Θολό τοπίο με τα ξενοδοχεία - Διευκρινίσεις ζητά ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Θα "κλείσει" και τα ξενοδοχεία πόλεως ο κορωνοϊός;

Της Κατερίνας Παντινάκη

"Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη κι αν δεν καταλάβουμε την κρισιμότητα, σύντομα θα πάρει τη μορφή λαίλαπας" - λέει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, αναφορικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που έχει φτάσει ως και την Κρήτη και απειλεί.

"Πρέπει να μείνουμε σπίτι, να απομονωθούμε, να απολυμανθούμε, αλλιώς θα ... κλάψουν μανούλες" - σχολιάζει καυστικά, σημειώνοντας πως "δε χρειάζεται πανικός, αλλά σοβαρότητα, περισυλλογή και πιστή τήρηση των οδηγιών".

Εκφράζει όμως και την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση του θέματος ως τώρα από τους Έλληνες, σχολιάζοντας δηκτικά πως ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν, "χθες το μισό Ηράκλειο ήταν στον Καράβολα και το άλλο μισό στον Κούλε".

Τί γίνεται με τα ξενοδοχεία πόλεως;

Αν και η Ελλάδα και η Κρήτη εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό, η κατάσταση όπως εξελίσσεται εξαναγκάζει τα ξενοδοχεία να μην ανοίξουν τον άλλο μήνα, όπως τα περισσότερα μεγάλα resorts προετοιμάζονταν. Ο στόχος είναι προφανώς να περιοριστεί η έλευση επισκεπτών από άλλες χώρες και η ενίσχυση της απομόνωσης.

Ωστόσο η κοινή υπουργική απόφαση Γεωργιάδη, Χρυσοχοΐδη, Βρούτση, Κικίλια και Θεοδωρικάκου προβλέπει την "επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από  15.03.2020 ως και 30.04.2020""Στα ξενοδοχεία πόλεως δεν κινδυνεύουμε για διασπορά του ιού;" - απευθύνει ερώτημα ο κ.Κουμπαράκης, εξηγώντας ότι η απόφαση κλείνει τα ξενοδοχεία, τις βίλες, τα μικρά συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα καταλύματα τύπου airbnb, αλλά δεν προβλέπει τίποτα για τα ξενοδοχεία πόλεως που λειτουργούν, όχι εποχικά αλλά, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.

Μάλιστα, σήμερα ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων όλου του νησιού με e-mail του προς τον υπουργό Τουρισμού, ζητά διευκρινίσεις σε σχέση με αυτή την απόφαση και το λόγο για τον οποίο εξαιρέθηκε μια μερίδα ξενοδοχείων.

Ακυρώσεις για το Πάσχα

Ήδη οι ακυρώσεις πέφτουν "βροχή" και αφορούν στο τριήμερο του Πάσχα, για το οποίο αρκετοί Κρητικοί επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να το περνούν σε μεγάλα ξενοδοχεία. 

Όπως εξηγεί ο κ.Κουμπαράκης, οι ακυρώσεις είναι μαζικές και οι πελάτες δικαιούνται τα χρήματά τους πίσω, αφού δεν είναι με δική τους υπαιτιότητα η ακύρωση, αλλά ως αποτέλεσμα της έξαρσης του κορωνοϊού και της σχετικής υπουργικής απόφασης. "Το ερώτημα είναι ... το ξενοδοχείο έχει να δώσει πίσω τα χρήματα αυτά; ή τα έχει χρησιμοποιήσει για δουλειές που έπρεπε να γίνουν;" - υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Να υπάρξει μέριμνα για τους ανθρώπους που ζουν από τον Τουρισμό

Ο Δημήτρης Κουμπαράκης στέκεται και στο θέμα των εργαζόμενων στον Τουρισμό-Επισιτισμό, τονίζοντας ότι μετά το περυσινό μεγάλο "χαστούκι" με την κατάρρευση της Thomas Cook, εξαιτίας της οποίας χάθηκαν πολλά χρήματα, μετά και την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό περίμεναν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία για να δουλέψουν και να ζήσουν. Άλλωστε και το Ταμείο Ανεργίας έχει περιοριστεί κατά πολύ, στους χειμερινούς μήνες και σε χαμηλά ποσά.

"Η ΕΚΤ, η ΤτΕ, και τα υπουργεία θα πρέπει να συνεργαστούν για το πως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή κλείνουν. Απαιτείται και η συνεργασία των τραπεζών προκειμένου να μην διεκδικείται καμία οφειλή, για ένα διάστημα μέχρι 6 μηνών", με την ελπίδα ότι ο κορωνοϊός σύντομα θα ... μας αφήσει και η οικονομία θα καταφέρει να πάρει ξανά "μπρος".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ