Οι καλύτερες φωτογραφίες φαγητού στον κόσμο το 2022

Newsroom
Newsroom

Φωτογραφίες που... ανοίγουν την όρεξη!

Από τα βάθη των αιώνων το φαγητό είχε καταλυτική επίδραση στις τέχνες και κυρίως στη ζωγραφική. Η απεικόνιση των αγαθών της γης που αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή χιλιάδων ελκυστικών εδεσμάτων που διαγείρουν τις ανθρώπινες αισθήσεις, ήταν πάντα πεδίο έμπνευσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στον κόσμο της φωτογραφικής τέχνης, το φαγητό έχει πάρει εξέχουσα θέση τις τελευταίες δεκαετίες. Ο πιο γνωστός διαγωνισμός φωτογραφίας διεξάγεται εδώ και έντεκα χρόνια είναι ο Pink Lady Food Photographer of the Year, με χορηγό την  γνωστή εταιρία παραγωγής της ομώνυμης ποικιλίας μήλων.

Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να δείξει τη βαθιά επίδραση του φαγητού λέει ο Φιλ Τέρνμπουλ  Διευθύνων Σύμβουλος της APAL, ιδιοκτήτριας της Pink Lady, της μάρκας που βρίσκεται πίσω από τα βραβεία φωτογραφίας.

«Καθώς ο Pink Lady Food Photographer of the Year μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία του, ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη η σημασία της φωτογραφίας και του φαγητού», είπε ο Τέρνμπουλ.

«Τεράστια παγκόσμια γεγονότα, πόλεμος, πείνα, το τέλος των lockdowns, η αναβίωση της βιομηχανίας της φιλοξενίας, η ευκαιρία να γιορτάσουμε ξανά με φίλους και οικογένεια. Ολα αυτά μαζί καταγράφονται στα βραβεία, τα οποία δείχνουν τόσο έντονα τον τρόπο με τον οποίο το φαγητό αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο διαγωνισμός συνεχίζει να είναι μια πραγματικά παγκόσμια γιορτή της τέχνης της φωτογραφίας φαγητού».

Χιλιάδες συμμετοχές υποβλήθηκαν από περισσότερες από 60 χώρες, ενώ ο διάσημος φωτογράφος τροφίμων Ντέϊβιντ Λόφτους προήδρευσε της κριτικής επιτροπής.

Στο διαγωνισμό υπήρχαν 23 κατηγορίες και βραβεύτηκαν συνολικά 38  φωτογραφίες ενώ κάποιες από τις κατηγορίες είχαν υποκατηγορίες.

Μια έκθεση των φιναλίστ του 2022 θα παρουσιαστεί στο The Royal Photographic Society, που είναι ένας από τους παλαιότερους φωτογραφικούς συλλόγους στον κόσμο, στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Στα στενά σοκάκια της “Κhayam Chowk”, τον παράδεισο του φαγητού δρόμου στη Σριναγκάρ της Ινδίας, οι μυρωδιές από την τσίκνα του περίφημου wazwan κεμπάπ, της απόλυτης λιχουδιάς δρόμου του Κασμίρ, που αργοψήνεται μελωμένο στα μυθικά μπαχάρια του, σπάει τη μύτη του κάθε περαστικού.

Η Ινδή φωτογράφος Ντεμπντάτα Τσακραμπόρτι εμπνεύστηκε από το καθημερινό αυτό σκηνικό και αιχμαλώτισε στο φωτογραφικό της φακό όλες τις αισθήσεις  που μπορεί να διαγείρει μια εικόνα για να πάρει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό. Ονόμασε τη φωτογραφία της “Κεμπαμπιγιάνα” .

Βραβείο Νοτιοανατολικής Ασίας. Τhien Nguyen Ngoc- Bιετνάμ “Ψάρεμα του γαύρου”

Βραβείο Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού . Τροφή για ζωή. Φαϊζάλ Αζίμ , Μπαγκλαντές “Φαγητό μετά τη δουλειά”

Βραβείο “Food for Sale” Aννα Λορέν Χάρτμαν, Γερμανία, “Γυναίκα με βότανα”

Βραβείο “On the Phone” Kάσια Σιεσιέλσκα, Ηνωμένο Βασίλειο. Αποξηραίνοντας μπακαλιάρο

Βραβείο Αφρικανικής Ζώνης. Μαργκερίτ Ελόφσε, Νότιος Αφρική. “Κορίτσι με λουλουδένιο φόρεμα κρατά σακουλάκι “Simba Chippies”

Βραβείο “PhiliHarben” Φαγητό έν δράσει. Γουέϊνινγκ Λιν, Κίνα. “Μάγειρας”

Βραβείο “Τοπία” Μαρίνα Σπιρονέτι, Ιταλία. Αρχιτεκτονική και Οίνος

Βραβείο κατηγορίας Νέων (κάτω των 10) Ρουπκότα Ρόϊ Μπαράϊ, Μπαγκλαντές. “Επεξεργάζοντας το ψάρια”

Βραβείο “Φέρνοντας τη συγκομιδή στο σπίτι” Τσαν Ζιάνγκμπιν, Κίνα. “Κίνηση των Noodles”

Bραβείο του Κόσμου και Συνολικό. Γιον Γουάϊαντ, Ηνωμένο Βασίλειο. “Κλάδεμα στο Κόρτον Χίλ”

 

Βραβείο “Φαγητό για την οικογένεια” Γουέϊνινγκ Λιν, Κίνα. “Παραδοσιακό φαγητό.”

 Πηγή: CNN travel

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ