Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έφερε ξανά στο προσκήνιο το πώς η οικονομία επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, με τις επιπτώσεις να αναμένεται να φανούν ακόμη πιο ξεκάθαρα μέσα στο 2023. Η κρίση είναι μια υπενθύμιση ότι, παρά την τεχνολογική τους πολυπλοκότητα, ακόμη και οι οικονομίες του πλούσιου κόσμου οφείλουν να υπολογίζουν τη φύση, σχολιάζει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Εκόνομιστ.
Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, χρηματοδότες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τις προβλέψεις: ένας ήπιος χειμώνας θα φέρει οικονομική ανακούφιση, απαιτώντας λιγότερη καύση φυσικού αερίου για να διατηρηθούν τα σπίτια ζεστά. Εάν οι θερμοκρασίες δεν διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τιμές της ενέργειας θα υποχωρήσουν και θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Ένας κρύος χειμώνας, από την άλλη πλευρά, θα φέρει μεγάλες προκλήσεις. Μπορεί λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας να σπρώξει αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να κρατήσει βιομηχανίες κλειστές, σπρώχνοντας εκατομμύρια στη φτώχεια, αναφέρει στο δημοσίευμά του το έγκυρο περιοδικό.
Άμεσα ορατός ο οικονομικός αντίκτυπος
Οι επιπτώσεις είναι άμεσα ορατές. Στην αμερικανική ήπειρο η μεγάλη πρόσφατη κακοκαιρία με έντονες χιονοπτώσεις, απότομες πτώσεις θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους θα έχει σημαντικό συνολικό κόστος -και η χρονική περίοδος που συνέβη αυτό δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη λόγω των εορτών. Ο οικονομικός αντίκτυπος «θα είναι πιθανότατα (αρκετά χαμένα) δισεκατομμύρια γιατί θα μιλάμε για όλες αυτές τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις ταξιδιών και θα σκεφτούμε όλες τις επιπτώσεις που θα έχει, ειδικά όσον αφορά τις τελικές παραδόσεις των Χριστουγεννιάτικων πακέτων», σχολιάζει ο Τζόναθαν Πόρτερ, επικεφαλής μετεωρολόγος στην AccuWeather, μιλώντας στο Yahoo Finance. Ο καιρός δείχνει τα δόντια του καθώς περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί σε 37 πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί για μεγάλες κακοκαιρίες και μείωσαν δραστηριότητες.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ έπληξαν πολλά μέρη της χώρας. Οι θερμοκρασίες στο Τσεγιέν του Ουαϊόμινγκ, για παράδειγμα, έπεσαν 20 βαθμούς μέσα σε λίγα 24ωρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο ίδιος. Ακραία χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν σε πολύ μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του Καναδά για πολλές ημέρες.
Ο Πόρτερ ανέφερε ότι το κύμα κρύου αέρα που ξεκίνησε από τη Σιβηρία και ταξίδεψε πάνω από τον Καναδά, αναμενόταν εδώ και δύο εβδομάδες και ότι οι εταιρείες έχουν ειδοποιηθεί για καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Υπήρξε προειδοποίηση», είπε ο Πόρτερ. «Οι καιρικές πληροφορίες υπήρχαν. Τώρα, θα δούμε πώς αντιδρούν σε αυτές οι εταιρείες και οι διάφοροι τύποι κυβερνήσεων», ανέφερε στο Yahoo Finance.
Συνολικά οι επιπτώσεις είναι σημαντικές. «Τα ορυκτά καύσιμα αρχικά υποσχέθηκαν να απελευθερώσουν τις οικονομίες από τις ιδιοτροπίες των εποχών. Αντί να βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια του περιβάλλοντος – που απορροφάται από σιτηρά, διατηρείται στα ζώα ή φωτοσυντίθεται σε βιομάζα και στη συνέχεια καταναλώνεται ως καυσόξυλα – η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κάψει άνθρακα, απελευθερώνοντας την προϊστορική ηλιακή ενέργεια που περιέχεται μέσα σε αυτόν. Η χρήση ορυκτών καυσίμων επέτρεψε την αποθήκευση, τη μεταφορά και την απελευθέρωση ενέργειας ακριβώς όταν απαιτείται», σχολίαζε ο Εκόνομιστ.
Η εποχικότητα επιστρέφει
Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η εποχικότητα επιστρέφει στη Βρετανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, καθώς η ήπειρος θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Στο παρελθόν, η Ευρώπη επωφελήθηκε από το άφθονο φυσικό αέριο που παρείχε η Ρωσία, καθώς και από τη δυνατότητα συμπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου που αποστέλλεται από το εξωτερικό. Τώρα οι προμήθειες είναι περιορισμένες.
Το φθινόπωρο γλίτωσε την Ευρώπη από τα χειρότερα καθώς η ήπειρος είχε τον πιο ζεστό Οκτώβριο που έχει καταγραφεί. Τώρα όμως ο χειμώνας αρχίζει να γίνεται αισθητός. Τα πρώτα χιόνια στη Γερμανία έφτασαν. Η κρίση αερίου δεν είναι ο μόνος λόγος για μεγαλύτερη εστίαση στον καιρό. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν πλέον πολύ περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι πριν από λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα εάν δεν φυσάει ο άνεμος ή ο ήλιος δεν λάμπει, σχολιάζει ακόμη το περιοδικό.
Φωτογραφία από kishivan via vista.create