Σύντομες δικαστικές διαδικασίες και επανεξέταση των τιμών ζητούν στον Ευαγγελισμό

Πολλά παράδοξα στις προσωρινές τιμές για τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις

Συνοπτικές διαδικασίες και εκ νέου εξέταση των τιμών ζητά με πρότασή του ο δήμος Μινώα για τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.

Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών της περιοχής του Ευαγγελισμού, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, καθένας που έχει έναν αριθμό ιδιοκτησιών θα χρειαστεί να βρεθεί πολλές φορές στα δικαστήρια, αφού οι υποθέσεις εξετάζονται "λίγες-λίγες", με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα έξοδα αλλά και για το χρόνο που θα χρειαστεί έως ότου τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Την ίδια στιγμή, στις τιμές που έχει αποφασίσει το Δικαστήριο καταγράφεται σειρά παράδοξων, καθώς σύμφωνα με τον κ.Ζαχαριουδάκη αγροτεμάχια περίπου ίσης έκτασης έχουν άλλη τιμή, ενώ δε λείπουν και περιπτώσεις ισομεγεθών εκτάσεων, με το άρτιο και οικοδομήσιμο να αποζημιώνεται με μικρότερο ποσό σε σχέση με μη άρτιο.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Μινώα, Ζαχαρίας Καλογεράκης προτείνει την άμεση παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από δικόγραφα των αιτήσεων προσωρινής και οριστικής τιμής που έχει καταθέσει. Επίσης ζητά το Δημόσιο να προτείνει σε νέα δικόγραφα με δίκαιες τιμές για το έδαφος και τα επικείμενα και να παύσει να μεταθέτει προσχηματικά την ευθύνη προσδιορισμού των τιμών αποκλειστικά στις δικαστικές Αρχές.

Ο ίδιος προτείνει να διαμορφωθούν εισηγήσεις από το Δημόσιο με αντικειμενικά προσδιορισμένα χαρακτηριστικά των ακινήτων σε σχέση με το είδος της χρήσης (ελαιώνας, αμπελώνας, χέρσος) την ιδιότητά τους ως αρδευόμενων ή ξηρών, την ποιότητα τους ως άρτιως και οικοδομήσιμων και το αν βρίσκονται εντός ζώνης οικισμού.

Η πρόταση του δήμου Μινώα βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους ιδιοκτήτες εκτάσεων, οι οποίοι μέσα στο 2020 θα βρεθούν χωρίς εισόδημα, με δεδομένο ότι απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις που εξασφαλίζουν εισόδημα στις αγροτοκτηνοτροφικές οικογένειες της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, σε δεύτερη φάση, πέραν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων για τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται, σύμφωνα με τον κ.Ζαχαριουδάκη, πρόκειται να κινήσουν διαδικασίες και για κάποια άλλη αποζημίωση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που χάνουν το εισόδημά τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση