Το ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει δυσλειτουργίες σε διαδικασίες του ΕΦΚΑ

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει δυσλειτουργίες σε διαδικασίες του ΕΦΚΑ

Διαδικασία Ελέγχου Εγγράφων Συνταξιοδότησης- Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής ενημερότητας

Δυσλειτουργίες σε διαδικασίες του ΕΦΚΑ επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο - Τμήμα Ανατολικής Κρήτης. Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τον ΕΦΚΑ, το ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφέρει προβλήματα κατά τη διαδικασία κατάθεσης φακέλου για απονομή σύνταξης γήρατος.

Η επιστολή

Αξιότιμοι Κυρίες/Κύριοι

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε δυσλειτουργίες που εντοπίζονται στα τμήματα εποπτείας και αρμοδιότητάς σας.

      Το πρώτο  πρόβλημα που παρατηρείται, για το οποίο έχουμε έντονα παράπονα από τους συναδέλφους μηχανικούς οι οποίοι είναι σε διαδικασία κατάθεσης φακέλου δικαιολογητικών απονομής συντάξεων γήρατος, είναι ότι δεν έχουν ενημέρωση από τα Περιφερειακά Υποκαταστήματα Μισθωτών –ΕΦΚΑ για την ορθότητα ή όχι, των σχετικών δικαιολογητικών που καταθέτουν.

Δεν δύναται να βρουν αρμόδιο υπάλληλο στα κατά τόπους σημεία εξυπηρέτησης ΕΦΚΑ και εντέλει παραπέμπονται στο κεντρικό ΕΦΚΑ. Δεδομένης της κατάστασης της πανδημίας η οποία δυσχεραίνει την μετακίνηση προς τις δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα το παραπάνω πρόβλημα καθίσταται εντονότερο.

Συνεπώς, δημιουργείται τεράστια καθυστέρηση από τη κεντρική Υπηρεσία ΕΦΚΑ προκειμένου να προβεί σε έλεγχο  φακέλου με  ελλειπή ή μη ορθά συμπληρωμένα δικαιολογητικά. 

Καθίσταται λοιπόν φανερή η ταλαιπωρία του μηχανικού αλλά και η σοβαρή καθυστέρηση της πρώτης δόσης καταβολής σύνταξης γήρατος.

Ένα δεύτερο θέμα για το οποίο υπάρχουν σοβαρά παράπονα είναι η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν έχει γίνει ακόμα εφαρμογή του νέου νόμου περί συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών  στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας, μη μισθωτός, διατηρεί παράλληλα και μισθωτή εργασία για την οποία ο εργοδότης του καταβάλει κανονικά τις εισφορές ασφάλισης του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ενδιαφερόμενος να αδυνατεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα από το σύστημα του e-EΦΚΑ και να αναγκάζεται να προβεί σε διπλή πληρωμή των εισφορών του, προκειμένου να εκδώσει άμεσα την ασφαλιστική ενημερότητα.   

Πιστεύοντας ότι κατανοείτε τη σοβαρότητα των ζητημάτων θα  παρακαλούσαμε  για τις σχετικές εσωτερικές ενέργειές σας προκειμένου να διορθωθούν άμεσα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ