Ψωμάκια στο τηγάνι - Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ

Δείτε τη συνταγή

Υλικά

Συνταγής 450 γραμ. αλεύρι για ψωμί (σκληρό) 1 ½ κ.γλ. αλάτι 350 ml χλιαρό γάλα ½ κ.γλ. ζάχαρη 15 γραμ. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση

Για τα εύκολα ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει να την εργοποιήσετε. Κάνουμε λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο. Ανακατεύουμε με μία μαλακή σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη. Βουτάμε τα χέρια στο λάδι ή στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο την υγρή ζύμη. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου. Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη πάχους 1 εκατοστό. Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή κουπ – πατ 7,5 εκατοστών και κόβουμε δίσκους 9-10 κομμάτια. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και τα αραδιάζουμε τα ψωμάκια στη σειρά. Τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30’ να φουσκώσουν. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία. Βάζουμε λίγα λίγα τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 5-6’ περίπου από κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με διάφορες γεμίσεις γλυκές ή αλμυρές. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλάσετε και να τα κόψετε με τα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια. Μαζεύουμε τις ενώσεις κάτω από τη ζύμη και πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ. Ψήνουμε κανονικά όπως παραπάνω. Τα ψωμάκια στο τηγάνι δεν κόβονται με μαχαίρι οριζόντια. Τα χαράζουμε καρφώνοντας το πηρούνι γύρω γύρω και μετά τα τραβάμε να χωρίσουν.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ