Τέμπη: Η Τασούλα Μαρκομιχελάκη μιλά για το Πανεπιστήμιο που «ορφάνεψε»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Τι αναφέρει στο Cretalive η Ηρακλειώτισσα καθηγήτρια - Το ΑΠΘ θα απονείμει τιμητικά πτυχία στους γονείς των αδικοχαμένων φοιτητών του

Βυθισμένο σε βαθιά οδύνη εξακολουθεί να βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αφού το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν από τη ζωή, με τον πλέον τραγικό τρόπο, 10 από τους φοιτητές του.

«Συνηθίζεται το Α.Π.Θ. να κλείνει μία εβδομάδα κάθε χρόνο για τις Απόκριες, δηλαδή παραμένει κλειστό και την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα. Συνεπώς το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήταν το τελευταίο για τα παιδιά που ήθελαν να βρίσκονται κανονικά στα μαθήματα τους την Τετάρτη το πρωί» αναφέρει στο cretalive η Ηρακλειώτισσα επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη.

Τασούλα Μαρκομιχελάκη
Η κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη

 

«Κάθε μέρα βλέπαμε φοιτητές που έρχονταν στη Σχολή μετά από κηδείες»

Η καθηγήτρια περιγράφει τις τραγικές στιγμές που έζησαν τις δύο πρώτες εβδομάδες στο Πανεπιστήμιο και ειδικά όταν ταυτοποιήθηκαν οι σοροί και έγιναν γνωστά τα ονόματα των φοιτητών που σκοτώθηκαν τόσο άδικα και πρόωρα.

«Στο πρώτο μάθημα μετά το δυστύχημα, όταν πλέον είχαν ανακοινωθεί ποια και πόσα παιδιά ήταν μέσα στο τρένο από το Α.Π.Θ., το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ. Τα παιδιά ήθελαν να κάνουμε συζήτηση για το συμβάν και δεν μπορούσες να προσποιηθείς ότι δε συμβαίνει τίποτα. Θέλανε να γίνει μία κουβέντα που θα απαλύνει τον πόνο τους» τονίζει η ίδια.

Αριστοτέλειο θύματα Τεμπη

Η κ. Μαρκομιχελάκη συνεχίζει λέγοντας ότι: «Το κλίμα είναι οπωσδήποτε πολύ βαρύ. Την πρώτη εβδομάδα δεν γνωρίζαμε ονόματα και αριθμούς. Όταν φάνηκε πόσα παιδιά ήταν από εμάς δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα. Το έβλεπες και μέσα στις αίθουσες, το ένιωθες στο μάθημα».

Σε μια αποστροφή του λόγου της η καθηγήτρια Φιλολογίας ραγίζει καρδιές όταν λέει πως: «Τις πρώτες μέρες δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσα ήταν τα θύματα από το Πανεπιστήμιο. Μετά τις 6-7 Μαρτίου κάθε μέρα έβλεπες ανθρώπους που έρχονταν από κηδείες αμέσως στο μάθημα, στη Σχολή». 

Αυτοσχέδιο μνημείο από τους φοιτητές στη μνήμη των συμφοιτητών τους

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρέμεινε κλειστό, σε ένδειξη πένθους, μία ημέρα κατά την πρώτη εβδομάδα μετά το δυστύχημα καθώς και την Τετάρτη 8 Μαρτίου, την ημέρα της γενικής απεργίας που προκηρύχθηκε στη μνήμη των θυμάτων αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. 

Επίσης, εγινε μνημόσυνο την περασμένη Κυριακή (12/3) στη Μονή Βλατάδων, στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης, ως φόρος τιμής από τις Πρυτανικές Αρχές για τα παιδιά του Α.Π.Θ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια η καθηγήτρια «εδώ σε κάθε κτήριο έχουν αναρτήσει πανό με τα ονόματα των φοιτητών και των φοιτητριών σαν αυτοσχέδιο πρόχειρο μνημείο με κεριά στη μνήμη των θυμάτων». 

Ταυτόχρονα η Πρυτανεία του Αριστοτελείου έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει επίσημο μνημείο σε κάποιο χώρο του Πανεπιστημίου ενώ παράλληλα θα απονείμει στους γονείς τιμητικά τα πτυχία των παιδιών τους. «Η Πρυτανεία έχει αντιμετωπίσει με πολλή θέρμη και ευαισθησία το θέμα» επισημαίνει η Τασούλα Μαρκομιχελάκη.

Οι καθηγητές του ΑΠΘ που έχασαν τα παιδιά τους στο δυστύχημα

Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι φυσικό, τα social media έχουν κατακλειστεί από θερμές αναρτήσεις των καθηγητών που είχαν ως φοιτητές τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη. 

Μάλιστα ένα ζευγάρι καθηγητών από τη Φυσικομαθητική Σχολή έχασε το μοναχοπαίδι του, την κόρη τους, 22 ετών, ενώ ένας καθηγητής από την Κτηνιατρική Σχολή έχασε τον γιο του μόλις 21 ετών.

Οι φοιτητές που "έφυγαν" και θα τους θυμόμαστε για πάντα

Αγάπη Τσακλίδου, 22 ετών, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ

Ελπίδα Χούπα, 28 ετών, Αρχιτεκτονική ΑΠΘ

Αναστασία Παπαγγελή, 19 ετών, Γεωπονική ΑΠΘ

Θώμη Πλακιά, 20 ετών, Φαρμακευτική ΑΠΘ

Αναστάσιος Κουτσόπουλος, 20 ετών, Γεωπονική ΑΠΘ

Ελένη Τσίντζα, 21 ετών, Π.Τ.Δ.Ε. ΑΠΘ

Κλαούντια Λάτα, 21 ετών, Ιατρική ΣΣΑΣ

Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών, Φυσικό ΑΠΘ

Κυπριανός Παπαϊωάννου, 23 ετών, Νομική ΑΠΘ

Αναστασία Αδαμίδου, 24 ετών, Οδοντιατρική ΑΠΘ

Καλλιοπη (Κελλυ) Πορφυριδου, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ.

Μπέζα Φραντσέσκα, ΒΣΑΣ ΠΑ.ΜΑΚ.

Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, ΜΕΤ ΠΑ.ΜΑΚ.

Αριστοτέλειο θύματα Τεμπη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ