ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκηρύχθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός για τη «Λευκή Βίβλο» του ελληνικού τουρισμού
Με προϋπολογισμό 950.000 ευρώ και ... ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Στην προκήρυξη Ανοικτού Διαγωνισμού προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, με σκοπό την κατάρτιση Λευκής Βίβλου για τον τουριστικό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού, προχωρά το υπουργείο Τουρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με το money-tourism.gr, η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού για την Λευκή Βίβλο είναι πολύ κοντινή, όπως και η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, δημιουργώντας ερωτηματικά… Δεδομένου δε ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν γνωστή, είναι απορίας άξιο γιατί ο διαγωνισμός δεν προκηρύχθηκε νωρίτερα!
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης 16931 “Τουριστική Ανάπτυξη” του υπουργείο Τουρισμού, που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να προσχωρήσει στα ακόλουθα:
1.Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και δυναμικής του ελληνικού τουρισμού την περίοδο 2030-2035.
Έρευνα για την υφιστάμενη τουριστική ζήτηση και την προσδοκώμενη τουριστική ζήτηση και προσφορά. Αποτύπωση και ανάλυση των τάσεων της παγκόσμιας αγοράς. Ανάλυση για την εξέλιξη του ανταγωνισμού στο μέλλον. Ανάλυση αναδυόμενων αγορών – στόχων.
2. Την εκπόνηση μελετών εξειδίκευσης της στρατηγικής.
Οι μελέτες αυτές αφορούν στη διαχείριση επαυξημένης ζήτησης σε δημοφιλείς προορισμούς, την ολοκληρωμένη, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε προορισμούς με χαμηλή τουριστική δραστηριότητα και μελέτη για την αγορά εργασίας στον τουριστικό τομέα. Μελέτες
διαχείρισης επαυξημένης ζήτησης σε 5 επιλεγμένους δημοφιλείς προορισμούς και μελέτες ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης τουρισμού σε 5 επιλεγμένους προορισμούς χαμηλής τουριστικής ανάπτυξης.
3. Την εκπόνηση της στρατηγικής για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού για την περίοδο 2030 – 2035.
Η στρατηγική θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού για την περίοδο αναφοράς. Οι προτεινόμενοι πυλώνες στρατηγικής αναμένεται να εστιάσουν σε επιμέρους θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων “τουριστικών προϊόντων”, την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών, την εκπαίδευση των εργαζομένων στα νέα μέσα, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, τη διαχείριση επαυξημένης ζήτησης στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη προορισμών με χαμηλή τουριστική δραστηριότητα και την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών αναφορικά με τον τουρισμό.
4. Τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου.
Το πακέτο εργασίας αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής στην ανάπτυξη σχεδίου εφαρμογής, προώθησης και επικοινωνίας των προτεινόμενων στρατηγικών. Σχέδιο εφαρμογής και οδικός χάρτης. Ανάπτυξη σχεδίου εφαρμογής της προτεινόμενης στρατηγικής (ΠΕ 3), το οποίο θα περιλαμβάνει επιμέρους ενέργειες, καταγραφή εμπλεκόμενων μερών, απαιτούμενων πόρων, αλληλεπιδράσεων, εκτιμώμενων κινδύνων, προτεινόμενων τρόπων αντιμετώπισης τους και συνολικού χρονοδιαγράμματος εφαρμογής. Επιπρόσθετα, θα περιλαμβάνει οδικό χάρτη απαιτούμενων ενεργειών για την ενεργοποίηση εφαρμογής της προτεινόμενης στρατηγικής. Σχέδιο προώθησης και επικοινωνίας.
Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα και, σε περίπτωση ενώσεων οικονομικών φορέων, τα μέλη αυτών, που είναι εγκατεστημένα σε:
α) κράτος-μέλος της Ένωσης,
β) κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),
γ) τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στον βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4, 5, 6 και 7 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και
δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.
Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης. Οι ενώσεις οικονομικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών συμπράξεων, δεν απαιτείται να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να απαιτήσει από τις ενώσεις οικονομικών φορέων να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή, εφόσον τους ανατεθεί η σύμβαση. Στις περιπτώσεις υποβολής προσφοράς από ένωση οικονομικών φορέων, όλα τα μέλη της ευθύνονται έναντι της αναθέτουσας αρχής αλληλεγγύως και εις ολόκληρον.
Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες) εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ποσού Δεκαπέντε Χιλιάδων Τριακοσίων Είκοσι Δύο Ευρώ και πενήντα οχτώ λεπτών (€ 15.322,58).
Οι προσφορές
Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα που
ορίζει η παρούσα διακήρυξη, στην ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 92-97 του Ν. 4412/2016 και στην υπ. αρ. 64233/08.06.2021 (Β΄2453/
09.06.2021) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Ρυθμίσεις τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την ανάθεση των Δημοσίων
Συμβάσεων Προμηθειών και Υπηρεσιών με χρήση των επιμέρους εργαλείων και διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ)».
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στο σύστημα ορίζεται η 15η/04/2025, ημέρα Τρίτη. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών στη διαδικτυακή πύλη του www.promitheus.gov.gr του συστήματος Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. ορίζεται η 21η/05/2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας, δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς.
Κριτήρια Επιλογής
-Καταλληλότητα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας
Οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης απαιτείται να ασκούν δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο της σύμβασης.
Οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα από τα επαγγελματικά μητρώα ή εμπορικά μητρώα που τηρούνται στο κράτος εγκατάστασής τους ή να ικανοποιούν οποιαδήποτε άλλη απαίτηση ορίζεται στο Παράρτημα XI του Προσαρτήματος Α΄ του ν. 4412/2016. Εφόσον οι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ειδική έγκριση ή να είναι μέλη συγκεκριμένου οργανισμού για να μπορούν να παράσχουν τη σχετική υπηρεσία στη χώρα καταγωγής τους, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να τους ζητεί να αποδείξουν ότι διαθέτουν την έγκριση αυτή ή ότι είναι μέλη τού εν λόγω οργανισμού ή να τους καλέσει να προβούν σε ένορκη δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου σχετικά με την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Στην περίπτωση οικονομικών φορέων εγκατεστημένων σε κράτος μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ) ή σε τρίτες χώρες που έχουν προσχωρήσει στη ΣΔΣ, ή σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη περίπτωση και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι σε αντίστοιχα επαγγελματικά μητρώα.
Οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα οικονομικοί φορείς πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο επαγγελματικό μητρώο, εφόσον, κατά την κείμενη νομοθεσία, απαιτείται η εγγραφή τους για την υπό ανάθεση υπηρεσία.
Στην περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων η καταλληλότητα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας θα πρέπει να καλύπτεται από όλα τα μέλη της ένωσης.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, ΕΔΩ
-Οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια
Όσον αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια για την παρούσα διαδικασία σύναψης σύμβασης, οι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν γενικό ετήσιο κύκλο εργασιών για τις οικονομικές χρήσεις 2022, 2023 και 2024 ίσο ή μεγαλύτερο από το 120% της εκτιμώμενης αξίας της παρούσας σύμβασης χωρίς ΦΠΑ (ήτοι 919.354,84 €). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δραστηριοποιείται για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών διαχειριστικών χρήσεων, θα πρέπει να πληροί το ελάχιστο ως άνω επίπεδο χρηματοοικονομικής επάρκειας για όσες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις δραστηριοποιείται συναρτήσει της έναρξης των δραστηριοτήτων του. Σε περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων, που υποβάλουν κοινή προσφορά, η παραπάνω προϋπόθεση μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά από όλα τα μέλη της ένωσης.
-Τεχνική και επαγγελματική ικανότητα
Α) Όσον αφορά στην τεχνική και επαγγελματική ικανότητα για την παρούσα διαδικασία σύναψης σύμβασης, οι οικονομικοί φορείς (ή σε περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων αθροιστικά όλα τα μέλη της ένωσης) απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών):
1. μία (1) σύμβαση με αντικείμενο τον σχεδιασμό αναπτυξιακής στρατηγικής σε έναν τομέα της ελληνικής οικονομίας (π.χ. τουριστικός τομέας, βιομηχανία, πρωτογενής τομέας),
2. τρεις (3) συμβάσεις με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό μετασχηματισμού τουριστικών προορισμών ή /και ανάπτυξης τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό,
3. τουλάχιστον δύο (2) συμβάσεις με αντικείμενο τη μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού ή/ και τη μελέτη διαχείρισης επαυξημένης ζήτησης σε δημοφιλείς προορισμούς,
4. τουλάχιστον τρεις (3) συμβάσεις με αντικείμενο τον στρατηγικό/ επιχειρησιακό σχεδιασμό δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.