Νωπά τρόφιμα: Πολύ υψηλότερες οι αυξήσεις των τιμών

Newsroom
Newsroom

Οι τιμές των μη κατεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν στην Ελλάδα 7,2% τον Μάρτιο, ενώ μειώθηκαν 0,1% στην Ευρωζώνη

Oι αυξήσεις στις τιμές των νωπών τροφίμων στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι στην Ευρωζώνη και εξηγούν εν μέρει τον υψηλότερο πληθωρισμό της, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (Inflation Monitor)

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Μάρτιο στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στα μη κατεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 7,2% ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 0,1%. Αντίθετα, οι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων ήταν περίπου ίδιες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη (3,7% έναντι 3,6%, αντίστοιχα).

ΤτΕ, πληθωρισμός

Μεγαλύτερες αυξήσεις στα βιομηχανικά προϊόντα

Αναφορικά με τους άλλους επιμέρους δείκτες τιμών, στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες οι αυξήσεις στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,1% έναντι 1,1% στην Ευρωζώνη), ενώ στην ενέργεια η μείωση των τιμών ήταν μικρότερη (-1% έναντι -1,8%, αντίστοιχα).

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς την Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ