Η διαφθορά ως μέθοδος άσκησης και διατήρησης της εξουσίας

Η αποδυνάμωση των θεσμικών φορέων, η συνειδητή αδράνεια και οι παρεμβάσεις (κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης), το έλλειμμα λογοδοσίας, η κατάχρηση εξουσίας και δημοσίου αξιώματος, διαβρώνουν το κράτος δικαίου, την οικονομική ανάπτυξη και τους δημοκρατικούς θεσμούς

 

Η διαφθορά έχει απλωθεί και διαβρώσει τη χώρα σαν την σκουριά στα σίδερα: πολιτική, οικονομία, θεσμοί, αθλητισμός... Δωροδοκίες, εκτροπή δημοσίων και ευρωπαϊκών πόρων, προσωπικό όφελος από δημόσιο αξίωμα, νεποτισμός

Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) το 2025 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21 η θέση στην ΕΕ των «27» συγκεντρώνοντας 50 μονάδες. Στις τελευταίες θέσεις λίγο πιο κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται η Ουγγαρία, (40 μονάδες), η Βουλγαρία (40 μονάδες), η Ρουμανία (45 μονάδες) και στις υψηλότερες τιμές εντοπίζονται οι Σκανδιναβικές χώρες.

Και σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια- Ελλάς (οργάνωση κατά της διαφθοράς) το ετήσιο χρηματικό κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα αγγίζει τα 14 δις ευρώ!!!

Ένα ασύλληπτο νούμερο.

Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν ή «δεν μπορούν» να πατάξουν τη διαφθορά παραπέμποντας, υποκριτικά και ανερυθρίαστα, σε παθογένειες του παρελθόντος και συγχρόνως ζητούν και άλλο χρόνο στην άσκηση της εξουσίας για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που ποτέ δεν γίνονται «καλώς κείμενα». Η διαφθορά (στις διάφορες μορφές της) δημιουργεί πολιτικό χρήμα που κατευθύνεται στη χρηματοδότηση εκλογών και στην εξαγορά ψηφοφόρων, μετατρέποντας την ψήφο σε εμπόρευμα.

Οι μηχανισμοί επιρροής που δημιουργούνται εκχυδαϊζουν την εκλογική διαδικασία και αλλοιώνουν την δημοκρατική εκπροσώπηση. Η αποδυνάμωση των θεσμικών φορέων, η συνειδητή αδράνεια και οι παρεμβάσεις (κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης), το έλλειμμα λογοδοσίας, η κατάχρηση εξουσίας και δημοσίου αξιώματος, διαβρώνουν το κράτος δικαίου, την οικονομική ανάπτυξη και τους δημοκρατικούς θεσμούς

Πρόσφατα παραδείγματα: η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, το σκάνδαλο στο ελληνικό μπάσκετ, το σκάνδαλο με τα κονδύλια αλιείας και τοσα αλλα 

Μια άλλη μορφή διαφθοράς δημιουργείται με την γραφειοκρατία που οδηγεί στον χρηματισμό ή στην εμπλοκή παραγόντων για να «λύσουν το πρόβλημα» που οδηγεί στην εξαγορά ψήφων. Τα παραδείγματα γνωστά: πολεοδομία και άδειες δόμησης, Δημόσια Υγεία (Το κλασικό «φακελάκι»), κρατικές επιχορηγήσεις, αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, κοινοτικά προγράμματα κλπ.

Μια σημαντική εστία διαφθοράς αποτελεί και η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία που μετατρέπει κόμματα και παρατάξεις σεσυντεχνία. Η μακροχρόνια παραμονή δημιουργεί  πελατειακά δίκτυα, ευνοιοκρατία, νεποτισμό, την αίσθηση της ατιμωρησίας που διευκολύνει τη κατάχρηση δημοσίου χρήματος και τις σχέσεις διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα που οδηγούν σε αμοιβαίο οικονομικό όφελος. 

Παραδείγματα πολλά και στη κυβέρνηση και στην αυτοδιοίκηση.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στο «πάρτι της διαφθοράς» είναι μάλλον φιλοευρωπαϊστές, καλοί χριστιανοί και πατριώτες. Ο πατριωτισμός τελειώνει εκεί που αρχίζει το προσωπικό συμφέρον.

Η απώλεια επαφής με την πραγματικότητα έχει δημιουργήσει χάσμα με την κοινωνία και απομόνωση της κυβέρνησης από τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Η ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού σε συνδυασμό με την μετριότητα, την αλαζονεία, την ελεγχόμενη τηλεχαύνωση και την διαφθορά οδηγεί τη χώρα στα βράχια.

Ας γνωρίζουν όμως πως η αρχαία Σύβαρη καταλήφθηκε από τον Κρότωνα και η πόλη διαλύθηκε.

Η Ιστορία διδάσκει, διαπίστωσε ο Γκράμσι, αλλά φαίνεται δεν έχει κανέναν μαθητή.

Τελικα γενναται το μεγαλο ερωτημα αυτη την δημοκρατια θελουμε;

Πιστευω πως οχι, θελουμε μια δημοκρατια στην οποια θα λειτουργουν οι θεσμοι αρκει να το παραδεχτούμε ολοι και να το εφαρμόσουμε ολοι.Δυστυχως η σχεση ειναι αμφιδρομη και ετσι εχουμε δημοκρατια στα μετρα μας

Με λιγα λογια δεν πρεπει να αλλάξουν μονάχα οι διαχειριστές. 

Θα πρέπει να αλλάξουν και οι όροι που αναπαράγουν την παρακμή, τη σήψη, την διαφθορά και οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική διάλυση της χώρας.

 

O Δ. Φραγκουλάκης είναι Ιατρός -Πνευμονολόγος και τεως Δημαρχος Αρχανων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση