Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και οι κωφοί βαρήκοοι μαθητές

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και οι κωφοί βαρήκοοι μαθητές

Οι μάσκες του εμπορίου όμως  δυσχεραίνουν την επικοινωνία των κωφών και βαρήκοων αφού παρεμποδίζεται η χειλεανάγνωση.

Σε  λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και φέτος θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας  από όλους εκπαιδευτικούς και μαθητές .

Ως άτομο με προβλήματα ακοής από  μικρή ηλικία θα ήθελα να σας περιγράψω από την εμπειρία μου τα προβλήματα που πιθανότατα θα προκύψουν για τους μαθητές που έχουν δυσκολίες ακοής και  είτε φορούν ακουστικά βοηθήματα η κοχλιακά εμφυτεύματα είτε  έχουν  ένα μέτριο βαθμό βαρηκοΐας.

 Ο κωφός - βαρήκοος  μαθητής λόγω των δυσκολιών επικοινωνίας με τους άλλους  πρέπει να έχει οπτική επαφή με τον συνομιλητή ,να βλέπει καθαρά το πρόσωπο του ,  για να μπορέσει να κάνει  χειλεαναγνωση όπως λέγεται .Οι μάσκες του εμπορίου όμως  δυσχεραίνουν την επικοινωνία των κωφών και βαρήκοων αφού παρεμποδίζεται η χειλεανάγνωση.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και διαφανείς μάσκες  που φέρουν χαρακτηριστικό εμπρόσθιο άνοιγμα με αντιθαμβωτική διαφάνεια, ώστε να γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις των χειλιών και του στόματος από τον εκάστοτε συνομιλητή. Οι μάσκες αυτές  είναι επαναχρησιμοποιούμενες  καθαρίζονται  με αντισηπτικό , χλωρίνη ή οινόπνευμα ,δεν  χρειάζονται πλύσιμο ή σιδέρωμα και δεν αντικαθίστανται ανά 3ωρο .

Ο μαθητής με πρόβλημα ακοής, θα πρέπει να μπορεί να βλέπει  τα χείλη του δασκάλου και των συμμαθητών του κατά την διάρκεια του μαθήματος. Πιστεύω ότι οι σύλλογοι γονέων ή οι  μεμονωμένοι γονείς κωφών και βαρήκοων παιδιών θα πρέπει να απαιτήσουν ο δάσκαλος του δικού τους παιδιού να φοράει τέτοιες  διαφανείς μάσκες, αλλιώς δεν θα καταλαβαίνει τίποτα ή θα καταλαβαίνει τα μισά το παιδί τους στην τάξη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό  εγώ, επειδή έχω ζήσει σαν μαθητής τις δυσκολίες με την χειλεαναγνωση μέσα στην τάξη, ξέρω πως θα υποφέρουν τα κωφά – βαρήκοα παιδιά αν δεν υπάρξει μια λύση όπως αυτή με τις διαφανείς μάσκες.  

Θέτω  το πρόβλημα αυτό  για να εξετασθεί από τις τοπικές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την τοπική ΕΛΜΕ ,το  διδασκαλικό Σύλλογο ,τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων . 


Γεώργιος Πρατικάκης
 

Ο Πρατικάκης Γεώργιος είναι  άτομο που πάσχει από σοβαρό πρόβλημα ακοής,  είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων με μητρική γλώσσα την Ελληνική  (ΑΚΟΥΜΠΩ). 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ