Συνεχίζονται οι εξορμήσεις του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου

Δύο διαφορετικές πεζοπορίες για το Σαββατοκύριακο στο πρόγραμμα

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου διοργανώνει για το Σάββατο, 24 και την Κυριακή, 25 Ιουλίου, δύο διαφορετικές  πεζοπορίες. Το Σάββατο 24 Ιουλίου η εξόρμηση έχει τον τίτλο "Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι". Σύμφωνα με τους διοργανωτές:

Η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται και το φεγγάρι του «κόκκινου ελαφιού», μιας και τα κόκκινα ελάφια τον Ιούλιο αρχίζουν να αναπτύσσουν βελούδινο τρίχωμα. 

Αναχωρούμε από το Ηράκλειο στις 16:30 και δροσιζόμαστε με ένα απογευματινό μπάνιο σε κάποια από τις πανέμορφες, αμμώδεις παραλίες της περιοχής των Μαλίων (η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου θα καθορίσουν την επιλογή της παραλίας). Στη συνέχεια με το λεωφορείο μεταφερόμαστε στον γραφικό Μοχό όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στα όμορφα σοκάκια του χωριού ή  να απολαύσουμε τον απογευματινό καφέ μας.

Όλοι μαζί ξεκινάμε την πεζοπορία μας από το χωριό για το πανέμορφο λιθόστρωτο μονοπάτι που ενώνει το χωριό του Μοχού με τα Μάλια. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα προς το βόρειο κρητικό πέλαγος αλλά και το ολόγιομο φεγγάρι.

Απαραίτητος εξοπλισμός: φακός, πεζοπορικά – ορειβατικά παπούτσια, μπατόν πεζοπορίας

Επικεφαλής : Ηλιάνα Σάρρα

Περισσότερες πληροφορίες https://www.pezoporikos.gr/  & 

Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJ-wDd1vrwCALHLktT8967S5wYB9Q4CNQxY6hCjzh9uE8-Xw/viewform 

Κυριακή, 25/7

Φαράγγι Ρίχτη 

9-6-2013 rixti

Για την πεζοπορία της ερχόμενης Κυριακής οι διοργανωτές επισημαίνουν:

"Θα επισκεφτούμε μια από τις ομορφότερες περιοχές της ανατολικής Κρήτης στους βόρειους πρόποδες της μικρής πενταδάκτυλης κορυφογραμμής του όρους Ορνό, με υδροφορία και υδροχαρή χλωρίδα που θυμίζουν περισσότερο δυτική Κρήτη. Το Ορνό σε αυτήν την περιοχή της Κρήτης, από την Λάστρο μέχρι και τη Σητεία, δημιουργεί μια εκτεταμένη ορεινή ζώνη, που αποκλείει ουσιαστικά την επικοινωνία ανάμεσα στον βορρά και τον νότο στο εσωτερικό της επαρχίας Σητείας, αφού το χαμηλότερο διάσελο της κορυφογραμμής του έχει περίπου 700 μέτρα υψόμετρο. Αρκετά είναι τα φαράγγια που έχουν σχηματιστεί λόγω διάβρωσης και λόγω τεκτονικής δραστηριότητας (ρήγματα) στις βόρειες κατοικημένες κλιτύες του βουνού.

Ένα από αυτά είναι και το φαράγγι του Ρίχτη, στα Έξω Μουλιανά της Σητείας, που πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο καταρράχτη («ρίχτης» ή «ρέχτρα» στην κρητική ντοπιολαλιά). Πρόκειται για μια σύνθεση όλων εκείνων των στοιχείων που κάνουν την κρητική φύση απαράμιλλη και πόλο έλξης ταξιδιωτών και μη.

Η πορεία μας θα αρχίσει από το χωριό Έξω Μουλιανά, από όπου δια μέσου αγροτικού δρόμου θα κατηφορίσουμε μέχρι την βόρεια είσοδο του φαραγγιού στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης. ( 1 ώρα και 30 λεπτά).

Από εκεί ξεκινά το πανέμορφο μονοπάτι ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση στις δύο όχθες του ποταμού. Η πορεία μας μέσα στο φαράγγι έχει τρία διακριτά τμήματα.

Στο πρώτο τρίτο του φαραγγιού, μέχρι να συναντήσουμε τον καταρράκτη του Ρίχτη, θα περπατήσουμε κάτω από την πλατιά σκιά ενός από το ομορφότερα πλατανοδάση της Κρήτης, οι οποίοι κυριαρχούν πάνω στα υπόλοιπα υδροχαρή είδη της χλωρίδας. Κισσοί και κληματσίδες σφιχταγκαλιάζονται με αυτούς τους αιωνόβιους γίγαντες αναζητώντας το δικό τους μερίδιο φωτός. Μετά από 40 λεπτά προσεγγίζουμε τον καταρράκτη και τη βάθρα που δημιουργείται στη βάση του. Πρόκειται για μια φυσική όαση, ένα δημιούργημα της ενδιαφέρουσας γεωλογίας των βουνών, μια απρόσμενη, μαγευτική εικόνα μέσα στο άνυδρο τοπίο της ανατολικής Κρήτης.

Εκεί θα ξεκουραστούμε, απολαμβάνοντας τους ήχους, τις εικόνες και την αίσθηση του τρεχούμενου νερού που κλέβει τα βλέμματα των επισκεπτών, εισβάλλοντας θριαμβευτικά στο αντιληπτικό μας πεδίο από ύψος 20 σχεδόν μέτρων.

Το δεύτερο τρίτο της διαδρομής, από τον καταρράκτη του Ρίχτη μέχρι τον πρώτο νερόμυλο χαρακτηρίζεται από ελιγμούς ανάμεσα σε ογκόλιθους και από στενότερα περάσματα με ελαφρώς πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Στην χλωρίδα αυτού του τμήματος του φαραγγιού κυριαρχούν τα αρωματικά φυτά της Κρήτης, οι λυγαριές και οι πικροδάφνες. Θα μας πάρει περίπου μια ώρα να το ανηφορίσουμε.

Από τον πρώτο εγκαταλειμμένο νερόμυλο – ένδειξη της εμφάνισης του αγροτικού τοπίου – μέχρι και το γεφύρι του Λαχανά του 19ου αιώνα θα περπατήσουμε ακόμη 40 λεπτά ανάμεσα σε παλιές πεζούλες με καρυδιές, λεμονόδεντρα, συκιές και μονοετείς καλλιέργειες. Το μονότοξο γεφύρι ήταν τμήμα της οδικής αρτηρία που ένωνε τα χωριά κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής της Σητείας. Το παλιό καλντερίμι διερχόταν πάνω από την καμάρα του και συνέχιζε μέχρι τη αστικό κέντρο της επαρχίας.

Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής από το ιστορικό γεφύρι του Λαχανά μέχρι και τον εθνικό δρόμο βρίσκεται έξω από το φαράγγι, διαρκεί 30 λεπτά και είναι πάνω σε ανηφορικό αγροτικό δρόμο. Αφού ολοκληρώσουμε την πορεία θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με προορισμό την παραλία Βούλισμα στο Ίστρον για μπάνιο και φαγητό.

Η χρήση ορειβατικού παπουτσιού (μποτάκι) ή κλειστού αθλητικού παπουτσιού είναι υποχρεωτική.

Επικεφαλής : Αποστολακάκης Μάκης

Περισσότερες πληροφορίες https://www.pezoporikos.gr  & Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkLsoMeaZJYB_NgRYyrZqwEj1haTRayssP09D1-263w3ecyw/viewform 

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές για την 1η εξόρμηση μέχρι Πέμπτη και για την 2η μέχρι Παρασκευή, 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά), στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά), στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 & κινητό 6986645003

Θα κρατηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας. 

Απαιτείται μάσκα  καθόλη την διάρκεια της παραμονής μέσα στο λεωφορείο. Προαιρετικά γάντια και ατομικό αντισηπτικό. 

Το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους. 

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή, 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ