Η μετατροπή πέντε μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ

Newsroom
Newsroom

Μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Αγαπητό Cretalive,

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, έχει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία αφίσα που αναφέρει «Κανένα δέντρο κομμένο στο Ελληνικό»!. Η εκπρόσωπος του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του παραπάνω συλλόγου κ. Μαρία Μαρή εκθείασε πρόσφατα, σε συνέντευξή της, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, τη στάση του ηρακλειώτικου λαού το 1979, που εμπόδισε την αποστολή αρχαιοτήτων σε μία έκθεση στο εξωτερικό! Κάτι παρόμοιο θα την ευχαριστούσε αν γινόταν και σήμερα. 

    Η μετατροπή πέντε μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας μας σε ΝΠΔΔ, επέφερε μεγάλες αντιδράσεις σε συνδικαλιστές αρχαιολόγους και γενικότερα σε φορείς και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ. Το μουσείο Ηρακλείου, χρησιμοποιείται, παρανόμως, για να προβληθεί αυτή η αντίδραση, είτε με τοποθέτηση πανό, είτε με ενημέρωση των επισκεπτών μέσα στο μουσείο, για τις αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου. Από τους λάτρεις του κρατισμού, οι εκφράσεις κλισέ δίνουν και παίρνουν: «Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό», «τα δημόσια μουσεία θα αντικατασταθούν με μουσεία ιδιωτικών συμφερόντων» κτλ. 

    Είναι όμως έτσι; Εδώ είναι το κείμενο του νομοσχεδίου, που εκθέτει όλους αυτούς που αντιδρούν στην ψήφισή του:

    http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=8978

   Η προστασία, η φύλαξη, η συντήρηση, η καταγραφή, η έρευνα, η δημοσίευση, η έκθεση και η προβολή των αρχαιοτήτων είναι δουλειά αποκλειστικά των αρχαιολόγων. Το νομοσχέδιο θέλει να ρυθμίσει δράσεις των μουσείων έξω από τους χώρους των εκθεμάτων.

   Θα περιμένουμε επιτέλους και εξαιτίας του νομοσχεδίου, να δούμε:

   Ένα αξιόλογο χώρο εστίασης στο Μουσείο Ηρακλείου. Καφέ και εστιατόριο.

   Δράσεις, που έχουν σχέση με το παιδί (παιδικά γενέθλια, χριστουγεννιάτικες γιορτές κτλ) να μπορούν να πραγματοποιούνται στο χώρο του μουσείου και να συνδυάζονται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις κτλ.

   Εκδόσεις, πάσης φύσεως, που θα πραγματοποιεί ο νέος οργανισμός, για να προβάλει κυρίως το Μινωικό πολιτισμό, αλλά και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης.   

   Ακόμα περισσότερο ευέλικτο ωράριο λειτουργίας του μουσείου Ηρακλείου. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι δυνάμεις που αντιδρούν τώρα στο νομοσχέδιο, αντιδρούσαν για δεκαετίες και το μουσείο ήταν κλειστό τις Κυριακές και τις αργίες και είχε ωράριο δημόσιας υπηρεσίας.

   Συνεργασία με τουριστικούς φορείς της Κρήτης για δράσεις έξω από το μουσείο, που θα προβάλλουν την Κρήτη.

    Ο κατάλογος των έργων και των δράσεων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου δεν έχει ταβάνι.  

   Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι μία οντότητα, εν τοις πράγμασι, με παγκόσμια εμβέλεια. Τώρα, αυτό θα αναγνωριστεί και θεσμικά.

 

     

 

Με εκτίμηση 

Τροχαλάκης Αλέξης

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ