Το εναλλακτικό σχέδιο κρίσης για τη διαχείριση του νερού βρίσκεται προς επεξεργασία στη ΔΕΥΑΗ αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις για την ομαλή υδροδότηση του Ηρακλείου, αν δεν έρθουν οι πολυπόθητες βροχές ώστε να γεμίσει και πάλι το φράγμα Αποσελέμη.
Με το κλείσιμο της στρόφιγγας για τέσσερις ημέρες, την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης με πολλά νοικοκυριά να μένουν για μέρες χωρίς νερό.
Ακόμη όμως και με το άνοιγμα του Αποσελέμη το φράγμα έχει αυτή τη στιγμή περίπου 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, εξ αυτών μόνο τα 2 εκατ. μπορούν να τεθούν προς κατανάλωση καθώς τα υπόλοιπα πρέπει να παραμείνουν ως όριο ασφαλείας. Με αυτά ως δεδομένα το νερό από τον Αποσελέμη αναμένεται να τελειώσει το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, εφόσον δεν βρέξει, εξηγεί στο Cretalive ο κ. Γιώργος Βουρεξάκης, πρόεδρος της ΔΕΑΥΗ.
Έλλειμμα νερού ακόμα και με τις τρεις νέες γεωτρήσεις
Η ΔΕΥΑΗ έχει υποβάλει ήδη αίτημα στην Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ώστε να ανοίξουν τρεις νέες γεωτρήσεις στα Μάλια, τον Άγιο Μύρωνα και τις Βασιλειές.
«Ακόμα όμως και νέες γεωτρήσεις να ανοίξουν δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 200 κυβικά μέτρα νερό/ώρα. Άρα προκαλείται και πάλι έλλειμμα περίπου 5.000 m³ την ημέρα» δηλώνει κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου.
Ούτε όμως αυτό το εναλλακτικό σενάριο είναι αρκετό για να δώσει λύση στο διαχρονικό και πολύπλοκο πρόβλημα υδροδότησης του Ηρακλείου και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
«Προσπαθούμε να καλύψουμε το έλλειμμα των 200 m³ σε περίπτωση που δεν έχουμε καθόλου νερό στο φράγμα Αποσελέμη. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα» αναφέρει ο ίδιος.
Πενιχρά τα κονδύλια για νέες γεωτρήσεις
Ένα επιπλέον φλέγον ζήτημα αναφορικά με τη χρηματοδότηση για το άνοιγμα των νέων γεωτρήσεων από την κυβέρνηση θέτει επί τάπητος ο Γιώργος Βουρεξάκης.
«Τα κονδύλια της κυβέρνησης είναι πενιχρά για το θέμα της λειψυδρίας, διαθέτει μόνο 150.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΗ που δεν επαρκούν για να ανοίξει ούτε μία γεώτρηση» τονίζει.
Μία γεώτρηση κοστίζει 180.000 με 200.000 περίπου διότι στα νησιά πρέπει να σκάψουν στα 400 μέτρα βάθος για να βρεθεί νερό.
«Οπότε, όταν μιλάμε για τρεις νέες γεωτρήσεις, το συνολικό κόστος μπορεί να πλησιάσει στο ένα εκατομμύριο ευρώ! Βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης», καταλήγει ο πρόεδρος.
Δείτε επίσης:
ΔΕΥΑΗ: Το crash test με τον Αποσελέμη και η αγωνία
Φράγμα Αποσελέμη: Παράταση στο... κλείσιμο της στρόφιγγας
Κλείνει το διυλιστήριο του φράγματος Αποσελέμη - Αναμένονται προβλήματα στην υδροδότηση
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο