεραν μετά από χρόνια χαμόγελα αισιοδοξίας εν μέσω Απριλίου, με τις ξενοδοχειακές μονάδες να ανεβάζουν σταδιακά “ρολά” και τις πληρότητες σε κλίνες μεγάλων ξενοδοχείων και στο Ρέθυμνο να σημειώνουν ποσοστά από 60% έως 70%. Η αρχή της τουριστικής περιόδου δημιούργησε μια δυναμική η οποία αποτυπώθηκε το πρώτο δεκαήμερο και πλέον ο στόχος για την Κρήτη και το Ρέθυμνο, σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται, δεν είναι μακρινός, με τις αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για ποσοστά που δεν αποκλείεται να αγγίξουν τη φετινή χρονιά τα δεδομένα του 2019.

Για το τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο μίλησε στον ΤΕΑΜ FM ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, ο οποίος τόνισε πως η δυναμική αρχή η οποία αποτυπώθηκε στο επιχειρείν την περίοδο του Πάσχα, αλλά και η ροή των κρατήσεων δημιουργούν την αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα “αγκάθια” που παραμένουν μεταξύ των οποίων και οι ελλείψεις σε προσωπικό ενώ μίλησε και για τις αγορές που ανοίγουν δυναμικά μετά από δύο χρόνια κάτι που θα αποτελέσει σημαντική “ανάσα” για την Κρήτη αλλά και το Ρέθυμνο.

Δυναμική έναρξη τον Απρίλιο, συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν

Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση την περίοδο του Πάσχα, ο κος Μπιρλιράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, ωστόσο επανέλαβε πως ο τουρισμός κινείται με αργό και σταθερό βηματισμό εν μέσω κρίσεων που επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο. “Ξεκινήσαμε καλά, ήταν όντως καλή η όλη τουριστική ατμόσφαιρα και η ατμόσφαιρα πωλήσεων. Από τον χειμώνα η ροή των κρατήσεων, την περίοδο Ιανουάριο -Μάρτιο ήταν αρκετά καλή. Ξεκίνησε να προσεγγίζει παλιές χρονιές του 2018 και του 2019 παρ’ ότι το περιβάλλον δεν ήταν ξεκάθαρο και οι συνθήκες ήταν περίεργες. Και σε σχέση με τον Covid δεν ήταν ξεκάθαρα και από τη άλλη ο πόλεμος της Ουκρανίας που σίγουρα δεν ήταν μια συνθήκη η οποία διασφάλιζε καλό μέλλον, τουλάχιστον για εκείνη την πλευρά της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά η κίνηση ήταν σταδιακά καλή και η ροή των κρατήσεων σταθερή και δεν επηρεάστηκε σημαντικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που έχει ο κόσμος μετά από δύο χρόνια να πάει καλοκαιρινές διακοπές. Ξεκινήσαμε καλά και φτάσαμε σχεδόν να έχουμε ποσοστά του 2019. Ο Πανελλήνιος στόχος ήταν να πιάσουμε το 80% του 2019. Εμείς και πέρυσι είχαμε περάσει τον στόχο, σαν Κρήτη και Ρέθυμνο. Πιστεύω ότι και φέτος είμαστε κοντά στο να πιάσουμε τους στόχους” υπογράμμισε ο κος Μπιρλιράκης.

Η δυναμική έναρξη της τουριστικής σεζόν ήδη από τον Απρίλιο αποτυπώθηκε στον τουρισμό, με τους Έλληνες επισκέπτες να εμφανίζουν φέτος μια καλή δυναμική η οποία ωστόσο δεν αποτυπώθηκε όπως εξήγησε ο κος Μπιρλιράκης στα ξενοδοχεία, αλλά “μοιράστηκε” ανάμεσα στα ξενοδοχεία, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τις φιλοξενίες. “Παρουσιάστηκε μια καλή κίνηση από Έλληνες, από την Ελληνική αγορά, που τελικά βέβαια δεν καταγράφεται πολύ δυναμικά στα ξενοδοχεία. Το ελληνικό στοιχείο φάνηκε πιο έντονα και στην ντόπια αγορά και στον συνδυασμό ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και φιλοξενούμενων σε σπίτια γνωστών και συγγενών. Ένας συνδυασμός δηλαδή που ευτυχώς αποτυπώθηκε στο υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς αν όχι στα ξενοδοχεία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μπιρλιράκης.

“Μέρα με την μέρα” διαμορφώνεται το τοπίο στον τουρισμό

Πλέον, ο τουρισμός φαίνεται πως διατηρεί ένα “σημαντικό κομμάτι των κρατήσεων” όπως τόνισε ο κος Μπιρλιράκης και πρόσθεσε: “ Η ροή των κρατήσεων και όσες κρατήσεις έχουμε ήδη μέσα, διασφαλίζουν ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της χρονιάς αλλά είναι πίσω ακόμη για να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει μια καλή εξέλιξη. Αν τα πράγματα παγώσουν για πέντε ή δέκα ημέρες μπορεί αυτό το θετικό πρόσημο να γίνει εύκολα αρνητικό και να μην έχουμε καλή έκβαση των πραγμάτων. Απ ότι φαίνεται τα πράγματα διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα”.

Επιπλέον,ο Απρίλιος τη φετινή χρονιά εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου πως θα κλείσει θετικά την ίδια ώρα που ο Μαΐος ξεκινάει υποτονικά το πρώτο δεκαπενθήμερο εμφανίζοντας ωστόσο άνοδο στο δεύτερο μισό του μήνα. Όπως υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων: “Ακόμη υπάρχουν ζητήματα στην αγορά που εύκολα μπορούν να ανατρέψουν τις καταστάσεις όπως ο ενεργός πόλεμος στην Ουκρανία και ο κορωνοΐός που και τα δύο αγγίζουν άμεσα τον τουρισμό. Σε αυτή τη φάση μιλάμε μόνο για τον Μαΐο και λέμε ότι ο μήνας αυτός δείχνει μια δυναμική,χωρίς όμως ακόμη να έχει εξελιχθεί οριστικά για να μπορούμε να πούμε αν θα είναι καλύτερος από το 2018 και το 2019”.

Αισιόδοξο ωστόσο είναι πως οι αγορές όπως αυτή της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας, χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο δείχνουν να επανέρχονται μετά από μια διετία που η πανδημία είχε δημιουργήσει σημαντικές απώλειες για τον Ελληνικό τουρισμό, από τις παραπάνω χώρες με τις αγορές αυτές όπως και της Γερμανίας, να έχουν πλέον δείξει ισχυρή δυναμική για την φετινή χρονιά. Σαφώς, η φετινή χρονιά, όπως εξήγησε ο κος Μπιρλιράκης, αφήνει “εκτός” τουριστικού χάρτη επισκέπτες από την Ρωσία και την Ουκρανία, την ίδια ώρα που η απώλεια ωστόσο όπως τόνισε “θα συμπληρωθεί από άλλες αγορές, συνεπώς δεν θα είναι μεγάλη”. Άλλωστε όπως πρόσθεσε: “Ο τουρισμός από την Ρωσία είχε συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και ήταν διαρκής η μείωση την τελευταία πενταετία. Ωστόσο περιοχές που απείχαν από τον τουρισμό μας τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των περιορισμών επανέρχονται φέτος. Αν δεν προκύψει κάτι θα μπορούμε να μιλάμε για μια χρονιά ανάκαμψης στη διάρκεια της οποίας θα αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος”.

“Αγκάθι” η ακρίβεια, παραμένει αστάθμητος παράγοντας η πανδημία

 Ένα μεγάλο αγκάθι, εκτός από την πανδημία που παραμένει αστάθμητος παράγοντας για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, είναι και οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη και ιδιαίτερα σε όλο το φάσμα της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως τόνισε ο κος Μπιρλιράκης: “Τα ξενοδοχεία τα τελευταία δύο, τρία χρόνια ειδικά μετά την πανδημία δουλεύουν με το ίδιο τιμολόγιο, δεν είχαμε καν τη δυνατότητα, ούτε συζητήθηκε να κάνουμε ανατιμήσεις με τους συνεργάτες μας, τουριστικούς πράκτορες. Θεωρήσαμε λογικό να προσπαθήσουμε να ξανακερδίσουμε την πελατεία μας και όχι να ανεβάσουμε τις τιμές. Οι ανατιμήσεις υπήρξαν τα τελευταία χρόνια σε όλο το κομμάτι της παραγωγής ενός ξενοδοχείου από τα υλικά ως το ενεργειακό. Είναι πλέον σοβαρές και απρόβλεπτες οι ανατιμήσεις αυτές ειδικά για τις τιμές που θα τρέξουν φέτος τα ξενοδοχεία. Επομένως το θέμα γίνεται αρκετά σοβαρό. Παράλληλα, ενδεχομένως πίστευα και πιστεύω ότι είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τον προγραμματισμό διακοπών από τους πελάτες μας, γιατί οι ανατιμήσεις αφορούν όλο τον κόσμο και όλη την Ευρώπη οπότε είναι κάτι αρκετά σοβαρό για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Θα το δούμε σαν θέμα να έρχεται σίγουρα το επόμενο διάστημα”.

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο

Την τελευταία διετία, ένα ακόμη πρόβλημα προστίθεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού και επισιτισμού και δεν είναι άλλο από τις ελλείψεις προσωπικού. Όπως υπογράμμισε ο κος Μπιρλιράκης τον τελευταίο χρόνο το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι πιο έντονο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος απέδιδε στην πανδημία πλέον όμως όπως όλα δείχνουν μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει βρει εργασία στο εξωτερικό ή έχει αλλάξει προσανατολισμό με αποτέλεσμα να έχει απομακρυνθεί από τον τουρισμό. Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων: “Το αποδίδαμε τα προηγούμενα χρόνια στο ότι αρκετός κόσμος προτίμησε και με τα επιδόματα να μείνει στο σπίτι του και να διασφαλίσει ότι δεν θα έρθει σε επαφή με τον κορωνοΐο, είτε λόγω του εμβολίου, είτε γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει την ασφάλεια της οικογένειάς του. Τώρα υπάρχει πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα. Υπάρχει μια εξαγγελία για 50 χιλιάδες θέσεις. Όσο αλήθεια κι αν είναι αυτό είμαι σίγουρος ότι εμείς στην Κρήτη ζούμε ένα μικρό κομμάτι της έλλειψης αυτής και παρ’ όλα αυτά έχουμε σοβαρά ζητήματα και στο Ρέθυμνο. Η μόνιμη επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων είναι αν έχουν προσωπικό. Αυτό που είναι ακόμα πιο έντονο είναι η μόνιμη εναλλαγή προσωπικού. Από μήνα σε μήνα”.

Όπως τόνισε ο ίδιος αν και η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, ακόμη υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ενώ το τοπίο παραμένει αβέβαιο για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, αφού δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν ελλείψεις προσωπικού εν μέσω της θερινής περιόδου. Όπως πρόσθεσε οι “ισορροπίες παραμένουν λεπτές” και επεσήμανε: “ δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει και αν θα μπορέσουμε να μείνουμε σε αυτή την ισορροπία που διαφαίνεται τώρα ή αν θα έχουμε διαρκείς εναλλαγές όλο το καλοκαίρι. Αυτό όλο βέβαια επιβαρύνει το υπόλοιπο προσωπικό των ξενοδοχείων που καλείται να καλύψει τις ελλείψεις που δημιουργούνται”.

Παράγοντες όπως η αβεβαιότητα των τελευταίων ετών, αλλά και βιοποριστικοί λόγοι έχουν ωθήσει μεγάλο μέρος του εν δυνάμει προσωπικού να αναζητήσουν εργασία ακόμη και στο εξωτερικό. Επιπλέον, όπως πρόσθεσε ο κος Μπιρλιράκης: “Το ταμείο ανεργίας ερχόταν αρκετά χρόνια πριν και συμπλήρωνε τον οικογενειακό προγραμματισμό κάτι που μειώθηκε στους τρεις μήνες και ήταν επίσης ένα μειονέκτημα για μια οικογένεια, να στηρίζονται σε μόλις τρεις μήνες ταμείο ανεργίας και πέντε, έξι ή επτά μήνες εργασίας το καλοκαίρι. Υπάρχουν μήνες που είναι στον αέρα. Άρα και με τις ανατιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να ζήσει μια οικογένεια, άρα έπρεπε να ψαχτούν προς άλλες κατευθύνσεις αρκετοί ή ακόμη και στο εξωτερικό, όπου έχουμε δει να αναζητούν εργασία και να παραμένουν αρκετοί εργαζόμενοί μας”.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ