Συνεργάτες από γενιά σε γενιά

Newsroom
Newsroom

Τα s/m Χαλκιαδάκης στηρίζουν τους νέους παραγωγούς

Σχέσεις χτισμένες σε γερά θεμέλια είναι αυτές που έχουν δημιουργήσει τα s/m Χαλκιαδάκης με τους παραγωγούς της Κρήτης. Αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους η συνεργασία μετρά πολλά χρόνια και έχουν γίνει οικογένεια. Βλέποντας τα παιδιά, τη δεύτερη γενιά παραγωγών, να παίρνουν τη σκυτάλη συνεχίζοντας τη δουλειά των γονιών τους, στα s/m Χαλκιαδάκης δε μένει κάτι άλλο πέρα από το να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, «αγκαλιάζοντας» το πάθος και την αγάπη τους για την καλλιέργεια γης.

Με πίστη στη νεότερη γενιά, τα s/m Χαλκιαδάκης είναι παρόντες στις συνεργασίες που θεμελιώθηκαν σταδιακά μέσα στα χρόνια. 

Αυτές οι σχέσεις είναι πολύτιμες. 

Ας γνωρίσουμε δύο από τις οικογένειες με τις οποίες η συνεργασία κρατά χρόνια.

Παραγωγοί Χαλκιαδάκης

Ο Νίκος και ο Γιώργος Χατζηδάκης από την Πλώρα Ηρακλείου

Ο Νίκος Χατζηδάκης αποφάσισε να συνεχίσει τη δουλειά του πατέρα του στην Πλώρα Ηρακλείου, όπου στα θερμοκήπια τους καλλιεργούν κηπευτικά και παράλληλα πήρε τη σκυτάλη για τη συνεργασία τους με τα s/m Χαλκιαδάκης. Όπως λέει ο ίδιος, «από μικρός μου άρεσε να είμαι στα χωράφια. Ήταν η φυσική πορεία για εμένα να ασχοληθώ με την καλλιέργεια γης. Μου άρεσαν και άλλα επαγγέλματα, αλλά υπήρχε ήδη μία έτοιμη δουλειά, οπότε πήρα την απόφαση να εργαστώ εδώ και να το εξελίξω».

Αν και η συνεργασία της οικογένειάς του με τα s/m Χαλκιαδάκης ξεκίνησε όταν ο Νίκος ήταν μικρό παιδί, εκείνος έχει πολλά να θυμάται∙ «ήμουν μικρός, εδώ στο θερμοκήπιο. Θυμάμαι ο πατέρας μου μάζευε τα αγγούρια, πήγαινε έξω και μίλαγε στο τηλέφωνο με κάποιον υπεύθυνο του μανάβικου για να δουν πόσα πράγματα θα χρειαστούν και για να βγάλουν ένα πρόγραμμα». 

Βέβαια, για τον ίδιο δεν ήταν πάντα… ευχάριστο να πηγαίνει στο Ηράκλειο για να μεταφέρει στις αποθήκες τα προϊόντα που είχαν παράξει. Γελώντας, θυμάται που ήταν 18-19 χρόνων και ο πατέρας του, του έλεγε να πάει στο Ηράκλειο, στις αποθήκες των s/m Χαλκιαδάκης, αλλά… «εγώ δεν ήθελα. Όμως τότε σκεφτόμουν ότι μπορούσα να κανονίσω και για καφέ. Οπότε πήγαινα στις αποθήκες, ξεφόρτωνα πολύ γρήγορα και πήγαινα να βρω την παρέα μου».

Παραγωγοί Χαλκιαδάκης

Ο επαγγελματισμός και η συνέπεια είναι τα δύο χαρακτηριστικά που κάνουν για τον Νίκο αυτή τη συνεργασία με τα s/m Χαλκιαδάκης ξεχωριστή, αφού «νιώθω ότι τα προϊόντα μου τα δίνω σε καλά χέρια», ενώ όπως λέει ο ίδιος, «δε θα άλλαζα τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί». Βέβαια αυτό που θα άλλαζε, είναι το ωράριο παράδοσης των προϊόντων. Θα προτιμούσε να είναι απογευματινές ώρες, ώστε να πηγαίνει Ηράκλειο, αφού πρώτα έχει τελειώσει τη δουλειά του στα θερμοκήπια. 

Για τη συνεργασία με τον πατέρα του, ο Νίκος τονίζει ότι «όλες αυτές οι σχέσεις είναι δύσκολες και είναι λογικό να υπάρχουν τριβές, αλλά θα τον συμβούλευα να δώσει χώρο στο νέο αίμα»! 

Με τον κ. Γιώργο Χατζηδάκη, πατέρα του Νίκου, ο οποίος είναι παραγωγός κηπευτικών εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μία μακροχρόνια σχέση. Ο κ. Γιώργος θυμάται ότι «η συνεργασία μας με τα s/m Χαλκιαδάκης άρχισε στις 22 Απριλίου 1999 με τον κ. Δημήτρη Βατσιθιανό και με το δελτίο αποστολής – τιμολόγιο Νο 159. Από τότε είναι συνεχής». Και μάλιστα αυτή η σχέση συνεχίζεται πλέον μαζί με τον γιο του.

Αυτό που τον έχει κρατήσει στη συνεργασία 24 ολόκληρα χρόνια είναι «η πιστότητα και η φερεγγυότητα. Ό,τι λένε σε εμάς τους παραγωγούς, γίνεται! Αυτό με κάνει να νιώθω ασφάλεια».

Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των s/m Χαλκιαδάκης και της οικογένειας Χατζηδάκη χτίζεται κάθε μέρα. Ο κ. Γιώργος μάλιστα, θυμάται μία όμορφη στιγμή από τα εγκαίνια του καταστήματος στα Καπαριανά, τότε που «είχα συναντηθεί με τον κ. Μηνά Χαλκιαδάκη και για αρκετή ώρα μιλούσαμε για θέματα του πρωτογενούς τομέα. Ένιωσα πολύ όμορφα που είδα ότι μπορώ να επικοινωνήσω με όλους τους ανθρώπους της εταιρείας».

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν λείψει και οι δυσκολίες, αφού, όπως λέει ο κ. Γιώργος, «η συνεργασία με τα s/m Χαλκιαδάκης με έχει μάθει να προσαρμόζομαι στους κανόνες, κάτι που στην αρχή με δυσκόλευε, αλλά στη συνέχεια κατάλαβα πόσο βοηθητικό είναι». Αλλά και το e-cert, το πρωτόκολλο ασφάλειας φρούτων και λαχανικών που καταγράφει κάθε στάδιο από το χωράφι στο ράφι, αρχικά είχε δυσκολέψει τον παραγωγό: «Όταν μας ενημέρωσαν από τα s/m Χαλκιαδάκης για το σύστημα πιστοποίησης που θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε, μου φάνηκε… “βουνό” και είναι λογικό. Ωστόσο, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και έχει αναλάβει να το διαχειρίζεται ο γιος μου».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Γιώργος δε συμβουλεύει τον γιο του «ούτε τώρα, ούτε παλιότερα. Εκείνος με έβλεπε μέσα στα θερμοκήπια και αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Αν αντιμετωπίσει μία δυσκολία, αν θέλει να με ρωτήσει κάτι, φυσικά είμαι εδώ για να του απαντήσω»!

Παραγωγοί Χαλκιαδάκης

Ας γνωρίσουμε την οικογένεια Ζησιμόπουλου από το Τυμπάκι

Ο Θοδωρής Ζησιμόπουλος, αν και μόλις 24 ετών, όχι μόνο ασχολείται ενεργά με την παραγωγή, αλλά καθημερινά βάζει το δικό του λιθαράκι για να πάει η δουλειά... ένα βήμα παραπέρα και να προσφέρει ακόμα καλύτερα προϊόντα μέσα από τα s/m Χαλκιαδάκης. Ο Θοδωρής δεν το είχε σχεδιάσει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια γης, αλλά «βγήκε από μόνο του, παρά την παρότρυνση του πατέρα μου. Ήταν σα να το γνώριζα από την αρχή. Όμως δεν ήθελα να πάνε και στράφι οι κόποι τόσων ετών».

Ο νεαρός αγρότης θυμάται να ακούει πρώτη φορά για τη συνεργασία του πατέρα του με τα s/m Χαλκιαδάκης όταν εκείνος «μιλούσε στο τηλέφωνο με κάποιον υπεύθυνο για τις παραγγελίες. Και τώρα που μεγάλωσα, βλέπω ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές. Η εταιρεία στηρίζει όλες τις προωτοβουλίες μας και κάθε καινοτόμο προϊόν που θέλουμε να βγάλουμε στην αγορά. Γι’ αυτό η συνεργασία ξεχωρίζει τόσα χρόνια για εμάς και είναι σταθερή».

Το να εργάζεται με τον πατέρα του, όπως λέει ο Θοδωρής, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση καθώς «δε συγκλίνουν συνεχώς οι απόψεις μας. Προφανώς υπάρχουν και συγκρούσεις, αφού δεν είναι αποκλειστικά επαγγελματική η σχέση μας», ενώ ανακαλεί και μία βραδιά πριν από μερικά χρόνια όταν «είχαμε κάτσει με άλλα 4-5 άτομα μέχρι τα μεσάνυχτα δουλεύοντας γιατί δεν προλαβαίναμε. Τότε με πήρε ο πατέρας μου να δει αν είμαι έξω και να μου θυμίσει ότι την επόμενη μέρα είχαμε πολλή δουλειά. Αλλά εγώ του είπα ότι δεν είχα φύγει καθόλου από τα θερμοκήπια».

Αυτό που συμβουλεύει τον πατέρα του γελώντας είναι «να ξεκουράζεται περισσότερο για να είναι και πιο ήρεμος. Διαφορετικά δεν αφήνει ούτε εμένα να ηρεμήσω».

Παραγωγοί Χαλκιαδάκης

Πάντως, ο Θοδωρής δεν παραμένει στάσιμος και προσπαθεί συνεχώς να κάνει κινήσεις για να εξελίξει τη δουλειά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι τα νέα λογότυπα που έφτιαξε ο ίδιος για την επιχείρησή τους.  

Μετρώντας περισσότερα από 10 χρόνια συνεργασίας, ο κ. Ζήσης Ζησιμόπουλος θυμάται πως η σχέση εμπιστοσύνης με τα s/m Χαλκιαδάκης ξεκίνησε δίνοντας αρχικά στην εταιρεία τα ντοματίνια που συσκεύαζε σε ποτηράκια, ενώ «με τον καιρό αυξάνονταν τα προϊόντα που δίναμε στον Χαλκιαδάκη. Η εταιρεία στηρίζει όχι μόνο εμάς που βρισκόμαστε στο Τυμπάκι, αλλά και όλους τους παραγωγούς της Κρήτης».

Αυτό που τον κρατάει τόσα χρόνια σε αυτή τη συνεργασία, είναι «η σταθερότητα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια. Τα s/m Χαλκιαδάκης είναι ο ιδανικός χώρος για τα προϊόντα μας και χαίρομαι που πηγαίνουν καλά και πλέον τα αγοράζει ο κόσμος. Η εταιρεία μου δίνει κίνητρο να γίνομαι καλύτερος σε αυτό που παρέχω».

Ο κ. Ζήσης χαμογελά όταν θυμάται μία ιδιαίτερη στιγμή που έζησε μέσα σε ένα κατάστημα στο Ηράκλειο: «Βρισκόμουν στο μανάβικο ενός καταστήματος του Χαλκιαδάκη στο Ηράκλειο. Τότε πέρασε μία κυρία, η οποία πήγε εκεί θέλοντας να αγοράσει τρία συγκεκριμένα προϊόντα και να φύγει. Αυτά τα προϊόντα ήταν δικά μας! Είναι ένα γεγονός που μου έχει μείνει στο μυαλό και με συγκινεί. Οι πελάτες έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας και αυτό είναι σημαντικό».

Παραγωγοί Χαλκιαδάκης

Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ζήσης εργάζεται στα θερμοκήπια μαζί με τον γιο του, κάτι που ο ίδιος το ήθελε και μάλιστα «τον παρότρυνα να μείνει εδώ γιατί η δουλειά είναι έτοιμη κι εγώ έχω ξεκινήσει από μηδενικές βάσεις. Έχω παλέψει πολύ γι’ αυτά τα θερμοκήπια και δεν ήθελα να πάνε χαμένα. Θα φανεί αν έκανα καλά που του είπα να ασχοληθεί». Όμως δεν αποφεύγει να δίνει στον Θοδωρή τις συμβουλές του ως πιο έμπειρος: «Τον συμβουλεύω να είναι προσεκτικός στην παραγωγή και προσπαθώ να του δείξω τη δουλειά όπως την ξέρω. Όμως βλέπω ότι και ο Θοδωρής παίρνει πρωτοβουλίες» και ο κ. Ζήσης του δίνει χώρο για να προχωρήσει. 

Συνέντευξη: Γιώτα Αρχοντάκη

Για περισσότερες ιστορίες παραγωγών από γενιά σε γενιά, μπορείτε να επισκεφτείτε και το link: 

https://www.xalkiadakis.gr/el/apo-genia-se-genia 


Παραγωγοί Χαλκιαδάκης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ