Ζεστό καταφύγιο το Κέντρο Αστέγων, στην κακοκαιρία

Ζεστό καταφύγιο το Κέντρο Αστέγων, στην κακοκαιρία

Οι άστεγοι του Δήμου Ηρακλείου βρίσκουν ένα ασφαλές "καταφύγιο"

Ρεπορτάζ: Μυρτώ Βουλγαράκη

"Καταφύγιο" απέναντι στις πρωτόγνωρες για την Κρήτη, θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες αποτελεί το Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου, που τα τελευταία 24ωρα, κατά την επέλαση της "Ελπίδας" παραμένει ανοιχτό μέρα και νύχτα, παρακάμπτοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την είσοδο και προστασία των αστέγων.

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο Cretalive, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, ο Δήμος Ηρακλείου φιλοξενεί καθημερινά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στέγασης, στο Κέντρο Αστέγων, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Ικάρου, απέναντι από την ΣΕΑΠ. "Στις περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτή που διανύουμε, το Κέντρο Αστέγων είναι ανοιχτό και στη διάθεση κάθε ανθρώπου που αναζητά μια ζεστή γωνιά για να διανυκτερεύσει, χωρίς τις συνήθεις διαδικασίες εισόδου, όπως ιατρικές εξετάσεις κλπ. Προτεραιότητά μας τώρα είναι να μη μείνει κανένας απροστάτευτος και εκτεθειμένος στο κρύο. Ανοιχτή επίσης είναι και η θερμαινόμενη αίθουσα Σεμιναρίων στο ισόγειο του Πολιτιστικού  και Συνεδριακού Κέντρου, για όσους θέλουν να προστατευτούν από την κακοκαιρία. Είναι αυτονόητο,  πως τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγή διασποράς του Covid" - αναφέρει η ίδια.

Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη

Υπό κανονικές συνθήκες, "στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, καθημερινά προσεγγίζουν ανθρώπους που διαμένουν σε ακατάλληλα καταλύματα ή ακόμα και στο δρόμο επιδιωκοντας να τους πείσουν να μεταβούν για φιλοξενία και διανυκτέρευση στο κέντρο αστέγων, προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο. Χάρη στη συστηματική τους προσπάθεια, με τη συμβολή της Δημοτικής αστυνομίας,  της ΕΛ.ΑΣ. ,του ΕΚΑΒ και πολιτών, δεκαπέντε συμπολίτες μας βρήκαν στέγη στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου τις τελευταίες μέρες και συγκεκριμένα από το ξεκίνημα της κακοκαιρίας έως και σήμερα. Πέρα από τη φιλοξενία, τους παρέχεται φαγητό, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, υγιεινής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας" - λέει η κ.Παπαδάκη, αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου..

Αναφορικά, ωστόσο, με τους άστεγους που παραμένουν στους δρόμους, εν μέσω της επέλασης της κακοκαιρίας, όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος, "ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει καθημερινά τις τελευταίες μέρες, την παροχή υπηρεσιών street work, παροχή δηλαδή ειδών προστασίας από το κρύο και την πανδημία, σε άτομα που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες και εξακολουθούν να μην επιθυμούν την μετάβασή τους στο Κέντρο Αστέγων".

Το προσωπικό της Αντιδημαρχίας Κοινωνικών Υπηρεσιών διανέμει υπνόσακους, κουβέρτες, αδιάβροχα μπουφάν, θερμός ,σακίδια, σκούφους, γάντια ισοθερμικά, κασκόλ, ισοθερμικές κάλτσες και ισοθερμικά φανελάκια, καθώς και είδη προστασίας από την πανδημία αλλά και ζεστά ροφήματα και γεύματα.

Οι υπηρεσίες street work στοχεύουν στην παροχή των απαραίτητων προμηθειών σε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να προφυλαχθούν από το κρύο των ημερών.

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που δεν επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής του, αρνούνται να μεταβούν στο Κέντρο Αστέγων, παραμένοντας στους δρόμους. "Η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αφορά σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τον κίνδυνο που διατρέχουν παραμένοντας στο δρόμο κάτω από τόσο δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αρνούνται κάθε είδους βοήθεια. Κάποιοι άνθρωποι αδυνατούν να λάβουν στοιχειώδεις αποφάσεις για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν είναι η εισαγγελική εντολή την οποία ζητάμε και δίνεται κατά περίπτωση. Αλλά έχουμε και περιπτώσεις ανθρώπων που ακόμα και μετά τη μεταφορά τους στο κέντρο αστέγων ή στο νοσοκομείο, φεύγουν για να ξαναγυρίσουν στο δρόμο με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους" - υπογραμμίζει η Ρένα Παπαδάκη, σημειώνοντας πως η Κοινωνική Υπηρεσία, δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα να μετακινηθεί παρά τη θέλησή του. 

Το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου παραμένει ανοιχτό και  στη διάθεση όλων των πολιτών που το χρειάζονται και επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις παροχές του, κυρίως αυτές τις δύσκολες μέρες.

 

Δείτε επίσης:

Κινητοποίηση για κτηνοτρόφο στον Αλικιανό

 

Αίσιο τέλος για τον κτηνοτρόφο που αγνοείτο

Ακόμα ένα 24ωρο περνούν με την κακοκαιρία «Ελπίδα» οι Κρητικοί- αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ για τραυματισμένο πολίτη


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ