Τρεις ισχυρές κακοκαιρίες μέσα σε 45 ημέρες στην Κρήτη!

Τρεις ισχυρές κακοκαιρίες μέσα σε 45 ημέρες στην Κρήτη!

Κάτι αλλάζει - Τι λένε οι ειδικοί ...

Σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019, τρεις πολύ ισχυρές κακοκαιρίες επηρέασαν τη χώρα μας, και στις τρεις περιπτώσεις η Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο των πιο ισχυρών φαινομένων, όπως τονίζει η ομάδα των μετεωρολόγων του meteo.gr με επικεφαλής τον κ Κώστα Λαγουβάρδο.

Όπως τονίζουν:

"Οφείλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική χρησιμότητα της ύπαρξης και λειτουργίας αξιόπιστων και χωρικά πυκνών δικτύων μέτρησης των καιρικών παραμέτρων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Κρήτη, όπως αυτό που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Χωρίς αυτές τις μετρήσεις δεν θα γνωρίζαμε τι ακριβώς έχει συμβεί στο νησί και προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να γίνει κανένας σχεδιασμός για το μέλλον.

Συνεχείς και αξιόπιστες μετρήσεις από πυκνά δίκτυα σταθμών είναι πλέον απαραίτητες τόσο για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ισχυρών καιρικών φαινομένων, όσο και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον τη χρήση αισθητήρων χαμηλού κόστους, οι οποίοι δίνουν απολύτως αξιόπιστες μετρήσεις και μέσω του διαδικτύου είναι δυνατή η άμεση και σε πραγματικό χρόνο μετάδοση των μετρήσεων έτσι ώστε επιστήμονες, κρατικές αρχές και πολίτες να μπορούν άμεσα να ενημερώνονται για τη εξέλιξη των φαινομένων, με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Ας δούμε τώρα τα κύρια χαρακτηριστικά των τριών κακοκαιριών, της Χιόνης (12-17/02/2019) της Ωκεανίδας (23-26/02/2019) αλλά και της πλέον πρόσφατης (χωρίς όνομα) του τριημέρου 28-30/03/2019.

Και στις τρεις κακοκαιρίες η γενική μετεωρολογική εικόνα χαρακτηριζόταν από έναν εκτεταμένο αντικυκλώνα (σύστημα υψηλών πιέσεων) στη Δυτική Ευρώπη ενώ βαρομετρικά χαμηλά είχαν δημιουργηθεί στην Μεσόγειο κινούμενα στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, όπως φαίνεται και στο Σχήμα 1.

Οι τροχιές και των 3 βαρομετρικών χαμηλών είχαν ένα μεγάλο τμήμα τους νότια της Κρήτης, αρκετά κοντά στις ακτές του νησιού.

Το βαθύτερο από τα τρία βαρομετρικά χαμηλά ήταν αυτό της Ωκεανίδας η οποία και είχε ως αποτέλεσμα και τα ισχυρότερα φαινόμενα

  • Η κεραυνική δραστηριότητα ήταν σημαντική στις δύο πρώτες κακοκαιρίες, ειδικά στην Ωκεανίδα, ενώ στην τελευταία, η κεραυνική δραστηριότητα ήταν πολύ περιορισμένη και σε ένταση αλλά και χωρικά (περιορίσθηκε στο Καρπάθιο Πέλαγος, όπου στην Κάρπαθο και στην Κάσο αναφέρθηκαν ζημιές από τις πολύωρες βροχοπτώσεις).
  • Κι οι τρεις κακοκαιρίες προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στα δυτικά του νησιού. Τα συνολικά ύψη βροχής σε επιλεγμένους σταθμούς (δίνονται στον Χάρτη 2), και στις τρεις κακοκαιρίες ήταν εξαιρετικά μεγάλα, κυρίως σε σταθμούς που βρίσκονται στα βόρεια κράσπεδα των Λευκών Ορέων (πχ. Ασκύφου σε υψόμετρο 715 μέτρων, Ασή Γωνιά σε υψόμετρο 380 μέτρων ). Σε σταθμούς με μεγαλύτερο υψόμετρο όπως πχ. στη Σαμαριά-Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1250 μέτρων) οι βροχές ήταν μεν ισχυρές αλλά υπολείπονταν σαφώς των βροχών των ημιορεινών σταθμών που προαναφέραμε. Αυτό αναδεικνύει το ρόλο των απότομων κλίσεων της τοπογραφίας στη ενίσχυση των ανοδικών κινήσεων στην ατμόσφαιρα και επομένως και στην ένταση των βροχοπτώσεων.
  • Οι δύο χιονομετρικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr,οι μοναδικοί σε συνεχή λειτουργία στην Ελλάδα και οι νοτιότεροι της Ευρώπης, έδωσαν εντυπωσιακά ύψη χιονιού, κυρίως στις δύο πρώτες κακοκαιρίες (Χιόνη και Ωκεανίδα), ενώ δεν έχουν ακόμα παραληφθεί τα στοιχεία του ύψους χιονιού από την τελευταία κακοκαιρία από τους χιονομετρικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Ωκεανίδας προστέθηκαν 130 εκατοστά φρέσκου χιονιού στο μετρητικό μας σταθμό στα Λευκά Όρη. Τα ύψη χιονιού ανά κακοκαιρία δίνονται επίσης στο Σχήμα 2.

Στο σχήμα που ακολουθεί φαίνεται ότι: Επιλογή από τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και χιονιού που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τη διάρκεια των 3 βαρομετρικών χαμηλών μεταξύ 12/02 και 30/03/2019.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ