Η Ήπειρος πιο κοντά στην Κρήτη!

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Νέα εποχή για τον τουρισμό η ένταξη της σύνδεσης Ιωαννίνων-Ηρακλείου στις άγονες γραμμές

Η ένταξη της σύνδεσης Ιωαννίνων-Ηρακλείου στις άγονες γραμμές θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής με αμέτρητες νέες δυνατότητες αναφέρει στο Cretalive.gr o Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

“Η Ήπειρος και η Κρήτη είναι δύο περιφέρειες στις άκρες της χώρας. Η δυσκολία απευθείας μετακίνησης εκ των πραγμάτων στερεί σε έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων τους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις δύο περιοχές. Τώρα με το άνοιγμα της γραμμής επιτυγχάνεται η «γεφύρωση» του χάσματος που γεωγραφικά υπάρχει και η επίτευξη  αμφίδρομης επικοινωνία”

Όπως είπε, πρώτη στόχευση είναι η ανάπτυξη των τουριστικών ανταλλαγών και σε ο, τι αφορά την Ήπειρο επιδίωξή της Περιφέρειας είναι “να μπορέσουν οι συμπατριώτες μας από την Κρήτη να γνωρίσουν τα αξιοθέατά της, τα μνημεία της, αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει εν αφθονία”.

Ταυτόχρονα όμως θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές, εργαζομένους στις δύο περιφέρειες και άλλους να επισκέπτονται πιο συχνά και με άνεση τους οικείους τους. “Νομίζω ότι τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά και μετρήσιμα και για τις δύο περιοχές”, εξηγεί.

Αλέξανδρος Καχριμάνης
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης

 

Οι πτήσεις ανά εβδομάδα και εποχή

Συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις αεροπορικές εταιρείες που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, ευελπιστεί να μην υπάρξουν εμπλοκές που θα καθυστερήσουν την ανακήρυξη του φορέα που θα αναλάβει τα δρομολόγια της «άγονης γραμμής» Ιωάννινα- Ηράκλειο για μία τετραετία, από 1/2/2023-31/12/2027. 

“Γνωρίζουμε πως δύο αεροπορικές εταιρίες έχουν καταθέσει φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό και αναμένουμε το αποτέλεσμα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και σίγουρα η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα-Ηράκλειο-Ιωάννινα θα ωφελήσει και τις δυο Περιφέρειες, στον τομέα του τουρισμού, εμπορικών δραστηριοτήτων και της εκπαίδευσης. Επίσης, η συγκεκριμένη πτήση, θα εξυπηρετήσει και τις γύρω περιοχές, έως και τη νότια Αλβανία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, προβλέπονται 3 πτήσεις την εβδομάδα κατά τη χειμερινή περίοδο, 6 πτήσεις την εβδομάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες και 4 πτήσεις την εβδομάδα, Άνοιξη και Φθινόπωρο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις  και εν γένει του Project και  είμαστε έτοιμοι  και πρόθυμοι να συνδράμουμε σε ο, τι απαιτηθεί προκειμένου να γίνει πραγματικότητα”.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ένταξη της γραμμής Ιωάννινα – Ηράκλειο σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις ανά περίπτωση :

  • Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 90 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χαμηλή περίοδο.
  • Τέσσερις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 120 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη μέση περίοδο.
  • Έξι πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 180 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά την υψηλή θερινή περίοδο.


Τα οφέλη για επιχειρήσεις Κρήτης και Ηπείρου από τη σύνδεση

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης από πλευράς τους επισημαίνει στο Cretalive ότι η Κρήτη είναι μία αγορά που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ήπειρο και κυρίως αυτούς που δραστηριοποιούνται στο ορεινό κομμάτι, καθώς πολλοί επαγγελματίες της Κρήτης έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες για να ταξιδέψουν προς την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Σπύρος Σουρέλης
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης

 

“Θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ως προορισμός Ήπειρος κάτι διαφορετικό στους επισκέπτες από την νησιωτική Ελλάδα, ακόμα και από την Κρήτη. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι παραδοσιακοί οικισμοί, η γαστρονομία η οποία βασίζεται στα τοπικά προϊόντα και φυσικά οι πολλές επιλογές σε υπαίθριες δραστηριότητες, οι οποίες  μπορούν να συνδυαστούν και με διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να ζήσει μια μοναδική εμπειρία διακοπών. Φυσικά όλη αυτή η διαφορετικότητα των ορεινών προορισμών, εμπλουτίζεται και με το παραθαλάσσιο κομμάτι της Ηπείρου, καθώς οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που έχουν δημιουργηθεί εκμηδένισαν τις αποστάσεις”.

Συμπληρώνει δε ότι η Ήπειρος είναι ιδανικός προορισμός για σχολικές εκδρομές και εκδρομές συλλόγων από την Κρήτη, καθώς και μεμονωμένους ταξιδιώτες. “Διαθέτει πανάρχαιο πολιτισμό, πανέμορϕες ακτές, εκπληκτική ϕύση, θρησκευτικά μνημεία με διαχρονική αξία και ιστορία, ανεξάντλητες δυνατότητες για αθλητισμό περιπέτειας και γαστρονομικές απολαύσεις”, εξηγεί.

Σε συζητήσεις για επαναφορά της σύνδεσης με Κύπρο και επέκταση με Ισραήλ

Αναφορικά με το εάν θα επαναληφθεί το παράδειγμα Ιωαννίνων – Ηράκλειου και με άλλους προορισμούς ο κ. Καχριμάνης εξήγησε ότι η Περιφέρεια ξεκίνησε έναν σχεδιασμό πριν ξεσπάσει η πανδημία για προσέλκυση πτήσεων και επιβατών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στο παρελθόν είχε δρομολογηθεί και πτήση από την Κύπρο, η οποία όμως δεν ευδοκίμηση εξαιτίας ζητημάτων, για λόγους ανεξαρτήτως της θέλησής της Περιφέρειας, αλλά και τις ζήτησης που είχε η γραμμή. Επόμενος στόχος ήταν η πραγματοποίηση τουριστικών πτήσεων από τη Σκανδιναβία προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Η πανδημία διέκοψε προσωρινά τις πτήσεις αυτές, που επαναλήφθηκαν από το καλοκαίρι, ενώ βρίσκεται σε διεργασίες για επαναφορά της σύνδεσης με Κύπρο, αλλά και επέκτασή της με το Ισραήλ. 

Παράλληλα η Περιφέρεια βρίσκεται σε επαφή με φορείς της Γερμανίας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πραγματοποίησης τακτικών πτήσεων από κάποια από τις πόλεις της με τα Ιωάννινα, λαμβάνοντας υπόψη και το μεγάλο αριθμό Ηπειρωτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.  “Πρέπει να επισημάνω ότι οι προσπάθειες αυτές γίνονται ως συμπληρωματικές με τις υπάρχουσες ήδη γραμμές- πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Ακτίου”.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ