Ζητούν ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των σχολείων

Newsroom
Newsroom

Κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων των: 23ου Νηπιαγωγείου (Κονδυλάκη), 12ου Δημοτικού (Πόρος), 24ου & 31ου Δημοτικών Σχολείων (Γερωνυμάκειο), 53ου & 54ου Δημοτικών Σχολείων (Ακαδημία) και 7ου Γυμνασίου (Μεσαμπελιές) - Ζητούν απαντήσεις για τα νέα σχολεία που είναι απαραίτητα αλλά και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασεις που εκτελούνται ήδη

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων μεταξύ αντιπροσωπείας του ΔΣ της Ένωσης Γονέων και μελών των ΔΣ Συλλόγων Γονέων των σχολείων: 23ου Νηπιαγωγείου (Κονδυλάκη), 12ου Δημοτικού (Πόρος), 24ου & 31ου Δημοτικών Σχολείων (Γερωνυμάκειο), 53ου & 54ου Δημοτικών Σχολείων (Ακαδημία) και 7ου Γυμνασίου (Μεσαμπελιές), τη Δευτέρα 12/9/2022, συζητήθηκαν τα πολλά, χρόνια και φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αυτά και σχετίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό με το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων, τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν και οξύνθηκαν ιδιαίτερα στην πλειοψηφία των σχολείων  αυτών λόγω του σεισμού της 27ης Σεπτέμβρη, καθώς τουλάχιστον 50 σχολικά συγκροτήματα του δήμου μας αντιμετώπισαν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ στατικές μελέτες πριν ή και μετά το σεισμό έχουν γίνει σε σχολεία / σχολικά συγκροτήματα που μετριούνται μόλις στα δάκτυλα του ενός χεριού σε σύνολο εκατοντάδων σχολικών μονάδων στο Δήμο Ηρακλείου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα τα οποία η Ένωση Γονέων σκοπεύει να αναδείξει με ημερίδα σχετική με την αντισεισμική θωράκιση και τη σχολική στέγη στο δήμο μας μέσα στον Οκτώβρη. 

Κοινή όμως συνισταμένη στα προβλήματα αυτά φαίνεται να είναι δυστυχώς μια, σύμφωνα με τους Συλλόγους Γονέων: "η αδιαφορία και η αμέλεια των δημοτικών αρχών που διοίκησαν το Δήμο Ηρακλείου αλλά και τις Περιφερειακές/Νομαρχιακές διοικήσεις και τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Κι όχι μόνο αυτό αλλά πολλές φορές, ειδικά από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ο εμπαιγμός, η διγλωσσία και η προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού» να τα βάλει δηλαδή το ένα σχολείο με το άλλο… Η μόνη λύση που δίνεται, κι αυτή με πολλούς κόπους, παλινωδίες και αναβλητικότητες, είναι να γεμίσουν με container όλες οι διαθέσιμες αυλές σχολείων ή ακόμη να μονιμοποιηθούν μορφές σχολείων όπως στο 60o νηπιαγωγείο που εγκαινιάστηκε και λειτουργεί εξολοκλήρου σε container! Για νέα σχολεία όμως ούτε λόγος… 20 τουλάχιστον χρόνια έχει να χτιστεί καινούργιο σχολείο στο Δήμο μας (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που δεν μετρούνται ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού)! Ενώ τα απαλλοτριωμένα ή τα προς απαλλοτρίωση διαθέσιμα οικόπεδα δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 6 στρέμματα και …μετακομίζουν μια στις Πατέλες  και μια στην Κηπούπολη!".

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Τα ιδιαιτέρως οξυμένα αυτά προβλήματα έχουν σε γενικές γραμμές ως εξής: 

Στο 12ο δημοτικό, με περίπου 180 παιδιά, τα προβλήματα είναι χρόνια και γνωστά σε όλες τις δημοτικές αρχές καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά σχολεία στο δήμο μας: το ισόγειο ολοκληρώθηκε το 1954 και ο όροφος του προστέθηκε το 1964! Η κατάστασή του, ειδικά μετά το σεισμό, επιδεινώθηκε καθώς κρίθηκε κίτρινο. Η στατική μελέτη που έγινε το καλοκαίρι, έδειξε με εμφατικό τρόπο τα χρόνια προβλήματα: ολόκληρο το πετρόχτιστο οίκημα στηριζόταν μόνο σε 4 κολώνες!  Πριν ένα μήνα έγινε ενίσχυση σε δυο από τους τέσσερις τοίχους και έτσι έγινε αγιασμός… Εδώ και 10 χρόνια ο διευθυντής και οι γονείς παλεύουν να αλλάξουν την κατάσταση! Με συνεχείς κρούσεις διαχρονικά στις δημοτικές αρχές και με διεκδικήσεις μόνο δίνονται προσωρινές λύσεις …

Στα 53ο & 54ο δημοτικά ( καθώς και τα Ειδικό Νηπιαγωγείο και 1ο Ειδικό Δημοτικό  στην Ακαδημία), μετά από μια 15ετία διεκδικήσεων των γονιών και των εκπαιδευτικών, συνολικά του γονεϊκού κινήματος, οι εργασίες για την στατική ενίσχυση του παλιού και γερασμένου συγκροτήματος της παλιάς Ακαδημίας συνέπεσαν με τις επιδράσεις του σεισμού που άφησε τα ίχνη του και στο συγκρότημα.

Τα προβλήματα είναι πολλά και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο καλοκαίρι, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλη η κοινότητα, μαζί και η Ένωση Γονέων, δώσαμε πολλές μάχες που οδήγησαν στην έναρξη των εργασιών βάσει των συμφωνιών που είχαμε κάνει με τη δημοτική αρχή παρά τις παλινωδίες από την πλευρά της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενώ οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, δημοσιεύματα διαρρέουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση.

Επίσης ανάλογες διαρροές περί προσωρινής μετακίνησης άλλου σχολείου υπό επισκευή, στο ήδη εργοταξιακό περιβάλλον του σχολικού μας συγκροτήματος, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα μόνιμης εγκατάστασης των container στον προαύλιο χώρο έτσι ώστε να λειτουργούν ως σχολείο μπαλαντέρ που θα καλύπτει τις πολυάριθμες κτιριακές ανάγκες των σχολείων του δήμου.

Η Ένωση Γονέων και οι σύλλογοι έχουν εκφράσει το αίτημά τους για τη δημιουργία ενός ακόμη εφεδρικού σχολείου, όπως εκείνο που λειτουργεί στο λιμάνι, και στο οποίο έχουν πια μετακινηθεί με μεγάλη καθυστέρηση (είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι αλλά παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερημένη έναρξη τα ειδικά σχολεία αποδιοργανώνοντας τον προγραμματισμό των οικογενειών) , η δημοτική αρχή όμως δηλώνει αδυναμία. Οι γονείς μέσα από τους συλλόγους τους διεκδικούν ένα ασφαλές σχολείο για τα παιδιά τους, όπου η διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου θα είναι απρόσκοπτη.

Βασική διεκδίκηση είναι η εξασφάλιση απαραίτητης χρηματοδότησης ώστε να παραδοθεί ένα σχολείο χωρίς container στην αυλή, λειτουργικό και αξιοπρεπές μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια (Σεπτέμβριο 2023). Ταυτόχρονα διεκδικούν άμεσα την εφαρμογή όλων των αναγκαίων βελτιωτικών παρεμβάσεων στο σχολείο-μπαλαντέρ στο λιμάνι ώστε η προσωρινή μεταστέγαση των ειδικών σχολείων να χαρακτηρίζεται από αξιοπρεπείς και ασφαλείς όρους ενώ πάγιο αίτημα καθίσταται η ανέγερση νέου σύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος για τα ειδικά σχολεία με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Στα 31ο & 24ο δημοτικά (Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο), όπου φοιτούν πάνω από 300 παιδιά,  προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, λόγω βέβαια και της μεγάλης παλαιότητας του κτιρίου. Έπειτα από μεγάλο αγώνα, βρέθηκε προσωρινή λύση για την στέγαση των μαθητών, σε εργοταξιακούς οικίσκους, που δωρήθηκαν από ιδιωτική εταιρεία. Ο ασφυκτικός συνωστισμός των παιδιών, η έλλειψη ηχομόνωσης, όπως και τουαλετών, έχουν καταστήσει πολύ δύσκολες τις συνθήκες, για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Τον Αύγουστο εγκαταστάθηκε στο σχολείο μας εργολάβος του Δήμου και ξεκίνησε η στατική ενίσχυση του παλαιού κτιρίου.

Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης είναι αβέβαιο, καθώς μετά την καθαίρεση των σοβάδων αποκαλύφθηκαν πολύ σοβαρότερες ρηγματώσεις από ότι αναμενόταν. Ακόμη κι όταν ολοκληρωθούν οι επισκευές, πολλές τάξεις θα συνεχίσουν να στεγάζονται σε λυόμενα, όπως συνέβαινε και πριν τον σεισμό. Στο δίκαιο αίτημα γονιών και εκπαιδευτικών για νέο σχολείο …κανένα νέο δεν φαίνεται στον ορίζοντα!  Εμπαιγμός και διγλωσσία ως προς τα διαθέσιμα/ απαλλοτριωμένα οικόπεδα για σχολεία ή τα σχετικά σχέδια και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική.

Στο 23ο  νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούσαν πέρυσι 50 νήπια και που είναι σχετικά καινούργιο και βιοκλιματικό, υπάρχουν προβλήματα στο κτηριακό που οφείλονται σε κακοτεχνίες αλλά και στην ελλιπή συντήρηση του, καθώς η ταράτσα, που έχει τόνους χώμα, μπάζει νερά ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα,  σύμφωνα με την εκτίμηση των γονιών, πέρυσι να πάρει φωτιά εν ώρα μαθήματος ένα φωτιστικό οροφής! Κι εδώ χαρακτηριστική είναι η αδιαφορία του δήμου, που όλο το καλοκαίρι δεν κατάφερε μηχανικός του δήμου να περάσει και να δει τι συμβαίνει.  Ήρθαν μόνο κι έκαναν ένα πασάλειμμα για μόνωση και είπαν ότι «όταν βρέξει θα το ξαναδούμε»! 

Στο 7ο Γυμνάσιο, όπου φέτος φιλοξενεί  450 παιδιά ενώ το σχολείο είχε σχεδιαστεί για 300 παιδιά(!!) η λύση που δόθηκε από τη δημοτική αρχή είναι …φυσικά κι εδώ τα container! Μόνο που στα 3 που μπήκαν, μετά από χίλια ζόρια και προσπάθειες των γονιών, δεν χωράνε με τίποτα 150 παιδιά! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν και πάλι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ως τάξη και κάθε άλλος διαθέσιμος χώρος με τμήματα των 30 μαθητών…Οι γονείς έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μπουν έστω και αυτές οι αίθουσες ενώ τελικά μόνο όταν έδωσαν στη δημοσιότητα μια πολύ καυστική επιστολή («Προσοχή! Μην κάνετε άλλα παιδιά στις Μεσαμπελιές!». 9-8-2022 Επιστολή του συλλόγου γονέων του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου) κινήθηκαν τα νήματα. Βέβαια στο αίτημα των γονιών για νέο σχολείο…ούτε λόγος! Η δε ηλεκτροδότηση των νέων αιθουσών ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα...   

Πλούσια εμπειρία μεταφέρθηκε και για άλλα ζητήματα σχετικά με το κτηριακό. Για παράδειγμα στο 21ο δημοτικό, μετά από χρόνια απαίτηση των γονιών έγινε η στατική μελέτη και οι σχετικές επιδιορθώσεις σε ένα παλιό κτήριο που και αυτό λαβώθηκε από το σεισμό σε βοηθητικά κτήρια και στην αυλή. Ωστόσο πέραν τούτου ουδέν! Χωρίς εξόδους κινδύνου, με προβληματικά κουφώματα, πολλές φορές το βάρος πέφτει στους γονείς για δώσουν χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να «μην ακουστούν» τα αιτήματα. Αλλά και σχετικά με τους σεισμούς πχ στο Καστέλι Πεδιάδος και τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής και λοιπών παραγόντων. Επίσης, σε σχέση με τις προβλέψεις – ασκήσεις για ενδεχόμενο σεισμό και τα σχέδια διαφυγής των μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία πόσο ανεφάρμοστα και χωρίς υποδομές και προβλέψεις είναι. Ακόμη πολλά ζητήματα σε σχέση με την προετοιμασία και σερβίρισμα φαγητού στα ολοήμερα που δεν υπάρχει καμία υποδομή, ούτε τραπεζοκόμοι ενώ παρατείνει η κυβέρνηση κι άλλο τη λειτουργία τους (ως τις 5:30μμ) αλλά και σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της «σχολικής λίστας» που φαίνεται ότι οι απαιτήσεις αυξάνονται. Οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ειδικά σε μια χρονιά που οι τιμές έχουν φτάσει στον ουρανό πχ ζητείται από γονείς (27ο δημοτικό) να αγοράσουν 2 πακέτα Α4!!  

Κοινή αντίληψη και σκέψη όλων των παραβρισκόμενων ήταν ότι χωρίς διεκδίκηση και αγώνα τίποτα δεν μπορεί να γίνει! Ότι το αυτονόητο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς απέχει μίλια από την σκληρή πραγματικότητα στο Δήμο μας. Η βοήθεια και ο καθοριστικός ρόλος της Ένωσης Γονέων αναγνωρίστηκε από όλους. 

Αποφασίσαμε λοιπόν να μην κάτσουμε θεατές αλλά να συντονιστούμε και να διεκδικήσουμε από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Πρασίνου & Καθημερινότητας:

ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο την επόμενη εβδομάδα με παρουσία αντιπροσωπείας των συλλόγων των σχολείων μας και της Ένωσης Γονέων. 

Να δώσουμε στη δημοσιότητα το κοινό αυτό κείμενο καθώς και τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας το επόμενο διάστημα

Ώστε να υπάρξει ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση χωρίς υπεκφυγές και υποσχεσιολογία σχετικά με: 

Την πρόοδο της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης στα παραπάνω σχολεία μετά το πέρας της εργολαβίας του 1,5εκ€. Πώς και πότε θα παραδοθούν έτοιμα και με όλες τις απαραίτητες εργασίες (κουφώματα, πατώματα, γυψοσανίδες, θέρμανση-κλιματισμός, πυρασφάλεια κλπ) τα παραπάνω σχολικά κτήρια.

Πως, πότε και από ποιόν θα πραγματοποιηθούν στατικές μελέτες σε ΟΛΑ τα σχολικά κτήρια/ συγκροτήματα του δήμου μας. Με προτεραιότητα σε αυτά που είχαν ζημιές από το σεισμό  και με επέκταση σε κάθε ένα σχολείο. 

Ποια είναι τα χαρακτηρισμένα/ απαλλοτριωμένα/ προς απαλλοτρίωση οικόπεδα για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ειδικά σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες πχ Μεσαμπελιές. Να πάψει η κοροϊδία των 6 στρεμμάτων και η διαρκής «μετακίνηση» τους ανάλογα με το ακροατήριο. Τι μέτρα θα πάρει η δημοτική αρχή ώστε να δημιουργηθεί και δεύτερο σχολείο-μπαλαντέρ – όπως αυτό στο λιμάνι- που θα μπορέσει να στεγάσει μαθητές σε έκτακτη ανάγκη ή όταν γίνονται εργασίες στα σχολικά συγκροτήματα (πχ Ακαδημία, Γερωνυμάκειο, κλπ). 

Ποιο είναι το σχέδιο της δημοτικής αρχής σε σχέση με τα ΝΕΑ σχολεία που χρειάζεται ο δήμος μας: πόσα, πότε και με τι χρηματοδότησή; Τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία που η κατάσταση τους είναι τραγική (ακατάλληλοι χώροι, υπόγεια και ισόγεια πιλοτών, container κλπ). Με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν καλύπτουν ούτε το 1/3 των αναγκών. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ