ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Άμεση λύση στη συνδεδεμένη ενίσχυση των κτηνοτρόφων

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Άμεση λύση στη συνδεδεμένη ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Για εμπαιγμό κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Θεματική Ομάδα Αγροτικού - Διατροφικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλα προβλήματα και λάθη διαπιστώνονται στις ήδη καθυστερημένες φετινές πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων. Το πρόβλημα οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής, που εφαρμόστηκε φέτος, για τη δήλωση του αριθμού των ζώων και της ποσότητας γάλακτος, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Θεματικής Ομάδας Αγροτικού - Διατροφικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ακόμη τα εξής:

"Μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων, που ανέμενε ποσό ενίσχυσης ανάλογου της τελευταίας 5ετίας, είτε εισπράττει μειωμένα ποσά, είτε αποκλείεται εντελώς από τις ενισχύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις καταλογίζονται ακόμη και πολυετείς κυρώσεις, για τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι έπαιρναν την συνδεδεμένη ενίσχυση για το ζωικό τους κεφάλαιο πολύ νωρίτερα, μέχρι τον Μάρτιο, και χωρίς πρόσθετες ενέργειες από την πλευρά τους. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι που είχαν μείωση των ποσοτήτων γάλακτος, όλοι τους, χωρίς εξαίρεση, εισέπρατταν κανονικά την αναλογούσα συνδεδεμένη ενίσχυση. Αντίθετα φέτος σε αυτές τις περιπτώσεις κτηνοτρόφων επιβάλλονται κυρώσεις.

Αυτό μάλιστα γίνεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και των κακών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιπτώσεις, είχαμε μείωση στην παραγωγικότητα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και φυσικά είχαμε και αντίκτυπο σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος.

Οι φετινές πληρωμές έγιναν αφενός καθυστερημένα και αφετέρου χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση των παραγωγών, για να προβούν στις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις για την κανονική τους πληρωμή, χωρίς μειώσεις και πολυετείς κυρώσεις.

Δεν είναι ορθό και έντιμο να ενοχοποιούνται τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις εν λόγω πληρωμές.

Το «επιτελικό κράτος» και η κυβέρνηση «των αρίστων» της ΝΔ με τις επιλογές της και την «αρρυθμία» που έχει προκαλέσει στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά , ότι ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία, στην πράξη αδιαφορεί προκλητικά για τον πρωτογενή τομέα και δεν μπορεί να αντιληφθεί τον καθημερινό αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα βουνά και στα χωράφια, που παλεύουν σκληρά για να επιβιώσουν και να σταθούν όρθιοι οι ίδιοι και οι οικογένειες τους

Είναι προκλητικό και απαράδεκτο αντί να ενισχύεται ο κτηνοτρόφος, που για διάφορους αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσε να πιάσει το «πλαφόν» της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος, αντ΄ αυτού να τιμωρείται και να του επιβάλλονται και πολυετείς κυρώσεις.

Απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να δώσει άμεση λύση για την πληρωμή των κτηνοτρόφων.

Να δοθεί η δυνατότητα διοικητικών πράξεων για διορθώσεις των διαφόρων λαθών και των παραδόσεων γάλακτος, οι οποίες δεν έγιναν για αντικειμενικούς λόγους (πχ αδυναμία μετακινήσεων λόγω πανδημίας, έλλειψη προσωποποιημένης ενημέρωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ).

Απαιτούμε να γίνει αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή να εισπράξουν όλοι οι κτηνοτρόφοι ανάλογη ενίσχυση με τις παραδόσεις γάλακτος, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Να αποδοθεί επίσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους το υπόλοιπο ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου, που τώρα έμεινε αδιάθετο.

Να εξοφληθεί άμεσα το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και του Πρασινίσματος (πράσινη ενίσχυση) του προηγούμενου έτους 2020 και οι εκκαθαρίσεις Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ