Η Aegean δημιουργεί το πρώτο σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στη ΝΑ Μεσόγειο!

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Μια επένδυση στρατηγικής σημασίας, ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τις ασφαλείς αερομεταφορές του μέλλοντος – Δείτε video και φωτογραφίες

Αποστολή στη Μαδρίτη

Μέχρι το τέλος του 2023 μια πολύ σημαντική, στρατηγικού χαρακτήρα, πρωτοβουλία της Aegean παίρνει «σάρκα και οστά». Ο λόγος για τη δημιουργία, του πρώτου σύγχρονου στην Ελλάδα αλλά και εν γένει στη ΝΑ Μεσόγειο, Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων. Η Aegean σε συνεργασία με την καναδική CAE, επενδύει στο ζητούμενο της ασφάλειας στις αερομεταφορές και δημιουργεί ένα Τraining Center απαιτητικών προδιαγραφών για τους πιλότους του μέλλοντος.

Aegean CAE Μαδρίτη

Το εγχείρημα που προετοιμάστηκε μεθοδικά και βρίσκεται ήδη σε φάση τροχοδρόμησης, αποτελεί στρατηγικό ορόσημο για την Aegean, η οποία διαχρονικά στρέφει τον προσανατολισμό της στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας στις αερομεταφορές. Το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων Aegean – CAE αποτελεί μέρος μιας επένδυσης 140 εκατ. ευρώ που ασφαλώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Επιπροσθέτως, όμως, συμβάλλει στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την τοπική αεροπορική βιομηχανία και καθιστά την Αθήνα σύγχρονο εκπαιδευτικό κόμβο για τη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, ταυτίζεται με τις διεθνείς απαιτήσεις της βιωσιμότητας φροντίζοντας τον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Aegean CAE Μαδρίτη

Το πρώτο «πράσινο» Hangar της Ευρώπης

Το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων Aegean – CAE αποτελεί οργανικό μέρος του σχεδιασμού για το πρώτο «πράσινο» Hangar (αεροπορικό υπόστεγο) της Ευρώπης, που περιλαμβάνει επίσης το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων. Πρόκειται – όπως διευκρινίζουν στελέχη της Aegean – για ένα σύγχρονο «οικοσύστημα υπηρεσιών» για την αερομεταφορά στη χώρα μας σε μία έκταση 85.000 m2 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» που θα στεγάζει επίσης την υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, αλλά και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό πιλότων της AEGEAN, που ήδη λειτουργεί.

Το όραμα του «πράσινου» Hangar έρχεται αφενός να καλύψει ένα σημαντικό κενό υποδομών στην Ελλάδα, αφετέρου δε να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης σε τρίτους. Η δραστηριότητά του θα αναπτύσσεται σε δύο κύριους άξονες:

  • Τη λειτουργία τεχνικής βάσης συντήρησης πτητικών μέσων με δυνατότητα χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχου για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων, και
  • Την ανάπτυξη του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με συνολικά 7 προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας, για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing. Στο Training Center Aegean – CAE θα λειτουργούν και οι εγκαταστάσεις της ειδικής εκπαίδευσης για τα πληρώματα καμπίνας.

Γιατί, όμως, «πράσινο» Hangar; Όπως εξηγούν τα στελέχη της Aegean, η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της υποδομής.

Aegean CAE Μαδρίτη

Επένδυση στρατηγικής σημασίας

Δύο περίπου μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας με τη μορφή κοινοπραξίας, ανάμεσα στην Aegean και την CAE, εταιρία υψηλής τεχνολογίας με πολυετή διεθνή παρουσία, διοργανώθηκε πολυμελής δημοσιογραφική αποστολή στη Μαδρίτη 8 – 10 Μαΐου, στην οποία συμμετείχε και το Cretalive. Σκοπός της αποστολής αυτής ήταν η ξενάγηση των εκπροσώπων του τύπου στις εγκαταστάσεις του Training Center της CAE στην ισπανική πρωτεύουσα, προκειμένου με βιωματική εμπειρία να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί αλλά και πώς θα μοιάζει το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean στην Αθήνα.

Aegean CAE Μαδρίτη

Μέσα από την εμπειρική συμμετοχή τους σε προσομοίωση προσαπογείωσης αεροσκάφους που βάσει του σεναρίου εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Μαδρίτη, οι εκπρόσωποι των ελληνικών ΜΜΕ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς από τα στελέχη της Aegean και της CAE για τους στόχους της επένδυσης και τη σημασία της.

Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης έκανε λόγο για μία επένδυση που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας και των τεχνικών της δυνατοτήτων μέσω μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει ως αφετηρία τη διεύρυνση του γνωσιακού επιπέδου των ανθρώπων της.

Aegean CAE Μαδρίτη

Το όραμα υλοποιήθηκε – όπως σημείωσε – χάρη στην επιμονή του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Aegean, captain Παναγιώτη Σίσκου, ο οποίος ανέπτυξε την ιδέα ήδη από το 2016. Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Training Center άρχισε σταδιακά να υλοποιείται πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και πλέον οι επίσημες ανακοινώσεις είναι γεγονός.

Από τα τέλη του 2023 η Ελλάδα θα έχει πια τοποθετηθεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την Aegean αλλά και τη χώρα γενικότερα, εκπαιδεύοντας τους πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος.

Aegean CAE Μαδρίτη

Φανερά συγκινημένος ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Σίσκος αναφέρθηκε με έμφαση κατά τη δική του τοποθέτηση στο ζήτημα της ασφάλειας των αερομεταφορών υπογραμμίζοντας ότι το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean θα διευρύνει τις υπηρεσίες υποστήριξης τις οποίες ο εύρωστος αερομεταφορέας στη χώρα μας, θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Μάλιστα, το 60% της δυναμικότητας του Training Center θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την ίδια την Aegean.

Aegean CAE Μαδρίτη

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Οικονομικού Σχεδιασμού της εταιρίας κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η επένδυση αυτή αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της Aegean, αναβαθμίζει την εκπαίδευσή τους και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της. Έτσι, δημιουργείται μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην Aegean, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο των αερομεταφορών.

Aegean CAE Μαδρίτη

Το χρονολόγιο της επένδυσης

  • Δεκέμβριος 2022: Επίσημη ανακοίνωση από την Aegean της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Σύγχρονου Οικοσυστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα
  • Μάρτιος 2023: Ανακοίνωση συνεργασίας με τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture) της Aegean με την καναδική CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.
  • Σήμερα: Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης της Aegean στην Αθήνα για την υποδοχή των πρώτων προσομοιωτών.
  • Σεπτέμβριος 2023: Σταδιακή παράδοση των έργων στο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων των Aegean – CAE στην Αθήνα.
  • Τέλη 2023: Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου

Aegean CAE Μαδρίτη

Πώς θα είναι το Training Center της Aegean

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων Aegean – CAE έκτασης 2.800 m2 θα λειτουργήσει εντός της νέας Τεχνικής Βάσης της Aegean στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με 4 προσομοιωτές (αργότερα θα επεκταθούν στους 7) πλήρους πτήσης για αεροσκάφη τύπου Airbus A320, Boeing 737NG και ATR 72-600 και με εξειδικευμένο εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας. Στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του το Κέντρο Εκπαίδευσης θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει σε ετήσια βάση έως και 3.500 πιλότους σε 42.000 ώρες εκπαίδευσης και περισσότερα από 10.500 μέλη πληρωμάτων καμπίνας.

Aegean CAE Μαδρίτη

Το Training Center της Aegean είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 500 νέες θέσεις εργασίες, ενώ στο στάδιο της πλήρους λειτουργίας του και σε ένα χρονικό ορίζοντα 5 – 7 ετών, θα εξασφαλιστούν συνολικά περισσότερες από 1.100 άμεσες αλλά και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Aegean CAE Μαδρίτη

Η συνεργασία με την CAE και το παράδειγμα της Μαδρίτης

Η κοινοπραξία ανάμεσα στην Aegean και την CAE σηματοδοτεί την περαιτέρω επέκταση του παγκόσμιου δικτύου Κέντρων Εκπαίδευσης του καναδέζικου κολοσσού. Το Training Center της Μαδρίτης, στα πρότυπα του οποίου θα λειτουργήσει και το Κέντρο της Aegean καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ εκείνο της Αθήνας θα καλύψει τη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Με τη συνεργασία αυτή η Aegean και η CAE ένωσαν τις δυνάμεις τους, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, στην υλοποίηση ενός οράματος με σκοπό την επένδυση στις ασφαλείς αερομεταφορές.

Aegean CAE Μαδρίτη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης CAE της Μαδρίτης λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Barajas και εκπαιδεύει ετησίως σε 50.000 και πλέον ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 μέλη πληρωμάτων καμπίνας. Το CAE Μαδρίτης φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για 8 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Διαθέτει υποδομές εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας για αεροσκάφη Α340 και Α320, καθώς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για κατάσβεση φωτιάς και εισροή καπνού.

Aegean CAE Μαδρίτη

Λειτουργεί 20 αίθουσες διδασκαλίας πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές. Παγκοσμίως η CAE απασχολεί 13.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες και λειτουργεί εκπαιδευτικές δομές σε περισσότερες από 40 χώρες.

Aegean CAE Μαδρίτη

 

Διαβάστε επίσης:

AEGEAN: Το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ