Με αύξηση 15% θα κλείσει η χρονιά για την ΑΒΕΑ

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Η ΑΒΕΑ σημειώνει κύκλο εργασιών €10 - €12 εκατ κατά μέσο όρο τον χρόνο και ειδικά φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία

Με ανάπτυξη έως 15% αναμένεται να κλείσει το έτος για την κρητική ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ (Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία Ανατολή), η οποία ιδρύθηκε το 1889 στα Χανιά και αποτελεί την αρχαιότερη ελαιουργική βιομηχανία στην Ελλάδα. 

Η ΑΒΕΑ σήμερα έχει παρουσία σε τομείς δραστηριότητας:

  • τυποποίηση και εμπορία κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, ελαιόλαδου και πυρηνελαίου
  • παραγωγή και εμπορία σαπουνιών από λάδι ελιάς
  • εξευγενισμός (ραφινάρισμα) ελαιόλαδων και πυρηνελαίων
  • επεξεργασία του ελαιοπυρήνα για παραγωγή ακατέργαστου πυρηνελαίου και πυρηνόξυλου.

Η ΑΒΕΑ σημειώνει κύκλο εργασιών €10 - €12 εκατ κατά μέσο όρο τον χρόνο και ειδικά φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία, ειδικά στον τομέα του καλλυντικού με το brand Oliva λόγω και της ξενοδοχειακής σειράς, Oliva Hotel και ABEA Hotel, που παρατηρήθηκε εκρηκτική ανάπτυξη λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού.

αβεα

Η αρχαιότερη ελαιουργική βιομηχανία στην Ελλάδα

 

Η ΑΒΕΑ αποτελεί την αρχαιότερη ελαιουργική βιομηχανία στην Ελλάδα και η ίδρυσή της αποτέλεσε αποτέλεσε ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομικής ζωής του τόπου, καθώς αποτέλεσε την πρώτη βιομηχανία του είδους της στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο. Στην Κρήτη το 18ο αιώνα το λάδι αποτελούσε το βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Έτσι, η ΑΒΕΑ διαμόρφωσε μια ανεξάρτητη οικονομία στο νησί, στηρίζοντας τον αγροτικό τομέα, αφού συνδέθηκε με το ελαιόλαδο, το κυριότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής και παρείχε απασχόληση σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της πόλης.

 

Εξαγωγές σε 20 χώρες ανά τον κόσμο

Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν έως το 60% του κύκλου εργασιών της με την εταιρεία να διατηρεί συνεργασίες σε έως 20 χώρες ανά τον κόσμο.

Κυριότερες αγορές εξαγωγής είναι, Αγγλία, Καναδάς, Ρουμανία και Γερμανία, ενώ νέες συνεργασίες έχει ξεκινήσει σε Ελβετία, αγορά στην οποία μπήκε το 2020 και συνεχίζει να την αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς αλλά και η Φινλανδία στην οποία εισήλθε το 2021.

 

Επενδύσεις για ενίσχυση παραγωγικής δυναμικής

Η εταιρεία υλοποιεί αυτήν την περίοδο επένδυση σχετικά με την ενίσχυση του capacity των εγκαταστάσεων, μεγαλώνοντας τους χώρους επεξεργασίας του πυρήνα, αλλά και το τμήμα τυποποίησης και παραγωγής καλλυντικών, έργο που αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κύκλου εργασιών.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ