Τι τρώμε, πώς το συντηρούμε, πόσο πετάμε; Οι απαντήσεις στο 1ο «Εν τροφώ» από τη Χαλκιαδάκης ΑΕ (βίντεο)
Μια σημαντική πρωτοβουλία της Χαλκιαδάκης Α.Ε. έφερε όλους στο ίδιο τραπέζι, με κοινό σκοπό την καλύτερη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και τη μείωση της σπατάλης.
«Μην πετάς το φαγητό σου, είναι αμαρτία».
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ακούσει αυτή τη φράση από τις γιαγιάδες μας;
Το 2026 μιλάμε για food waste, όμως οι παλιότερες γενιές γνώριζαν καλά την αξία του φαγητού. Σήμερα, η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί ζητούμενο για κάθε νοικοκυριό, με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η πρωτοβουλία της Χαλκιαδάκης Α.Ε., που διοργάνωσε το «εν τροφώ», το 1ο Forum Διατροφής, Ασφάλειας Τροφίμων και Μείωσης Σπατάλης Τροφίμων, το απόγευμα της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και επιστήμονες, αναζητώντας τρόπους για καλύτερες διατροφικές επιλογές, ασφαλή διαχείριση των τροφίμων και λιγότερη σπατάλη.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος θυμήθηκε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Ηράκλειο, αλλά και τις πρώτες του αγορές από τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, όταν ακόμη ήταν μαθητής.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Χαλκιαδάκης Α.Ε., Χριστίνα Χαλκιαδάκη, τόνισε ότι η θεματολογία του forum αγγίζει ζητήματα που αφορούν όλους: την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή, την Κρήτη και τη μείωση της σπατάλης. «Θέλουμε από την πλευρά μας να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στην ασφάλεια του φαγητού», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία δίνει σταθερά έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και στη στήριξη των τοπικών παραγωγών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συνήθειες της… Ελληνίδας μάνας που χρειάζεται να αλλάξουν, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενημέρωσης γύρω από την καθημερινή διαχείριση του φαγητού. Η πρωτοβουλία που μόλις ξεκίνησε επιδιώκει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, βοηθώντας τους καταναλωτές να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές και να περιορίζουν τη σπατάλη.
Στον ρόλο του λιανεμπορίου στην ενημέρωση των καταναλωτών στάθηκε ο Μιχάλης Τζαγκαράκης, Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας των Super Markets Χαλκιαδάκης. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να προσφέρονται μέσα από τα καταστήματα πρακτικές συμβουλές για σωστότερες αγορές και καλύτερη συντήρηση των τροφίμων, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη στα νοικοκυριά.
Την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και του κρητικού διατροφικού πολιτισμού έθεσε στο επίκεντρο ο Σπύρος Μπαλαντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διασύνδεσης του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης, τονίζοντας: «Να στηρίξουμε τις οικογένειες που μένουν αυτή τη στιγμή στην ενδοχώρα, να μπορέσουν να παραμείνουν εκεί, να αναπτυχθούν εκεί, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εκεί».
Ο Αντώνης Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, επισήμανε ότι η προστασία των καταναλωτών δεν εξαρτάται μόνο από τις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και από το πώς επιλέγουν, μεταφέρουν, συντηρούν και επεξεργάζονται τα τρόφιμα.
Το μήνυμα ότι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά έστειλε ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της ΑΜΚΕ «Μπορούμε»: «Μπορούμε πάρα πολύ εύκολα, με απλές κινήσεις και αλλαγές στην καθημερινότητά μας, από μέρος του προβλήματος να είμαστε πολύ γρήγορα μέρος της λύσης». Παράλληλα, χαρακτήρισε το forum αφετηρία συνεργασιών για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απαιτεί κοινή προσπάθεια.
Για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων μίλησε ο Γιάννης Τσιριγωτάκης, Επικεφαλής Συμβουλευτικού Τομέα των Εργαστηρίων Veltia Labs. Όπως εξήγησε, επαγγελματίες και καταναλωτές χρειάζεται να εφαρμόζουν καθημερινά πρακτικές που ενισχύουν την ασφάλεια και την ποιότητα, με τον εργαστηριακό όμιλο να παρέχει σχετική καθοδήγηση.
Τέλος, ο Παναγιώτης Μαγγανάς, διαιτολόγος και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Πεσκέσι», εστίασε στην ενημέρωση γύρω από το τι σημαίνει ποιότητα στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από δράσεις όπως το «εν τροφώ».
- Κακοκαιρία στην Κρήτη: Νέο μήνυμα από το 112 για Μαλάδες και Φοινικιά
- Ιεράπετρα: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά - Κατασχέθηκαν 11 "φιξάκια" κοκαΐνης
- Κακοκαιρία στις Γούβες: Κόπηκε στη μέση ο παραλιακός δρόμος – Αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα (φωτό και βίντεο)




