Ακόμη κάποιες σκέψεις για τους άστεγους

Ακόμη κάποιες σκέψεις για τους άστεγους

Αγαπητό Cretalive

Διάβασα κάποια άρθρα σήμερα, σχετικά με τους άστεγους στο Ηράκλειο (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ). Θα ήθελα να πω και εγώ κάποιες σκέψεις που έχω κάνει, για το θέμα αυτό.

Είναι πραγματικά στενάχωρο, να βλέπεις ανθρώπους σήμερα, οι οποίοι δεν έχουν τα βασικά για να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Ένα σπίτι, φαγητό, ρούχα, μια τουαλέτα, μια βασική καθαριότητα κτλ. Αρκετές φορές, μπορεί ο άλλος να ήρθε σε αυτή την κατάσταση, όχι επειδή ήταν τεμπέλης, αλλά γιατί ατύχησε με κάποιες επιλογές, δεν είχε άτομα να τον στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές κτλ.

Βλέποντας λοιπόν και΄ γω τους άστεγους συμπολίτες μας, έχω σκεφτεί το εξής απλό. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πόλη του Ηρακλείου. Ας υποθέσουμε, πως 20.000 πολίτες, δίνουν το μήνα από 3 ευρώ ο καθένας, (όσο ένας καφές στο κέντρο), σε ένα υποθετικό ταμείο. Σε έναν μήνα, θα έχουν μαζευτεί 60000 ευρώ. Αν πούμε ότι στο Ηράκλειο υπάρχουν 100 άστεγοι, θα αναλογεί στον καθένα 600 ευρώ το μήνα. Όσο ένας κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, για να ζήσει κάποιος έστω με μια βασική αξιοπρέπεια.

Καταλαβαίνω βέβαια πως αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα υποστήριζε κάποιος δικαιολογημένα, ότι όλοι θα άφηναν τις προσπάθειες τους για εύρεση δουλειάς και επιβίωση, αν ήξεραν πως θα έχουν δωρεάν αυτά τα χρήματα ανά μήνα. Και έτσι θα δημιουργόταν άλλα προβλήματα στην κοινωνία.

Από την άλλη όμως, δεν παύω να σκέφτομαι πόσα λεφτά χαλάμε όλοι μας, σε βλακείες πολλές φορές, όχι σε έναν μήνα, αλλά σε μια μέρα. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε τα βασικά...

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι το κράτος έχει κάποιου είδους πρόνοια γι'αυτούς τους ανθρώπους, μέσω κάποιων χρημάτων (εισφορών αλληλεγγύης?) που κρατούνται από τους φόρους μας κτλ, τότε γιατί υπάρχουν άνθρωποι άστεγοι? 

Τροφή για σκέψη. Προφανώς και κάποια πράγματα θα εξηγούνται κάπως, απλά μου διαφεύγουν...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ