«Θαύμα» Καραμανλή: Ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα αντί να λύνει...πολλαπλασιάζει την γραφειοκρατία!

Το cretalive έχει στα χέρια του το προσχέδιο νόμου, που όπως φαίνεται δεν έχει κινητοποιήσει τους αυτοδιοικητικούς ή πιθανότατα δεν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργεί

Αντί να λύσει τα πολλά προβλήματα γραφειοκρατίας που είχε δημιουργήσει ο νόμος 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, το Υπουργείο Υποδομών έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα, που προσθέτει κι άλλη γραφειοκρατία και καθυστέρηση, που υποτίθεται πως αντιμετώπιζε!

Το cretalive έχει στα χέρια του το προσχέδιο νόμου, καθώς όπως φαίνεται δεν έχει κινητοποιήσει τους αυτοδιοικητικούς ή πιθανότατα δεν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργεί. Σύμφωνα με το νέο νόμο υπάρχουν 2 εθνικά μέτρα που δεν υπαγορεύονται από αντίστοιχες Ευρωπαϊκές οδηγίες, ούτε και μάλιστα εφαρμόζονται σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, για τη δημοπράτηση έργων και ειδικά σε αυτήν την συγκυρία μετά τη λήξη της πανδημίας, όπου όλοι περιμένουν μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση, σε μια κρίσιμη 3ετία έχοντας μπροστά τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την προγραμματική του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα τα άρθρα 25& 26 του νέου νόμου, οδηγούν σε ένα άνευ προηγούμενου συγκεντρωτισμό,καθώς δημιουργείται ένα τεχνικό συμβούλιο, για κάθε δημόσιο έργο άνω των 60.000 ευρώ στη χώρα μας που θα πρέπει να επεξεργάζεται καθένα από τα περίπου 5000 έργα που είναι τέτοιας τάξης στη χώρα μας, από τις 3367(!) αναθέτουσε αρχές στη χώρα μας!

Σύμφωνα με τα δυο αυτά άρθρα η επιτροπή έχει περιθώριο έως και 60 ημερών για να αποφανθούν για το κάθε δημόσιο έργο χωριστά! Αυτό το Συμβούλιο θα είναι ένα, όχι δηλαδή κατά περιφέρεια, όποτε εύκολα κατανοεί κάποιος τι συνωστισμός έργων θα επικρατεί. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν περάσουν αυτά τα δυο άρθρα και τι καθυστέρηση επιπλέον θα υπάρχει για τους αιτούντες να πάρουν απάντηση για το έργο που προγραμματίζουν.Αξίζει να σημειωθεί πως η γνωμοδότηση από το Τεχνικό Συμβούλιο που θεσμοθετείται αφορά όλα τα κλασικά δημόσια έργα αλλά και τα έργα ΣΔΙΤ.

Όπως επισημαίνουν όσοι έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο η συγκεκριμένη διάταξη προκαλεί καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, αλλά δεν είναι η μόνη ανορθογραφία του νέου νομοσχεδίου. Υπάρχει και το άρθρο 21 σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική δημοσίευση στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής της μελέτης για 2 μήνες προ του διαγωνισμού Έργων άνω του 1 εκατομμυρίου.

Η δημοσίευση δεν προσφέρει τίποτε στο τυπικό της διαδικασίας ( καθώς είναι μόνο για γενική ενημέρωση του κοινού ) ωστόσο δημιουργεί επιπλέον καθυστέρηση! Το ζήτημα ήδη απασχολεί τη Λότζια, αλλά πιθανότατα και άλλους αιρετούς.

Μάλιστα το cretalive το έθεσε στο δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό που μας τόνισε πως « τα δυο αυτά άρθρα, κατά τη γνώμη μας, αντί να απλοποιούν τις διαδικασίες για τα δημόσια έργα, τις καθιστούν ακόμα πιο περίπλοκες και χρονοβόρες. Ευελπιστούμε ότι μέσα από τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο θα καταργηθούν».

Ελπίζουμε κι εμείς πως κάποιοι έστω και την ύστατη ώρα θα λογικευθούν και θα αποσύρουν τα απαράδεκτα άρθρα!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ