Τελικά ο έρωτας περνάει μόνο από τον εγκέφαλο!

Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη

Από την εποχή του Σοφοκλή και το «έρως ανίκατε μάχαν» έως σήμερα τα ίδια ερωτήματα απασχολούν την ανθρωπότητα και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσουν να την απασχολούν.

Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Ο έρωτας αφορά ο μεγαλύτερο κομμάτι της ύπαρξης μας. Σ όλο τον κόσμο οι άνθρωποι μιλούν, τραγουδούν, χορεύουν , γράφουν και αισθάνονται για αυτόν. Αφηγούνται τις ιστορίες του κι άλλες φορές χαίρονται κι άλλες μελαγχολούν. Πολλοί τον αγγίζουν κι άλλοι δεν τον πιάνουν και για το λόγο αυτό οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν τα μυστικά και να προσεγγίσουν την δυναμική του.

Από την εποχή του Σοφοκλή και το «έρως ανίκατε μάχαν» έως σήμερα τα ίδια ερωτήματα απασχολούν την ανθρωπότητα και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσουν να την απασχολούν. Τι είναι ο έρωτας; Από πού πηγάζει; Ποια η μυστική συνταγή του; Πως κάνει τους ανθρώπους τόσο ευτυχισμένους;

Ξεκινώντας από την απλή ερώτηση για το .. τι συμβαίνει στον εαυτό μας την στιγμή που νοιώθουμε να μας διαπερνάει το βέλος του, διαπιστώνουμε ότι η ταχυπαλμία που προκαλεί καθώς και η διάθεση που μας ανεβάζει στα ουράνια είναι αντικείμενο της βιοχημείας και των νευροεπιστημών.

Οι διαπιστώσεις λοιπόν των μελετητών κατέληξαν ότι ο έρωτας συγκαταλέγεται στα βασικά συστήματα του εγκεφάλου μας γιατί απλά αποτελεί όπλο για την διαιώνιση του είδους μας. Η δεύτερη διαπίστωση κατά τον δρ.Fisher είναι ότι ο έρωτας μπορεί να προκύψει ακαριαία και από μία μόνο ματιά.

Ο ακαριαίος έρωτας διαρκεί μόλις 1/5 του δευτερόλεπτου και προκαλεί τέτοια εφορία, παρόμοια με την διέγερση που προκαλεί η κοκαΐνη. Ένα βλέμμα που διαρκεί 4 λεπτά είναι αρκετό για να εκδηλωθεί ερωτικό ενδιαφέρον προς το άλλο άτομο καθώς αμέσως ενεργοποιούνται 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες απελευθερώνουν χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη, οξυτοκίνη, αδρεναλίνη, κτλ. Οι ουσίες αυτές προκαλούν αίσθημα ευεξίας, διέγερσης και εσωτερικής ηδονής.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι ο εγκέφαλος είναι αυτός που ερωτεύεται, αλλά η ενεργοποίηση μερικών περιοχών του μπορεί να διεγείρει την καρδιά, πράγμα που εξηγεί τις ταχυπαλμίες που μας πιάνουν βλέποντας το ταίρι της επιλογής μας. Στην πραγματικότητα όμως ο εγκέφαλος συντονίζει την ορχήστρα της πανδαισίας των συναισθημάτων αφού ενεργοποιεί τρία διαφορετικά συστήματα που όμως δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους.

Τα τρία αυτά συστατικά είναι που «δένουν» την μυστική συνταγή του έρωτα καθώς είναι η σεξουαλική ορμή, ο ρομαντικός έρωτας και το συναισθηματικό δέσιμο. Αυτά και μόνο αυτά, χαρίζουν την παντοδυναμία στον φτερωτό έρωτα που σκορπίζει τα βέλη του παραβλέποντας τάξεις, θρησκείες, χρώμα και χαρακτηριστικά.

Μια άλλη σημαντική πληροφορία έρχεται να μας πει ότι οι άντρες ερωτεύονται περισσότερο από τις γυναίκες καθώς σ αυτούς ερεθίζονται πιο άμεσα οι περιοχές που σχετίζονται με την οπτική δραστηριότητα ενώ στις γυναίκες ερεθίζονται οι περιοχές που σχετίζονται με το συναίσθημα και την προσοχή. Επίσης οι άντρες φαίνεται να είναι εξίσου επιλεκτικοί και ρομαντικοί με τις γυναίκες καθώς μπορεί να βιώσουν ακριβώς τα ίδια ακραία συναισθήματα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο έρωτας διαφοροποιείται από την αγάπη καθώς έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτή. Η αγάπη είναι πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη καθώς δεν έχει «μαγικά φίλτρα» και βέλη να την αποσπούν. Θέλει αγώνα, μοίρασμα, αυτογνωσία και προσπάθεια. Ωστόσο ο έρωτας παραμένει ρομαντικός, μποέμ, και αντισυμβατικός για αυτό ποτέ κανείς δεν του αντιστάθηκε και ούτε πρόκειται να του αντισταθεί!



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ