"Ξεφεύγει" η κατάσταση στον Δήμο Μινώα - Βολές Δημάρχου για ελλιπή ενημέρωση

"Ξεφεύγει" η κατάσταση στον Δήμο Μινώα - Βολές Δημάρχου για ελλιπή ενημέρωση

Όλο και "πλησιάζει" το "κοκκίνισμα" της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Μεγαλώνει η ανησυχία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την διασπορά του κορωνοϊού στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν στο cretalive, κάνουν λόγο για επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε άλλους οικισμούς, πέραν των όσων έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας για τον Ευαγγελισμό, την Γαρίπα ή το Δραπέτι. 

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος, Μανώλης Φραγκάκης, με γραπτή δήλωσή του, εξαπολύει βολές για ελλιπή ενημέρωση του Δήμου για τα κρούσματα και τους θανάτους στην περιοχή.
Μέσα στο κλίμα αυτό, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του  cretalive για συζητήσεις περί αυστηροποίησης των μέτρων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. 

Στο Δήμο Μινώα, όπως γράψαμε νωρίτερα, ο προβληματισμός είναι έντονος για τα αυξημένα κρούσματα, και ήδη έχει προγραμματιστεί η διενέργεια rapid test στην περιοχή της Γαρίπας, την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου. Μια ημερομηνία που για πολλούς είναι μακρινή, καθώς τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν διαστάσεις.
Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretalive, κρούσματα κορωνοϊού έχουν βεβαιωθεί σε ένα ακόμα οικισμό, στη Λύττo (πρώην Ξιδάς), όπου μάλιστα τα τελευταία 24ωρα είχαμε και συγχρωτισμό με αφορμή ένα μνημόσυνο

Ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τον ρυθμό ενημέρωσης της Δημοτικής αρχής, με αφορμή και μια λανθασμένη είδηση που κυκλοφόρησε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. 

Ειδικότερα ο κ. Φραγκάκης στη δήλωσή του επισημαίνει:

«Νωρίς το πρωί ενημερώθηκα ότι στον Δήμο μας έχει καταγραφεί ένας ακόμα θάνατος συμπολίτη μας από Covid-19. Εκ παραδρομής και με δεδομένο ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς προς τους κατά τόπους Δήμους για τα περιστατικά Covid-19 που καταγράφονται στα διοικητικά όρια αυτών - ζήτημα που έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει ως αιρετοί και στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης – προέβην σε αναπαραγωγή, με σοβαρή επιφύλαξη,  της εν λόγω πληροφορίας σε ραδιοφωνικό μέσο, η οποία - ευτυχώς – δεν επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που είχα εκ των υστέρων. 

Με αφορμή αυτό το ατυχές περιστατικό – για το οποίο ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε εκ της μη επιβεβαιωμένης δημοσιοποίησης αυτού από πλευράς – θεωρώ αναγκαίο και ζητώ από την Πολιτεία να διαμορφωθεί επιτέλους ένας άμεσος μηχανισμός έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης των Δήμων και των Δημάρχων όλης της χώρας για τα κρούσματα και τους θανάτους που καταγράφονται σε κάθε περιοχή λόγω Covid-19, ούτως ώστε να μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας – ως θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης – να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και να ενημερώνουμε υπεύθυνα τους δημότες μας για την υγειονομική κατάσταση κάθε περιοχής και κοινότητας στους Δήμου μας».


Προς "κοκκίνισμα" όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

"Κοκκίνισμα" όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, "βλέπει" ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης.

Οι ειδικοί, όπως είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ Ηρακλείου, περιμένουν τα αποτελέσματα αυτών των κρίσιμων 24ωρων που διανύουμε, κι αναλόγως θα προχωρήσουν στις αποφάσεις τους. 
Η ένταξη μόνο του Δήμου Ηρακλείου στη διακεκαυμένη ζώνη των περιορισμών ενέχει "πολλούς κινδύνους", υποστήριξε ο κ. Παπαδάκης, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι "η μετανάστευση του προβλήματος" στην ενδοχώρα.

"Όσο προσέχουμε παραμένουμε υγιείς και σε πορτοκαλί ζώνη και οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε ισχύ" επισήμανε ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε ο,τι αφορά τα σχολεία, παρατήρησε ότι οι μαθητές των δημοτικών τηρούν τα μέτρα, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα σ' αυτήν την περίπτωση δημιουργείται απ' τον συνωστισμό των γονιών, που πολλές φορές σχηματίζουν πηγαδάκια αναμένοντας το κουδούνι του σχολάσματος.

Ο κ. Παπαδάκης "τρομάζει" κι απ' την συμπεριφορά των παιδιών που βρίσκονται στο δύσκολο ηλικιακό στάδιο της εφηβείας/προεφηβείας, καθώς φαίνεται πως αψηφούν τους κινδύνους, συνωστίζονται σε πλατείες και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε ευαίσθητους -υγειονομικά - ανθρώπους όπως συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και καθηγητές τους.

"Αν βλέπουμε σχολεία να κλείνουν θα πρέπει να μας τρομάζει" ήταν η παρατήρηση του κ. Παπαδάκη, ο οποίος εκτίμησε πως εάν κοκκινίσει όλη Περιφερειακή Ενότητα θα επιστρέψουμε πιο εύκολα και προς γρήγορα στην πορτοκαλί απόχρωση.

Ο χρόνος είναι σύμμαχος και ο καλύτερος γιατρός, αφού σιγά σιγά η πορεία εξάπλωσης του ιού "θα φθίνει, όσο θα φτιάχνει ο καιρός", υποστήριξε ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Κι αν τηρήσουμε όπως πρέπει τα μέτρα, "θα πάμε σε ένα καλύτερο Πάσχα" απ' το περσινό, κατέληξε ο ίδιος.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ