Συσσίτια ανθρωπιάς από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού: Μοιράζουν κατ’ οίκον γεύματα

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Συσσίτια ανθρωπιάς από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού: Μοιράζουν κατ’ οίκον γεύματα

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 736.000 μερίδες φαγητού.

Του Αντώνη Παντινάκη

Η ανθρωπιά δεν μπαίνει σε καραντίνα! Μία σπουδαία πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, δημιουργώντας από κοινού με την Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου κι άλλους εθελοντές μία ισχυρή αλυσίδα προσφοράς, για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού Covid-19 και της (συνακόλουθής του) κοινωνικής εξαθλίωσης...

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησαν οι κατ’ οίκον διανομές γευμάτων σε άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Το προσωπικό του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού και οι εθελοντές τηρούν κατά γράμμα όλες τις δέουσες υγειονομικές προφυλάξεις, ταυτόχρονα όμως και οι ωφελούμενοι αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό, συμβάλλοντας – με τον περιορισμό της έκθεσής τους στον κίνδυνο – στη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας.

συσσίτιο

“Κληθήκαμε να αναλάβουμε μία δύσκολη αποστολή, ως Ιδρύματα, αξιολογώντας την ως ύψιστη, όσον αφορά την κάλυψη μίας εκ των σημαντικότερων αναγκών των ευάλωτων ομάδων” τονίζει ο κ. Διονύσης Κοκκώνης, Κοινωνικός Λειτουργός και Υπεύθυνος των Προγραμμάτων του Κοινωνικού Χώρου και συμπληρώνει:

“Όλο αυτό το διάστημα στηρίξαμε αυτή την αποστολή και αυτοχρηματοδοτούμενα, για τη διετία 2015-2017. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πανδημικού φαινομένου δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό · ούτε από Παντοπωλείο, ούτε από το συσσίτιο να διανέμουμε: Αρχικά, ερχόμενοι σε συνεννόηση με τον Δήμο και την Περιφερειακή Αρχή για έκδοση συγκεκριμένων βεβαιώσεων που θα επέτρεπαν στους εξυπηρετούμενους τη μετάβαση στον χώρο μας, προκειμένου να λαμβάνουν την καθημερινή τους σίτιση, αλλά και όλες τις σύνοδες εξυπηρετικές υπηρεσίες (γραφειοκρατική διευκόλυνση, ενημέρωση, δικτύωση κλπ)”.

Έπειτα από την “εξαιρετικά σημαντική” όπως την χαρακτηρίζει “κινητοποίηση που είχε η ομάδα της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου”, από την Παρασκευή, 27 του μηνός “καταφέραμε να ξεκινήσαμε την κατ’ οίκον διανομή, όπως το κράτος πρότεινε και συνιστούσε, εκκινώντας αυτά τα μέτρα απαγόρευσης. Ευχαριστώ και πάλι θερμά την Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου και όλους τους εθελοντές που ήρθαν να συνδράμουν σε αυτή την πρωτοβουλία”.

συσσίτιο

Πάνω από 736.000 μερίδες

Οι δομές παροχής βασικών αγαθών στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους από τον Φεβρουάριο του 2012, στο χώρο του Πτωχοκομείου αρχικά και την αμέσως επόμενη χρονιά από τη δομή του Κοινωνικού Χώρου.

“Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 736.000 μερίδες φαγητού” μας πληροφορεί ο κ. Κοκκώνης και συνεχίζει: “Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 208 μερίδες, καθημερινά με διανομή – υπάρχουν ακόμα 18 που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Συνολικά είναι 65 αιτήματα, 56 στάσεις δρομολογίων, 7 ομάδες, 6 οχήματα και μία ομάδα πεζών!” .

συσσίτιο

“Δεν θα είναι πυροτέχνημα όλο αυτό”

Στην πρώτη γραμμή του ανθρωπιστικού αυτού αγώνα βρίσκονται τα μέλη της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου, πραγματώνοντας αυτό που λέει και το όνομα της ομάδας τους.

“Εκείνο που μας έκανε να συνεργαστούμε, χωρίς κανένα πρόβλημα με το Ίδρυμα Καλοκαιρινού, είναι ότι παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής. Δεν γίνονται διακρίσεις. Κι εμάς, αυτό είναι το αξιακό μας κριτήριο, ότι δεν κάνουμε καμία διάκριση” εξηγεί μέλος της ομάδας διανομών της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

συσσίτιο

“Είμαστε στην πρώτη γραμμή όπως είναι και άλλες ειδικότητες. Λειτουργούμε στο πλαίσιο της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου. Είναι μία πρωτοβουλία που πήραμε κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι είδαμε ότι αυτό που έρχεται θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο. Οπότε, κοιτάξαμε το πώς θα μπορέσουμε να πραγματώσουμε αυτό που λέει και το όνομά μας: την αλληλεγγύη! Το πώς μπορεί η αλληλοβοήθεια, μέσα στην κοινωνία, και να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης, αλλά και να προφυλάξει τους ανθρώπους εκείνους που έχουν πρόβλημα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ψάξαμε το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό – μία από τις δράσεις μας είναι κι αυτή.

Φτιάξαμε μία ομάδα διανομών, με σκοπό να συνεργαστεί με φορείς.

Το έργο του Ιδρύματος Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο είναι γνωστό σε όλες και όλους. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να πηγαίνουμε φαγητό στο σπίτι των ανθρώπων που σιτίζονταν μέχρι τώρα στο Ίδρυμα.

Ως ομάδα, ψάξαμε όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, έτσι ώστε να γίνει αυτό το πράγμα με όλα τα υγειονομικά στάνταρ.

Πιστεύω ότι έχουμε ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό. Ως Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου πήραμε την απόφαση ότι δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα όλο αυτό. Η δράση μας αυτή θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί”.

συσσίτιο

Τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής

Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού συνεχίζει και προσφέρει αδιαλείπτως τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής σε 200 οικογένειες.

“Δεν έχουμε σταματήσει ακόμα σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτή. Βρισκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Έχουμε προσφέρει πάνω από 670.000 ευρώ στα τρόφιμα. Η εξυπηρέτηση γίνεται αυτή τη στιγμή καθημερινά, με μειωμένα ραντεβού. Προσπαθούμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Υπάρχουν οι μάσκες και το αντισηπτικό που προσφέρουμε στο κοινό που έρχεται” δηλώνει ο κ. Αντώνης Μαράκης, Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

συσσίτιο

“Θα ξαναδούμε άσχημες εικόνες”

“Θεωρούσαμε κι εμείς ότι μπαίναμε σε μία κατάσταση εξομάλυνσης, όλων των φαινομένων που ζήσαμε για μία δεκαετία στη χώρα. Με την έξαρση όμως του πανδημικού φαινομένου, θεωρώ ότι με την ύφεση που θα υπάρξει στην οικονομία (ελληνική και διεθνή), δυστυχώς θα ξαναδούμε άσχημες εικόνες όπως τα προηγούμενα χρόνια”. Μακάρι να πέσει... έξω στην πρόβλεψή του ο κ. Κοκκώνης – το ίδιο εύχεται κι εκείνος.

Ο,τι κι αν γίνει “θα πρέπει να έχουμε αντανακλαστικά. Εμείς ως Ιδρύματα βεβαίως και θα συνεχίσουμε αυτή την παροχή, βεβαίως θα περιμένουμε και το κράτος να συνδράμει, και θα είμαστε πιστοί σε αυτή την αποστολή που έχουμε αναλάβει”, καταλήγει ο κ. Κοκκώνης.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ