Σύλλογος Φυσικών Κρήτης: Για ψύχραιμους μαθητές τα θέματα των πανελληνίων

Σύλλογος Φυσικών Κρήτης: Για ψύχραιμους μαθητές τα θέματα των πανελληνίων

Η ανάλυση αφορά στα θέματα της Φυσικής με το νέο σύστημα

Τις λύσεις των θεμάτων της Φυσικής στην οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων με το νέο σύστημα αναλύει ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης.

Ο σχολιασμός των θεμάτων έχει ως εξής:

Θέμα Α

Τα Α.1, Α.2 , Α.3 είναι μικρά Β θέματα και όχι εξέταση θεωρίας, καθώς απαιτούν κάποιες πράξεις.

Θέμα Β

Το Β.1 εξετάζει βασικές γνώσης της σύνθετης κίνησης στερεού σώματος, το Β.2 είναι μια άσκηση ελαστικής κρούσης η οποία εξετάζει ένα βασικό ποσοστό. Το Β.3 είναι μια άσκηση ρευστών η οποία απαιτεί αρκετές αλγεβρικές πράξεις και θα δυσκολέψει τους μαθητές.

Θέμα Γ

Μια βασική άσκηση από το κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού που εξετάζει την κίνηση ράβδου εντός Μαγνητικού πεδίου. Το θέμα αν και αποτελεί βασική άσκηση, είναι διατυπωμένο με τρόπο που θα μπερδέψει τους μαθητές  Το Γ.4 εξετάζει βασικές γνώσεις ηλεκτρικών κυκλωμάτων από την Φυσική της Β Λυκείου.  

Θέμα Δ.

Ένα κλασσικό Δ θέμα, καθώς η επιτροπή επέλεξε για ακόμα μια φορά να δημιουργήσει μια «υπερ-κατασκευή» για να εξετάσει την ισορροπία στερεού σώματος, την ταλάντωση και την πλάγια κρούση. Βέβαια ο τρόπος διαμόρφωσης των ερωτημάτων είναι τέτοιος ώστε να βοηθήσει τους μαθητές να λύσουν ανεξάρτητα ερωτήματα που από μόνα τους είναι κλασσικά.

Σε γενικές γραμμές τα σημερινά θέματα εξετάζουν ένα μεγάλο εύρος της ύλης, έχουν την απαιτούμενη διαβάθμιση, τα ερωτήματα είναι με σαφήνεια διατυπωμένα και χαρακτηρίζονται ως θέματα που μπορούν να πανικοβάλλουν τους υποψήφιους. Ένας ψύχραιμος μαθητής θα μπορέσει να τα διαχειριστεί.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ