Τσιόδρας στη Βουλή: "Στο Λασίθι επικρατεί η μετάλλαξη του ιού"

Έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την Αττική - Τί είπε για το Λασίθι

Αναλυτικά στοιχεία για την πανδημία και κυρίως την κατάσταση στην Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής  και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση στην Αθήνα, ενώ ανέφερε πως κάποια δεδομένα είναι ανησυχητικά. Αναφέρθηκε και στο νομό Λασιθίου λέγοντας ότι "επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό" ενώ τόνισε ότι η εβδομαδιαία αύξηση ανέρχεται σε 372%. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.

Αναλυτικά ανέφερε:

  • Βόρειος Τομέας:  82% αύξηση κρουσμάτων  εβδομαδιαία,
  • Κεντρικός τομέας:  61% αύξηση με 1.400 ενεργά
  • Δυτικός Τομέας:  123% αύξηση
  • Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
  • Ανατολική Αττική:  62% αύξηση

7 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.

Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.

Αυξητική τάση στις νοσηλείες

«Εχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα έχουμε 1.562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι ανω των 55 ετών αποτελεί το 75% των νοσηλευομένων» είπε για να προσθέσει ότι «ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει ένα ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω και τις τελευταίες εβδομάδες ευτυχώς δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό». 

Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού

Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το  νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».

Κορωνοϊός και παιδιά

«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά.  Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», είπε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα τεστ πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα ανά μέσο όρο.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο που ‘έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τέλος, για τα εμβόλια σημείωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα από Ισραήλ είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από λοίμωξη, νοσηλείες και θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει κατά 67% την μεταδοτικότητα». Να σημειωθεί πως ο κ. Τσιόδρας κατά την έναρξη της τοποθέτησής του είπε πως «δυστυχώς, με την πάροδο ήδη ενός έτους από την αρχή της πανδημίας ορισμένες προσεγγίσεις παραμένουν επιστημονικοφανείς και δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονική αλήθεια».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ