Ξεναγοί... επί ξύλου κρεμάμενοι!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Ξεναγοί... επί ξύλου κρεμάμενοι!

Οι ξεναγοί θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Ελευθερίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Του Αντώνη Παντινάκη

“Αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα, δεν ξέρω κατά πόσο αρκετοί θα τη βγάλουν τον χειμώνα”. Ο κ. Μανόλης Παπαδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, δεν θέλησε να ακουστεί ή να φανεί δραματικός. Τη ζοφερή πραγματικότητα, απλά, περιέγραψε, την οποία βιώνει (και) ο κλάδος του, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι ξεναγοί βρίσκονται κι εκείνοι “επί ξύλου κρεμάμενοι”: “Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο έκτακτο επίδομα. Προερχόμαστε από μία αρκετά δύσκολη περίοδο. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν να λάβουν χρήματα, να δουλέψουν και να πληρωθούν, από τα τέλη της προηγούμενης σεζόν”.

Χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις, ώστε ορισμένοι να λάβουν το 800αρι της κυβέρνησης, για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη. “Αλλά ως εκεί”.

Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται πάρα πολύ δύσκολοι. “Προφανώς και θέλουμε να ξεκινήσει η σεζόν και να έχει δουλειά όλος ο κόσμος. Το ότι έχουν έρθει οι πρώτοι τουρίστες, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κι εκδρομές” διευκρινίζει ο κ. Παπαδάκης, εξηγώντας πως “Δεν είναι καθόλου σίγουρο το ότι θα δουλέψουμε εφέτος. Δουλεύουμε εφόσον γίνει εκδρομή. Οπότε, πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν εδώ πέρα, να πάνε στα ξενοδοχεία τους, να τους συναντήσουν οι πωλητές των εκδρομών και μετά να γίνει ο,τι γίνει”.

Η πανδημία έσβησε τα πάντα. “Υπήρχε κάποια στιγμή ο χειμερινός τουρισμός και αρκετά κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα έρχονταν.Τα ξεχάσαμε όλα την περίοδο του κορωνοϊού. Τώρα θέλουμε να δούμε τι θα αποκάμουμε”.

Λόγω των συνθηκών, η διοργάνωση εκδρομών δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Άρα, κι οι τουρίστες θα θέλουν την κατάλληλη προσέγγιση – παρακίνηση: “Υποθέτω ότι εκ των πραγμάτων ο κόσμος θα είναι πιο διστακτικός. Και είναι λογικό. Εμείς από την μεριά μας, γενικότερα ως Κρήτη, θεωρώ ότι έχουμε κάνει αρκετά καλά βήματα. Είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο τρέχει και στο οποίο επιμορφώνονται πάρα πολλές ειδικότητες. Ελπίζουμε να καταφέρουμε και με αυτό σαν όπλο, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θα έρθουν. Θα θέλουν μία βοήθεια. Εμείς πρέπει να τους δώσουμε το έναυσμα”.

Ο κ. Παπαδάκης, όπως κι αρκετοί άλλοι, θεωρεί ότι εφέτος πρέπει να μπουν οι βάσεις για την επόμενη τουριστική περίοδο, αυτή του 2020-2021. “Είναι σημαντικό να έρθει εφέτος κόσμος, για να μπορούμε να τον έχουμε και του χρόνου”.

Οι ξεναγοί θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Ελευθερίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το απόγευμα, μάλιστα, έχουν λάβει προσκλητήριο συμμετοχής στην συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με φορείς του τουρισμού, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Ρόδο και την Κέρκυρα.

Τα κυριότερα αιτήματα των ξεναγών είναι τα εξής:

-Να δοθεί παράταση στο ειδικό βοήθημα, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο

-Όσοι δεν δουλέψουν, να μπουν στο ταμείο ανεργίας για να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους

-Να μετατεθούν οι φορολογικές και δανειακές τους υποχρεώσεις. “Διότι, όταν δεν έχεις πώς θα πληρώσεις;”, όπως διερωτήθηκε ο κ. Παπαδάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ