Έξι γεωπονικά μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού

Newsroom
Newsroom

Το πιο δημοφιλές φρούτο του ελληνικού καλοκαιριού θέλει τον τρόπο του

Το καρπούζι είναι συνυφασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι. Η γεύση του και η δροσιά του κυριαρχούν στις παιδικές αναμνήσεις όλων μας και είναι το φρούτο που λαχταρούν όλοι αμέσως μόλις οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν. Επιπροσθέτως, τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί έμφαση και στη διατροφική του αξία, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό και θρεπτικά συστατικά, όπως το ευεργετικό λυκοπένιο και η κιτρουλλίνη σε συνδυασμό με τις ελάχιστες θερμίδες του, το καθιστούν αναζωογονητικό, πολύ δροσιστικό και εξαιρετικά δημοφιλές στους καταναλωτές. 

καρπούζι

Ακριβώς λόγω της αυξημένης ζήτησης η καλλιέργεια του καρπουζιού θεωρείται προσοδοφόρα για τους παραγωγούς. Εξάλλου, είναι ένα είδος που καλλιεργείται στις περισσότερες περιοχές της χώρας από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο. Οι παραγωγοί στην Κρήτη καλλιεργούν το καρπούζι, συνήθως, υπό κάλυψη σε ψηλά θερμοκήπια, σε κάθετη υποστηλωμένη ή μη υποστηλωμένη καλλιέργεια αποσκοπώντας στην υπερπρώιμη παραγωγή. Βεβαίως, το καρπούζι καλλιεργείται επίσης υπό κάλυψη με χαμηλά τολ, ενώ πολλοί είναι και οι παραγωγοί εκείνοι που επιλέγουν το τυπικό μοντέλο της υπαίθριας, χωρίς κάλυψη, καλλιέργειας. 

καρπούζι

Όποιο μοντέλο καλλιέργειας κι αν επιλέξουν, αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι παραγωγοί είναι ότι το καρπούζι απαιτεί γνώσεις αλλά και εμπειρία. Ας δούμε, λοιπόν, έξι γεωπονικά μυστικά που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος:

  • Προϋπόθεση η βασική λίπανση πριν από τη φύτευση

Η καρπουζιά έχει την ιδιότητα να αφαιρεί και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος. Για τον λόγο αυτό η σωστή βασική λίπανση πριν από τη φύτευση είναι μια πρωταρχική φροντίδα για τον παραγωγό. 

  • Καταπολεμήστε τα ζιζάνια

Το φυτό της καρπουζιάς είναι ευάλωτο στα ζιζάνια. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι παραγωγοί η λύση είναι η εδαφοκάλυψη με ειδικό φιλμ που θα προστατεύσει την καλλιέργεια.

  • Μην ξεχνάτε το ασβέστιο

Η χορήγηση του ασβεστίου είναι ένας αληθινός σύμμαχος για τον παραγωγό καρπουζιού. Αν χορηγηθεί σωστά προλαμβάνει τα σκασίματα και εν γένει τις παραμορφώσεις του καρπού και αυξάνει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. 

  • Η κρισιμότητα της επαρκούς άρδευσης

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα κρίσιμη εργασία. Η καρπουζιά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και επιπλέον δεν ανέχεται το υδατικό στρες.

  • Επιλέξτε τους κατάλληλους βιοδιεγέρτες

Η χορήγηση οργανικής ουσίας και βιοδιεγερτών είναι ένας εγγυημένος τρόπος για τη θεαματική βελτίωση της παραγωγικότητας που παραμένει πάντα ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τους καλλιεργητές.

  • Φυτέψτε εμβολιασμένα φυτά

Η φύτευση ανθεκτικών εμβολιασμένων φυτών είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να έχουμε μια ποιοτική καλλιέργεια σε εδάφη με παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών. 

καρπούζι

Όλα τα παραπάνω καθώς και πολλά άλλα μυστικά, τεχνικές συμβουλές και αποτελεσματικές λύσεις προσφέρονται για τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς από τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες της AgriSC. Με τη βοήθεια τους επιλέξτε τα «όπλα» σας για εγγυημένη ποιοτική καλλιέργεια καρπουζιού.

Φωτογραφίες via vista.create

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της βιολογικής γεωργίας;

Πώς να αυξήσετε την απόδοση των καλλιεργειών σας

Προβλήματα στην καλλιέργεια τομάτας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ