Χανιά: Έβαλαν νεοσσούς θαλάσσιας χελώνας σε δεξαμενή με γλυκό νερό για... ντεκόρ!
Τουρίστες κατήγγειλαν το περιστατικό
Ένα περιστατικό που προκαλεί έκπληξη αλλά και έντονο προβληματισμό καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στα Χανιά, όταν νεοσσοί θαλάσσιας χελώνας βρέθηκαν να «στολίζουν» τη διακοσμητική δεξαμενή εστιατορίου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ιδιοκτήτης και υπεύθυνοι του καταστήματος σε περιαστικό δήμο των Χανίων τοποθέτησαν τους μικρούς νεοσσούς μέσα σε δεξαμενή με γλυκό νερό, μαζί μάλιστα με μία χελώνα γλυκού νερού, προφανώς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εικόνα του χώρου.
Το περιστατικό καταγγέλθηκε άμεσα στον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του.
Το ευτυχές είναι ότι, μετά την καταγγελία, οι νεοσσοί απομακρύνθηκαν από τη δεξαμενή και απελευθερώθηκαν με ασφάλεια στη θάλασσα, εκεί όπου ανήκουν.
Η ανάρτηση του συλλόγου “Αρχέλων” αναφέρει:
«Αυτές οι εικόνες αποτελούν ένα σοβαρό παράδειγμα του πώς η άγνοια μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την άγρια ζωή.
Τουρίστες μας έστειλαν το συγκεκριμένο βίντεο και μας ενημέρωσαν ότι νεοσσοί θαλάσσιας χελώνας βρίσκονταν μέσα σε διακοσμητική δεξαμενή με γλυκό νερό, μαζί με μια χελώνα γλυκού νερού, σε εστιατόριο στην περιοχή του Πλατανιά Χανίων.
Μόλις ενημερώθηκε ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η ομάδα πεδίου στο Πρόγραμμα Χανίων έσπευσε άμεσα στο σημείο. Οι νεοσσοί απομακρύνθηκαν από τη δεξαμενή και απελευθερώθηκαν με ασφάλεια στη θάλασσα, εκεί όπου ανήκουν.
Οι νεοσσοί θαλάσσιας χελώνας είναι άγρια ζώα. Δεν πρέπει ποτέ να τους πιάνουμε, να τους κρατάμε σε δοχεία ή δεξαμενές ή να παρεμβαίνουμε στην πορεία τους προς τη θάλασσα. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωσή τους και να αποβούν ακόμη και μοιραίες για τη ζωή τους.
Αν συναντήσετε νεοσσούς, κρατήστε απόσταση και αφήστε τους να φτάσουν μόνοι τους στη θάλασσα. Αν βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρειάζονται βοήθεια, καλέστε το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο +30 6941 511 511 για οδηγίες».
- Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου: Στο Καβούσι η επόμενη πεζοπορία
- Νέοι από τη Γεωργία στο Ρέθυμνο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
- Εργασίες κλαδέματος σε περιοχές του Δήμου Χανίων την Τετάρτη 09/09




