Γιατί η Κύπρος εισάγει από την Ελλάδα το 70% του παγωτού της

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Το 70% των παγωτών που καταναλώνονται στην Κυπριακή αγορά εισάγονται από την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατο report του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Λευκωσία.

Της Στέλλας Αυγουστάκη

 

 

Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης (62%) καλύπτει η παραγωγή παγωτού στην Κύπρο με το υπόλοιπο 38% των καταναλωτικών αναγκών να καλύπτεται από τις εισαγωγές, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας (CYSTAT).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό report του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Λευκωσία, το 2021, η Κύπρος εισήγαγε παγωτό συνολικής αξίας €10,255 εκατ. (+23% συγκριτικά με το 2020). Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε ποσότητα 2,828 τόνων (+18% σε σχέση με το 2020). Η μέση τιμή/kg του παγωτού, που εισάγεται στην κυπριακή αγορά, κατά την τελευταία οκταετία (2014-2021), ανέρχεται σε €3,11/κιλό.

Πρώτη η Ελλάδα μεταξύ των προμηθευτών

Η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά τη θέση του κυριότερου προμηθευτή της κυπριακής αγοράς σε παγωτά, και μάλιστα, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Το 2021, κατείχε μερίδιο στο σύνολο των κυπριακών εισαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος που ανήλθε σε 70% (έναντι 67% το 2020).

Μερίδια εισαγωγέων

Ελλάδα: 70%

Γερμανία: 19%

Βέλγιο: 3%

Ιταλία: 3%

Ην. Βασίλειο: 1%

Εκτός λίστας η Γαλλία

Την ίδια στιγμή οι άλλοι προμηθευτές είδαν τα μερίδιά τους να συρρικνώνονται, με εξαίρεση την Ιταλία, που διατήρησε σταθερό το δικό της μερίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι μέχρι και το 2014, τη θέση της Ιταλίας καταλάμβανε η Γαλλία, η οποία έκτοτε, δεν εμφανίζεται μεταξύ των προμηθευτών.

 

 

Περισσότερο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα

Όσον αφορά στο μέσο κόστος εισαγωγής, τα στοιχεία της CYSTAT καταδεικνύουν ότι, το παγωτό που εξάγει η Ελλάδα στην Κύπρο, υπερβαίνει σε μέση αξία/kg εκείνο των ανταγωνιστών της. Το 2021, η μέση τιμή του εισαγόμενου στην Κύπρο παγωτού από την Ελλάδα άγγιξε τα €3,9/kg, έναντι €3,0/kg από την Γερμανία και €2,9/kg από το Βέλγιο.

 

 

Στο +35% οι ελληνικές εξαγωγές

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, από το 2013 ως το 2021, η αξία των ελληνικών εξαγωγών παγωτού αυξήθηκε συνολικά κατά 35%. Η μέση ετήσια αξία τους ανήλθε σε €6,14 εκατ., ενώ η μέση ετήσια ποσότητα σε 1.811 τόνους, αντίστοιχα.

Ειδικά το 2021, η Ελλάδα εξήγαγε στην κυπριακή αγορά παγωτά συνολικής αξίας €7,168 εκατ., που αντιστοιχούσαν σε ποσότητα 1.856 τόνων.

Είναι επίσης, αξιοσημείωτο ότι το μερίδιο που καταλαμβάνει η Ελλάδα στις συνολικές κυπριακές εισαγωγές παγωτού, είναι μεγαλύτερο σε όρους αξίας και κάπως μικρότερο, σε όρους ποσότητας (70% σε αξία, αλλά 66% σε ποσότητα, για το 2021). Αυτό προφανώς συνδέεται και με το γεγονός ότι το παγωτό που προέρχεται από την Ελλάδα, εισάγεται σε ακριβότερες τιμές απ’ ότι εκείνο που προέρχεται από τους υπόλοιπους προμηθευτές.

 

 

Σταθερά ανοδική τάση

Η ετήσια αξία των εισαγωγών παγωτού στην κυπριακή αγορά παρουσιάζει σταθερά ανοδική τάση από το 2017 και ύστερα, με εξαίρεση το 2020. Αντίθετα, η ετήσια εισαγόμενη ποσότητα καταγράφει ξεκάθαρη μείωση, γεγονός το οποίο σχετίζεται, μεταξύ άλλων, και με τη συνεχιζόμενη διεθνή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

 

Ποια brands προτιμούν οι καταναλωτές

Στην κυπριακή αγορά παγωτού κυριαρχούν δυο εγχώριες βιομηχανίες, οι P&P Cream Group και η Regis Milk Industries, καθώς και τέσσερις εισαγωγείς (ΚΕΑΝ, Unilever, Argosy, Vassos Eliades). Από τις προαναφερόμενες βιομηχανίες, η P&P Cream Group έχει αναπτύξει αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία εκτείνεται και στην Ελλάδα.

 

Aldiga (διανομέας: Unilever Tseriotis Cyprus Ltd): Η Unilever είναι αντιπρόσωπος στην Κύπρο για τα brands, Calippo, Cornetto, Twister, Disney και Magnum (το αντίστοιχο, Magic, που πωλείται στην Ελλάδα). Όπως αναφέρει η αρμόδια εκπρόσωπος της εταιρείας, τα παγωτά της Algida κυριαρχούν στην κυπριακή αγορά στην κατηγορία των πολυσυσκευασιών οικογενειακού παγωτού, καθώς και στο ξυλάκι (ατομικές συσκευασίες), όπου τις περισσότερες πωλήσεις φαίνεται να καταγράφει το Magnum.

Froneri (διανομέας: Vassos Eliades): Το μερίδιο, το οποίο καταλαμβάνει η Froneri στην κυπριακή αγορά παγωτού, ανέρχεται σε 24,5% σε αξία με αυξητική τάση και σε 22,5% σε ποσότητα με ανοδική τάση. Με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, η εταιρεία δηλώνει ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε όλες τις ετικέτες παγωτού, τις οποίες εκπροσωπεί (Nestle, Mondelez, Movenpick, Antica Gelateria del Corso, La Cremeria).

ΚΡΙ ΚΡΙ (διανομέας: KEAN Group): Η KEAN Group συνεργάζεται με την ΚΡΙ ΚΡΙ από το 2012, αντιπροσωπεύοντας στην κυπριακή αγορά, τόσο το παγωτό, όσο και το γιαούρτι, ΚΡΙ ΚΡΙ. Σύμφωνα με τον Sales & Business Development Manager της εταιρείας, το παγωτό ΚΡΙ ΚΡΙ, αυτή τη στιγμή, κατέχει την 5η θέση στο σύνολο της κυπριακής αγοράς.

Mars (διανομέας: ARGOSY Trading Co): Το μερίδιο της κυπριακής αγοράς που αντιστοιχεί στα παγωτά της MARS, (με τα brands, Galaxy, Twix, Snickers, Bounty, Mars, Maltesers, M&Ms) ανέρχεται σε 3% σε όγκο, σύμφωνα με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της εταιρείας.

Papafilipou (διανομέας: P&P Ice Cream Group): Η P&P (Papafilipou), που δημιουργήθηκε το 1965, κατέχει ηγετική θέση στην κυπριακή αγορά, κυρίως, όσον αφορά στο επαγγελματικό και οικογενειακό παγωτό. Δραστηριοποιείται, τόσο στη χονδρική πώληση (ξενοδοχεία, περίπτερα, supermarkets, εστιατόρια), όσο και στη λιανική, μέσα από ιδιόκτητα σημεία πώλησης. Επίσης, διαθέτει αξιόλογο δίκτυο εξαγωγών, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Regis (διανομέας: Regis Milk Industries): Η εταιρεία κυριαρχεί στις πολυσυσκευασίες ατομικών παγωτών, κατέχοντας μερίδιο που αγγίζει το 35% σε όγκο επί του συνόλου των πωλήσεων στην κυπριακή αγορά, όπως ενημέρωσε το γραφείο ΟΕΥ η Sales & Marketing Director της εταιρείας.

Τι προτιμούν οι καταναλωτές

Ιδιαίτερη προτίμηση, βάσει των πωλήσεων, φαίνεται να δείχνουν οι Κύπριοι καταναλωτές στα παγωτά με πιο ελαφριά σύσταση (λιγότερα λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη από τα αντίστοιχα που πωλούνται σε Αμερική και Ευρώπη), γεγονός που εξηγείται από το θερμό κλίμα της χώρας. Αρκετά δημοφιλείς στην Κύπρο είναι φρουτένιες γεύσεις τύπου "γρανίτα", όπως τα sorbet (με 0% γάλα) και τα sherbet (με 15% γάλα), καθώς και στα "άσπρα" παγωτά (με γεύσεις, όπως βανίλια ή γιαούρτι). Επίσης, τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Κύπρο τα παγωτά χωρίς ζάχαρη, με την προσθήκη του γλυκαντικού stevia, ενώ ανερχόμενες είναι και οι κατηγορίες των παγωτών vegan και των παγωτών χωρίς γλουτένη.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ