Μπορούν, αλλά στην πραγματικότητα ... δεν μπορούν να "απολαύσουν" οδοντιατρικές υπηρεσίες μέσω της ασφάλισής τους, οι ασθενείς που ζουν στην Κρήτη. Μπορεί να υπεγράφησαν συμβάσεις με οδοντοτεχνικά εργαστήρια το 2019 (!) ουδέποτε όμως ενεργοποιήθηκαν, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δήλωναν πως δεν γνώριζαν τη "φόρμουλα" για την πληρωμή των οδοντοτεχνιτών! Ως εκ τούτου τα εργαστήρια που είχαν συμβληθεί με τη ΔΥΠΕ Κρήτης ως εξωτερικοί συνεργάτες ουδέποτε ανέλαβαν περιπτώσεις ασθενών.
Από την πλευρά του Συλλόγου Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, όπως αναφέρει στο Cretalive, ο πρόεδρος Γιάννης Τσαπάκης, δόθηκαν στοιχεία επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Πειραιά, όπου εφαρμόζεται το ίδιο καθεστώς, προκειμένου η Κρήτη να λάβει το "know-how" για αναθέσεις ασθενών και τη διαδικασία της πληρωμής των οδοντοτεχνιτών.
Το πρόβλημα προέκυψε, πρακτικά, από τη μετακίνηση από το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Αγίου Μηνά στον Εσταυρωμένο. Τότε το τμήμα υποστελεχώθηκε, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις δεν συνοδεύτηκαν από νέες προσλήψεις.
Κάπως έτσι, εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια, το "σύστημα" υπολειτουργεί, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα "ρολάρει" κανονικά, με παιδιά και ενήλικες να έχουν πρόσβαση σε οδοντιατρική περίθαλψη και προσθετική αποκατάσταση.
Φτάνουμε λοιπόν στην εκπνοή των συμβάσεων του 2019, καθώς είναι τριετούς διάρκειας, οι οδοντοτεχνίτες δεν έχουν αναλάβει κανένα έργο και το πρόβλημα διαιωνίζεται!
Μεγάλος χαμένος σε αυτή την υπόθεση, φυσικά, οι πολίτες, οι οποίοι τυπικά δικαιούνται δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά στην πράξη δεν μπορούν να έχουν πράξη. Έτσι, όποιος διαθέτει το απαραίτητο ... budget, απευθύνεται σε ιδιώτη για ... να κάνει τη δουλειά του, ενώ όποιος αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά, καταδικάζεται σε προβληματική στοματική υγεία.
Το θέμα έχει ήδη φτάσει στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόβλημα να παραμένει.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη