Tίμησαν στα Ανώγεια την ιστορική επέτειο του Ολοκαυτώματος

Tίμησαν στα Ανώγεια την ιστορική επέτειο του Ολοκαυτώματος

Tην Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης

Στα διαχρονικά μηνύματα  των αγωνιστών της Αντίστασης για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Ελευθερία, Δημοκρατία, πρόοδο, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευρισκόμενος σήμερα στα Ανώγεια στις εκδηλώσεις-τιμής και μνήμης- της  Ιστορικής επετείου του  Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, τιμά την μνήμη των Πατριωτών Αγωνιστών οι οποίοι άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. 

Ανώγεια εκδηλώσεις

Η 76η επέτειος τιμήθηκε από τον κλήρο, τις Αρχές, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, και τον Πρόεδρο της Βουλής ο Βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης. Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ευγένιο, έγινε ομιλία από τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους Αρχών, κομμάτων, οργανώσεων, και αποδόθηκαν ύμνοι από τοπικούς μουσικούς και χορωδίες. Η ηρωική επέτειος στα Ανώγεια τιμήθηκε με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανώγεια εκδηλώσεις

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης  για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων δήλωσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματα τους  είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων των Ανωγειανών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Ανώγεια με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Παράλληλα κρίνουμε δίκαιο και υποστηρίζουμε το αίτημα διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες  ενέργειες ώστε να δοθεί δίκαιη λύση στο όλο ζήτημα».

Ανώγεια εκδηλώσεις

 

Μάξιμος Σενετάκης: “Ό,τι έπραξαν οι πρόγονοι μας θυσιάζοντας και τη ζωή τους ακόμα για να υπερασπιστούν την πατρογονική γη τους και να την παραδώσουν ελεύθερη στα παιδιά τους, το ίδιο είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να πράξουμε και εμείς αν χρειαστεί.” 

Με αφορμή την εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος των Ανωγείων, ο κ. Σενετάκης συμπλήρωσε: “Δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική κυριαρχία. Τα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και κόστος. Είναι προϋπόθεση ελεύθεροι να ζούμε και να ευημερούμε”.

Ο βουλευτής της ΝΔ συνέδεσε το ιστορικό γεγονός της αντίστασης των Κρητικών απέναντι στον Γερμανό κατακτητή με την σημερινή αποφασιστική στάση των Ελλήνων απέναντι στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. “Είμαστε λαός που δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν του αρέσει ο ολοκληρωτισμός, όποια ταμπέλα κι αν έχει. Δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς. Δεν φοβάται τις απειλές. Δεν είναι λοιπόν μόνο η ιστορική αξία του γεγονότος που μνημονεύουμε με την σημερινή εκδήλωση. Είναι η συμβολική σημασία του. Ιδιαίτερα τις κρίσιμες τούτες ώρες με την Τουρκία να υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα σε φίλους και εχθρούς.”

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής σε μια σεμνή τελετή λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο κ. Σενετάκης κατέθεσε στεφάνι, τονίζοντας πως “δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μάθουμε την ιστορία του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Ναζί. Η ιστορία είναι γνωστή. Αδιάσειστος μάρτυρας η διαταγή του Γερμανού φρουράρχου Κρήτης που είναι χαραγμένη στην κεντρική πλατεία στο Αρμί. Παραμένει πάντα εκεί για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε το αδούλωτο πνεύμα των αγωνιστών μας. Για να διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την παρακαταθήκη ελευθερίας που μας κληροδότησαν.”

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook έχει ως εξής:

“Δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μάθουμε την ιστορία του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Ναζί. Η ιστορία είναι γνωστή. Αδιάσειστος μάρτυρας η διαταγή του Γερμανού φρουράρχου Κρήτης που είναι χαραγμένη στην κεντρική πλατεία στο Αρμί. Παραμένει πάντα εκεί για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε το αδούλωτο πνεύμα των αγωνιστών μας. Για να διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την παρακαταθήκη ελευθερίας που μας κληροδότησαν.

Είμαστε λαός που δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν του αρέσει ο ολοκληρωτισμός, όποια ταμπέλα κι αν έχει. Δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς. Δεν φοβάται τις απειλές.

Δεν είναι λοιπόν μόνο η ιστορική αξία του γεγονότος που μνημονεύουμε με την σημερινή εκδήλωση. Είναι η συμβολική σημασία του. 

Ιδιαίτερα τις κρίσιμες τούτες ώρες με την Τουρκία να υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα σε φίλους και εχθρούς. 

Πως ό,τι έπραξαν οι πρόγονοι μας θυσιάζοντας και τη ζωή τους ακόμα για να υπερασπιστούν την πατρογονική γη τους και να την παραδώσουν ελεύθερη στα παιδιά τους, το ίδιο είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να πράξουμε και εμείς αν χρειαστεί.

Δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική κυριαρχία. Τα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και κόστος. Είναι προϋπόθεση ελεύθεροι να ζούμε και να ευημερούμε.”

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ