ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ελληνες που βρίσκονται στη βρετανική Rich List

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί μετά τις αλλαγές στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς

Λονδίνο
Photo Credits: @pixabay/ Ivelin Donchev

Είναι μια κακή εποχή για τους δισεκατομμυριούχους, ειδικά για εκείνους που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η φετινή έκδοση της Rich List των Sunday Times, από την οποία προκύπτει μείωση-ρεκόρ στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της Βρετανίας, αλλά και πτώση του συνολικού πλούτου τους, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Δεν είναι μόνο ότι οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν λιγότερο πλούσιοι, εν μέρει λόγω της αναταραχής που έφερε στις αγορές ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ. Η λίστα των κροίσων του Ηνωμένου Βασιλείου μικραίνει απλώς γιατί πολλοί δισεκατομμυριούχοι επιλέγουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό έπειτα από την αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος non-dom από την κυβέρνηση των Εργατικών.

Ετσι, ο συνολικός πλούτος των 350 που μπήκαν στη λίστα των Sunday Times διαμορφώθηκε στα 772,8 δισ. στερλίνες και ήταν μειωμένος κατά 3%. Για να μπει κάποιος στη λίστα, πρέπει να έχει περιουσία άνω των 350 εκατ. λιρών.

Οσο για τους δισεκατομμυριούχους, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 156 από 165 που ήταν το 2024, στη μεγαλύτερη μείωση στα 37 χρόνια της Sunday Times Rich List. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου αυξήθηκε κατά 30 εκατ. και πλέον διαμορφώνεται στα 640 εκατ. λίρες, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και της συζύγου του, Ακσάτα Μούρτι.

Οι βαθύπλουτοι εξακολουθούν να ξοδεύουν σε είδη πολυτελείας

Ο Κάρολος βρίσκεται στην 258η θέση της λίστας, την ώρα που στην κορυφή βρέθηκε –για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά– η οικογένεια Χιντούτζα, του ινδικού ομίλου Hinduja Group, με περιουσία αξίας άνω των 35 δισ. στερλινών.

Οπως κάθε χρόνο, η λίστα περιλαμβάνει αρκετά ονόματα ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής. Στην 58η θέση, με περιουσία 2,89 δισ. λιρών, βρίσκεται ο Αλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη και ακολουθεί στην 62η θέση η οικογένεια Λαζαρή, που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, με περιουσία 2,65 δισ. λιρών. Στην 64η θέση ισοβαθμούν ο ελληνικής καταγωγής διαχειριστής hedge fund Κρις Ρόκος και ο επιχειρηματίας του real estate Τζον Χριστοδούλου, με περιουσία 2,6 δισ. λιρών. Ο ιδρυτής της EasyJet, Στέλιος Χατζηιωάννου, βρέθηκε στην 97η θέση με 1,7 δισ. στερλίνες και η οικογένεια του Ρόμπερτ Μίλερ, που είναι ο πατέρας της Μαρί Σαντάλ και πεθερός του Παύλου Ντε Γκρες, βρέθηκε στην 104η θέση της λίστας, με περιουσία 1,61 δισ. λιρών.

Πάντως, στο top 10 των πλουσιότερων της Βρετανίας, και συγκεκριμένα στην 9η θέση, βρίσκεται ο Τζον Φρέντρικσεν, με περιουσία 13,6 δισ. λιρών. Ο γεννημένος στη Νορβηγία μεγιστάνας των τάνκερ διαθέτει κυπριακό διαβατήριο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση