Τα παιδιά Ρομά του καταυλισμού στην Αλικαρνασσό - Πώς ζουν;

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά των Ρομά; Πώς ζουν; Με τι ασχολούνται; Συνεχίζονται οι γάμοι με ανήλικα κορίτσια;

Βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της Αλικαρνασσού σε ό,τι αφορά στη διαβίωση των παιδιών Ρομά, και των κοριτσιών, ειδικότερα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, σχεδόν όλα τα παιδιά Ρομά αποφοιτούν από το Δημοτικό. Αρκετά τελειώνουν και το Γυμνάσιο, δηλαδή την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ ελάχιστα είναι εκείνα που εγγράφονται στο Λύκειο.

«Τα ποσοστά των παιδιών που δεν φοιτούν καθόλου στο σχολείο είναι σχεδόν μηδαμινά ως προς το κομμάτι του καταυλισμού. Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι σχολικές διαρροές και ειδικά στον καταυλισμό με συνέπεια και το όριο ηλικίας των γάμων να έχει αυξηθεί» εξηγεί στο cretalive η Αναστασία Πιπεράκη, ψυχολόγος και Υπεύθυνη στο κομμάτι της ένταξης παιδιών Ρομά στην Εκπαίδευση.

Επίσης, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στο κομμάτι του γάμου των κοριτσιών σε μικρές ηλικίες. Ειδικότερα έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών που παντρεύονται. «Παλιά γίνονταν γάμοι κοριτσιών 11-12 ετών. Πλέον σε κάποιες περιπτώσεις παντρεύονται στα 16- 17 ενώ αρκετά κορίτσια προχωρούν σε γάμο μετά τα 18 τους χρόνια» αναφέρει η ίδια. 

Οι λόγοι που συνετέλεσαν στη βελτίωση της κατάστασης

Αυτό που έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση τα τελευταία χρόνια στον καταυλισμό Ρομά είναι το γεγονός ότι επιδόματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθώς και το Επίδομα Ενοικίου λειτουργούν δεσμευτικά προς τους γονείς.

«Οι απουσίες των παιδιών στο σχολείο συνδέονται με ηλεκτρονικό σύστημα με τα επιδόματα. Με τον κωδικό του μαθητή και του σχολείου φαίνεται στο σύστημα αν το παιδί παρακολουθεί ή όχι τα μαθήματα του σχολείου» εξηγεί στο cretalive η Αλίκη Ψαράκη, κοινωνιολόγος και Συντονίστρια στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Ηρακλείου. Η ίδια τονίζει επίσης ότι η εν λόγω πρακτική πρόκειται να ακολουθηθεί και με το Επίδομα των Παιδιών. 

Έτσι, για να λάβουν οι γονείς τα επιδόματα πρέπει τα παιδιά να έχουν τελειώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση. «Όταν δεν φοιτούν τα παιδιά στα σχολεία δεν εγκρίνεται το επίδομα. Αυτό έχει λειτουργήσει καταλυτικά στο να μειωθεί η σχολική διαρροή ενώ έχει λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο χρόνο βλέποντας οι γονείς το όφελος που έχουν τα παιδιά (γνώση, πειθαρχία, ένταξη στην ομάδα). Επομένως αντιλαμβάνονται ότι βοηθάει στην κοινωνική τους ένταξη τόσο των παιδιών όσο και των γονιών» επισημαίνει η ψυχολόγος Αλίκη Ψαράκη. 

Επίσης στους μικρούς μαθητές παρέχονται σχολικά κουπόνια σε συνεργασία με τοπικό φούρνο για το πρωινό δεκατιανό τους, το οποίο επίσης αποτελεί σημαντικό κίνητρο ώστε οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά σχολείο.

kat

Η επαιτεία σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα

Εύλογα θα αναρωτηθεί λοιπόν κανείς ποια είναι τα παιδιά που βλέπουμε όλοι μας να επαιτούν στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η Αλίκη Ψαράκη με την εμπειρία πολλών ετών ως Συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά δίνει απάντηση και σε αυτό το φαινόμενο. «Τα παιδιά του καταυλισμού είναι ενταγμένα περισσότερο στην κοινωνία και επαιτούν λιγότερο σε σχέση με τα παιδιά που συναντάμε στο κέντρο του Ηρακλείου. Αυτά που επαιτούν είναι παιδιά είτε αλλοδαπών είτε παιδιά έρχονται τα καλοκαίρια από την Ξάνθη ώστε να εκμεταλλευθούν την τουριστική περίοδο». 

«Στον καταυλισμό ζουν ελάχιστα παιδιά, σχεδόν μηδαμινά, που εξωθούνται σε επαιτεία. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη αύξηση αιτήσεων των γονέων για εργασία» εξηγεί με τη σειρά της η ψυχολόγος Αναστασία Πιπεράκη.

Η εργασία των γυναικών βοηθά στην κοινωνική ένταξη

Τα ζητήματα στις ζωές των ανθρώπων είναι αλληλοκαλυπτόμενα έτσι η κοινωνική ένταξη των παιδιών στις σχολικές κοινότητες δίνει το έναυσμα και αποτελεί κίνητρο ώστε και οι μητέρες να έχουν χρόνο για εργασία.

Η Αλίκη Ψαράκη αναλύει το φαινόμενο ως εξής: «Όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν πρόσβαση στη μισθωτή εργασία. Έτσι, για να είναι ασφαλή τα παιδιά, τα στέλνουν στο σχολείο. Η αλληλεπίδραση της γυναίκας στην κοινωνία επηρεάζει ώστε να αντιληφθεί καλύτερα τη σημασία της εκπαίδευσης».

«Η περίοδος του κορωνοϊού ήταν τέτοια που δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα. Είχαμε μεγάλη αύξηση αιτήσεων για εργασία ειδικά από νέες μητέρες» αναφέρει η Αναστασία Πιπεράκη. 

Μέσα από την κοινωνική ένταξη τόσο των παιδιών όσο και των γυναικών υπάρχει μία αργή αλλά εξαιρετικά σημαντική ωρίμανση της κοινωνίας. Τόσο το σχολείο όσο και η εργασία αποτελούν εχέγγυο και βασική  προϋπόθεση για την ωρίμανση της κοινωνίας καθώς μαμάδες και μαθητές αποκτούν σημαντικό υπόβαθρο και έτσι σταδιακά επέρχεται η κοινωνική πρόοδος.

Τα στοιχεία του πληθυσμού στον καταυλισμό

Τα χαρακτηριστικά του καταυλισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία (22/09/2022) που παραδόθηκαν από το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Ηρακλείου, έχει ως εξής (στοιχεία: Αύγουστος 2022):

Αριθμός οικογενειών: 203

Αριθμός ανδρών: 189

Αριθμός Γυναικών: 186

Αριθμός Παιδιών: 277

Αριθμός Ενηλίκων: 375

Σύνολο ατόμων: 652 

 

Δείτε επίσης:

Άμεση λύση, χωρίς αναβολή, επιθυμεί η Λότζια για τον καταυλισμό των Ρομά

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ