Μια αληθινή ιστορία διαδοχής: πρωτεργάτης της συναίνεσης

Ο Ralph είναι γνωστός για την υπομονή του, ενώ αντίθετα ο Brian είναι πιο βιαστικός.

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου*

Αν και ο Ralph είναι από τη Νέα Υόρκη, είχε ενστερνιστεί την αντίληψη που έχουν στη Φιλαδέλφεια, ενώ ο Brian, ο οποίος έχει περάσει όλη του τη ζωή στη Φιλαδέλφεια, πάντα γοητευόταν από τον επενδυτικό κόσμο της Νέας Υόρκης. Μια από τις πρώτες του αποφάσεις, ως πρόεδρος, ήταν ότι η Comcast δεν χωρούσε πλέον στη Wolf Block, τη δικηγορική εταιρεία που εξυπηρετούσε τον Ralph και την επιχείρηση για τόσα πολλά χρόνια. Για την εκπροσώπηση της Comcast σε μεγάλες συναλλαγές, ο Brian προσέλαβε μια εταιρεία από την Νέα Υόρκη, την Davis Polk & Wardwell και αργότερα συνεργάστηκε με έναν από τους δικηγόρους - συνεργάτες της, τον Dennis Hersch, έναν ειδήμονα στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις. Ο Ralph θα συνέχιζε τη συνεργασία του με την Wolf Block, αλλά όταν ο Brian έκανε την αλλαγή, εκείνος υποστήριξε την κίνηση.

Σε καταστάσεις, όπου ο Ralph φαίνεται να ενεργεί ενστικτωδώς, ο Brian συλλέγει πληροφορίες και γνώμες, οι οποίες συνδράμουν στην λήψη των αποφάσεών του. Με την πάροδο των χρόνων, εκπαίδευσε τον εαυτό του βασιζόμενος στη σοφία και την εμπειρία των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένων του Ralph, του Dan, του Ted Turner και του John Malone. Δεν διστάζει να φωνάξει μια ντουζίνα συναδέλφων για πληροφορίες και συμβουλές. «Το ηγετικό του στυλ είναι απίστευτα συμπεριληπτικό» σημειώνει ο David Cohen, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας, «όχι μόνο επειδή θέλει να ακούσει τις ιδέες όλων, αλλά επειδή όλοι θα νιώσουν, ότι συνεισφέρουν στη λήψη της απόφασης, εάν ο καθένας μπορέσει να εκφράσει την άποψή του.» Και αν διαφωνήσουν; «Εάν ο Brian θέλει να κάνει κάτι» λέει ο Bob Pick, «και οι συνεργάτες του δεν συμφωνούν, συχνά θα κάνει πίσω. Είναι πρωτεργάτης της συναίνεσης.»

Ζητά τακτικά τη γνώμη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που τον θεωρούν έναν φοβερό ακροατή. «Αυτές δεν είναι εύκολες συζητήσεις», λέει ο Mike Cook, ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. «Και όταν υπάρχει μια διαφωνία στους κόλπους της ηγεσίας, δεν προσπαθεί να την συγκαλύψει. Όπως και ο Ralph, εκτιμά μια κουλτούρα ειλικρίνειας.»

Ο Joe Waz, ένα πρώην στέλεχος δημόσιας πολιτικής, που έγραφε τις ομιλίες και των δυο ανδρών, λέει ότι στον Ralph αρέσει να λέει ιστορίες και δεν του αρέσει να φαίνεται πομπώδης. Δεν τον ενδιαφέρει να κάνει μια ομιλία του στυλ «αυτό που έχω μάθει» και προτιμά να μιλά για τους τρόπους, βάσει των οποίων η Comcast λειτουργεί ως μια οικογένεια.

Ο Brian αντίθετα προτιμάει να εστιάσει στις business και στην τεχνολογία. Έχει αυτό που ο Waz αποκαλεί «μια εποικοδομητική μορφή διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, η οποία του επιτρέπει να κάνει απίθανες διασυνδέσεις και να σου επιτεθεί από διαφορετικές μεριές.» Και οι δύο ανησυχούν για τις ομιλίες τους, αλλά ενώ ο Ralph μπορεί να αλλάξει δυο ή τρεις λέξεις την ημέρα καθώς εξετάζει το κείμενο, ο Brian θα ζητήσει τα σχόλια των συναδέλφων του. 

Ο Ralph είναι γνωστός για την υπομονή του, ενώ αντίθετα ο Brian είναι πιο βιαστικός. Ενώ ο Ralph διάβαζε την κάθε λέξη ενός συμβολαίου, ο Brian θα ζητήσει μια περίληψη. Οι συζητήσεις με τον Brian τείνουν να είναι πιο σύντομες. «Τα πιάνει αμέσως,» σημειώνει ο Fred Shabel, Αντιπρόεδρος της Comcast Spectator, «έτσι έμαθα να καταλήγω στο συμπέρασμα αρκετά γρήγορα.» Ωστόσο, ο Brian συχνά θα αντικρούσει το συμπέρασμα αυτό. «Γιατί το λες αυτό;» θα ρωτήσει. «Είσαι σίγουρος;»

Παρόλο που και οι δύο άνδρες έχουν προσλάβει δυνατά και ταλαντούχα στελέχη και μισούν να απολύουν κάποιον, είναι πιο εύκολο για τον Brian να αντικαθιστά έναν εργαζόμενο, ο οποίος ενδέχεται να έχει καταλήξει στη λάθος εργασία. Και οι δυο έχουν ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης της εταιρείας, όμως ο Ralph έτεινε να είναι καιροσκοπικός, ενώ ο Brian περισσότερο στρατηγικός. Αν και ο Ralph θα μπορούσε να ικανοποιηθεί, τουλάχιστον προσωρινά, μόνο με ένα νέο προϊόν, ο Brian προσπαθεί να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες και σ’ αυτόν τον τομέα.*Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, είναι Γενικός Διευθυντής του «ΙΝΣΒΕ», συγγραφέας του πρακτικού οδηγού: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή: πρακτικός οδηγός για προνοητικές οικογενειακές επιχειρήσεις»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ