Κίνδυνοι στο δρόμο μετά τη βροχή

Newsroom
Newsroom

Διάφορα αντικείμενα στο οδόστρωμα μετά από έντονη βροχόπτωση

Αγαπητό Cretalive,

Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση που συμβαίνει σε έντονη βροχή, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Θα έχουμε παρατηρήσει όλοι, ως οδηγοί, ότι περνώντας το νερό από το οδόστρωμα όταν έχουμε απότομη και δυνατή βροχή παρασύρει και διάφορα μικροαντικείμενα, όπως ξερά ξύλα και κλαδιά ή σκουπίδια ή ακόμα και μικρές πέτρες σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Αυτό φυσικά εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες του δρόμου, διότι αν το όχημα περάσει πάνω από τέτοια αντικείμενα δεν έχουν τα ελαστικά την επαφή που πρέπει πάνω στον δρόμο, άρα μειώνεται κατά πολύ η πρόσφυση.

Ο οδηγός πρέπει να  είναι προετοιμασμένος σε τέτοιες καιρικές συνθήκες και να πράττει ανάλογα σε καταστάσεις όπως αυτή, δηλαδή θα πρέπει να κάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Όταν έχει αρκετά νερά ο δρόμος δεν μπορεί να δει αν υπάρχουν στο οδόστρωμα διάφορα, άρα θα πρέπει να ελαττώσει ταχύτητα ειδικά σε στροφές.
  • Aν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο όχημα πίσω καλό θα είναι να το αφήσει να περάσει μπροστά, ώστε να ανοίγει κατά κάποιο τρόπο δρόμο ή να μπορεί να δει τι γίνεται.
  • Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει το όχημα απότομους ελιγμούς ούτε απότομες επιταχύνσεις ή επιβραδύνσεις.
  • Όταν φτάνει κοντά σε στροφή πρέπει από νωρίς να ελαττώσει ταχύτητα ώστε να μπορέσει αν υπάρχει κάτι μπροστά να το αποφύγει ή να σταματήσει με ασφάλεια.
  • Όταν το νερό έχει μεταφέρει πολλές μικρές πέτρες ή λάσπες ειδικά πάνω σε στροφή, ακόμα και με μικρή ταχύτητα θα χάσουμε τον έλεγχο στο αυτοκίνητο.
  • Αποφεύγουμε επίσης τις ιρλανδικές διαβάσεις, όπως και οποιοδήποτε σημείο του δρόμου με μεγάλη ποσότητα νερού, διότι ακόμα κι αν δεν έχει ορμή το νερό για να μας παρασύρει, εύκολα μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά στο ηλεκτρικό σύστημα και να ακινητοποιηθεί το όχημα.
  • Επίσης, θα πρέπει να είναι σε σωστή λειτουργία και ο κλιματισμός αλλά και οι υαλοκαθαριστήρες, ώστε να έχουμε πλήρη ορατότητα από το όχημα.
  • Αν κάποια στιγμή χρειαστεί να σταματήσουμε απότομα για κάποιο λόγο όπως όλα τα παραπάνω, καλό θα είναι να ανάψουμε τα alarm και να ενημερωθεί από νωρίς η ακολουθούσα κυκλοφορία.
  • Αν πάλι συμβεί το απρόοπτο και φύγουμε από το δρόμο για οποιοδήποτε λόγο, καλό θα είναι αν δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το όχημα από μόνοι μας,  να απομακρυνθούμε ώστε να μην κινδυνεύουμε και να τοποθετηθεί το προειδοποιητικό τρίγωνο για ενημέρωση των λοιπών χρηστών του δρόμου και φυσικά η Αστυνομία και η Οδική Βοήθεια, ώστε να απομακρυνθεί το όχημα από το σημείο.

 

Μανώλης Γιαλιτάκης

Εκπαιδευτής οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ