Εξωδικαστικός: Τα ΑμεΑ στους ευάλωτους με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια

Newsroom
Newsroom

Η πρόταση ρύθμισης του Εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα αποδεκτή από τους πιστωτές όπως συμβαίνει σήμερα με τους οικονομικά ευάλωτους και θα μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου

«Ανοίγει» η περίμετρος των ευάλωτων οφειλετών καθώς εντάσσονται και οι πολίτες με αναπηρία και μάλιστα με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια καθώς λαμβάνεται υπόψη ότι έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος  διαβίωσης. 

Αυτό σημαίνει η πρόταση ρύθμισης του Εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα αποδεκτή από τους πιστωτές όπως συμβαίνει σήμερα με τους οικονομικά ευάλωτους και θα μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ανασφάλιστα οχήματα  και είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τους services  οι οποίοι είχαν θέσει το ζήτημα των ΑΜΕΑ καταθέτοντας σχετική πρόταση,  όπως είχε γράψει η «Η». 

Έτσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στην έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτους οφειλέτη καθώς και το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια που θα εισαχθούν στον ορισμό των ευάλωτων οφειλετών.  Σύμφωνα με πληροφορίες το εισοδηματικό κριτήριο ευαλωτότητας, που ξεκινάει από τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι τις 21.000 ευρώ ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού ενδεχομένως να διαμορφωθεί από 14.000 -42.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία αφαιρουμένων των επιδομάτων. Σε ότι αφορά το ποσοστό αναπηρίας οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%, όπως πιστοποιείται από το κράτος.

Ειδική διάταξη

«Με ειδική διάταξη διευρύνουμε τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων συμπολιτών μας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς πλέον και τα άτομα με αναπηρία, με διευρυμένα όρια εισοδήματος και περιουσίας, κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη στην προσπάθεια τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα «κατηγορία» ευάλωτων οφειλετών  και ενώ παραμένει το ζήτημα γενικότερη αναθεώρησης των εισοδηματικών -κριτηρίων ευαλωτότητα καθώς είναι χαμηλά και θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά .

Ετσι, το  άρθρο 65 το νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει την τροποποίηση σχετικών άρθρων του νόμου 4837/2020 που αφορούν τους ευάλωτους οφειλέτες.

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ