«Τα κρούσματα στο Ηράκλειο είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται»

«Τα κρούσματα στο Ηράκλειο είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται»

Ν. Τζανάκης στο Livetalks: Το «καλό» και το «κακό» σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας

Το «κακό» και το «καλό» σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε, μιλώντας στο Livetalks, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Όπως τόνισε «το καλό σενάριο – αν τηρήσουμε τα μέτρα - είναι στα μέσα του Δεκέμβρη να έχουμε έως 1.000 κρούσματα, διπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων, δηλαδή 150 με 200 άτομα και παγιωμένο αριθμό θανάτων πάνω από 10».  

Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, τα πράγματα θα ξεφύγουν σπεύδει να προσθέσει δίνοντας και το «κακό» σενάριο με «2.000 με 3.000 κρούσματα ημερησίως, 300 με 350 διασωληνωμένους και πάνω από 20 θανάτους το 24ωρο».

Αναφερόμενος στο "πορτοκαλί" Ηράκλειο τόνισε ότι «μπορεί σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ να έχουμε 5 με 6 κρούσματα την ημέρα αλλά αυτό ισοδυναμεί σε 150 ή 200 ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ο ιός κυκλοφορεί αθόρυβα στην κοινότητα». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, μιλώντας επίσης στο Livetalks, εκτίμησε ότι τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι "σχετικά αυξημένα αλλά μακριά από το κόκκινο", ενώ ειδικά για την πόλη του Ηρακλείου επισήμανε ότι "ανεβαίνει στα 23 κρούσματα ανά 100.000 και πάλι όμως, η περιοχή παραμένει μακριά από το να ενταχθεί στο Επίπεδο 4 του σχετικού Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας". 

Κατά τη γνώμη του κ. Τζανάκη πάντως, πολλά από τα μέτρα και την εφαρμογή τους «θα μπορούσαν να βελτιωθούν» ενώ όπως εκτιμά «καθημερινά τα κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπερνούν τα 1.500». Υποστηρίζει, εν ολίγοις ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ αν ήμασταν καλύτερα οργανωμένοι. Θα μπορούσαν να εξετάζονται οι στενές επαφές κάθε θετικού κρούσματος, που τώρα δεν γίνεται παρά μόνο αν εκδηλωθούν συμπτώματα. Στο κομμάτι των τεστ θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά».

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα του κ. Νίκου Τζανάκη:

 

 

 

 

 

*Κεντρική φωτογραφία: imageonline.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ