Χατζηδάκης προς βιομήχανους: «Θα είμαστε μαζί, γιατί είσαστε χρήσιμοι»

Newsroom
Newsroom

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, είπε ο υπουργός στην ετήσιας τακτικής ΓΣ του ΣΒΕ

Μήνυμα στήριξης της βιομηχανίας και κάθε κλάδου που εξυπηρετεί την εξωστρέφεια απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της ετήσιας τακτικής ΓΣ του ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος, απαντώντας στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες στον Έβρο και τη Θεσσαλία, που έθεσε η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, κάλεσε το κοινό να “μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις όλων των τελευταίων ακραίων φυσικών φαινομένων, όχι μόνο επειδή το επιβάλλει η συνείδησή μας αλλά επειδή έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε με υγιή τρόπο”. Επί του ιδίου ζητήματος, μάλιστα, στο πλαίσιο συζήτησης με την νυν και τρεις πρώην προέδρους του ΣΒΕ, εξέφρασε βεβαιότητα ότι το κράτος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος αποκατάστασης.

«Εθνικός ρόλος»

«Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ.Χατζηδάκης, προσπαθεί να εφαρμόσει μια σοβαρή, αξιόπιστη και σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική που στηρίζεται πρώτα από όλα στη δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα, γιαυτό και η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. σε ρυθμούς ανάπτυξης και τη Δευτέρα που θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα γίνει σαφές ότι υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, που βασίζεται σε υπεραπόδοση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν ξεχνά τον ειδικό ρόλο της βιομηχανίας σε αυτήν την προσπάθεια και ότι κλάδοι όπως η φαρμακοβιομηχανία και η αγροδιατροφή βοήθησαν την περασμένη τετραετία στον περιορισμό της ανισορροπίας ως προς το εμπορικό έλλειμμα, διαβεβαιώνοντας στη συνέχεια ότι “θα είμαστε μαζί γιατί είσαστε πολύ χρήσιμοι”. Πρόσθεσε, δε, ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στις παραμεθόριες περιοχές η βιομηχανία διαδραματίζει και εθνικό ρόλο.

Επενδυτική βαθμίδα

Ερωτηθείς από τον πρώην πρόεδρο του ΣΒΕ και πρόεδρο του Ομίλου Αλουμύλ, Γιώργο Μυλωνά, για την επενδυτική βαθμίδα και τα πρακτικά οφέλη που θα έχουν οι επιχειρήσεις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, ότι δεν είναι σωστό να προεξοφλούνται όλα και ότι εάν η χώρα πάρει τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις από την S&P στις 20 Οκτωβρίου και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου “κλείνει το θέμα και έχουμε την επενδυτική βαθμίδα όπως την εννοεί η ΕΚΤ”. Η οικονομία της χώρας, πρόσθεσε σχετικά, έχει πάει από το ερασιτεχνικό στην πρώτη εθνική και η απόκτησ της επενδυτικής βαθμίδας θα επιφέρει ευκολότερη παροχή δανείων προς τις επιχειρήσεις και έλευση επενδύσεων και θα είναι “ένα καλό νέο για όλους”.

Κώδωνας κινδύνου για επιδείνωση της αστυφιλίας

Κληθείς επίσης να μιλήσει για την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ, κα.Σαράντη, στην ομιλία της τόνισε ότι εκτός από την πλήρη στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων χρειάζεται η εφαρμογή ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων παρόμοιων μελλοντικών κρίσεων με εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους.

Παράλληλα έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα των περιφερειακών ανισοτήτων, κρούοντας κώδωνα κινδύνου επιδείνωσης της αστυφιλίας προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες θεομηνίες, υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα για επιστροφή της βιομηχανίας στο προσκήνιο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και εστίασε επίσης στην ανάγκη μείωσης του κόστους ενέργειας.


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ