Πολίτες | 05.10.17 09:38 | Ενημερώθηκε:
"Μην αλλάξετε τίποτε Κρητικοί αλλάξτε μόνο το κόσμο να μοιάζει με εσάς!"

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άνθρωπος ο Κρητικός...

Αγαπητό Cretalive,

Από τι είναι φτιαγμένοι οι Κρητικοί; Το χώμα που πατούνε για ο αέρας που αναπνένε φταίει; Άνθρωποι δεν είναι. Για μπας και είναι οι μόνοι Άνθρωποι και εμείς φτωχοί απολωλοί;

Απίστευτη ενέργεια σε όλη τη διαδρομή. Έβγαινε από τα χωράφια λες από τα αμπέλια που είχαν γίνει πρόσφατα ρακή. Από τις κλάρες τις ελιές που στόλιζαν την διαδρομή. Ένιωθες να τρέχεις σε ταρτάν. Να σε πετά η γη πίσω στον αγέρα. Να θες να αρπάξεις ένα ρόδι να το στήψεις στο στόμα να δροσέψεις. Να σταματήσεις σε μια συκιά να μυρίσεις το αιώνιο άρωμα.

Σεκλέτια και βαριές φωνές βγαίναν μέσαθε σου. Σκορπούσαν πέρα μακριά. Δεν είχες πια καημό. Γίνηκε ένα με την λύρα. Ένα με το λιβάνι της πρωινής κυριακάτικης λειτουργιάς.

Και το άλλο το ύψιστο από όλα' Κάθε που στεκόταν ένας αθλητής δίπλα σου στη διαδρομή ένιωθες λες να δένεται μαζί σου. Δε ξέρω πως να το ορίσω. Δεν το χω ξανα βιώσει. Συνήθως σε προσπερνούν οι άνθρωποι. Πίοτερο οι αθλητές να φτάσουν πρώτοι. Τούτοι τη φορά στέκουνταν σημά μου. Γινόντουσαν ένα με την αναπνοή' ένα με το ρυθμό μου. Ντρεπόμουν, σκιαζόμουνα. Τι θέλει να μου πει; Δε με βλέπει που παλέβω; Γιατί δε με αφήνει μοναχή; Επέμενε. Κάθε δεξί μου βήμα ήταν δικό του δεξί. Κάθε αριστερό δικό του δικό μου αριστερό. Συνήθιζα. Ηρεμούσα. Φίλος φάνταζε που ανάγκη είχε λες ο ίδιος να δώσει' και διάλεξε εμένα να πάρω. Έπεφταν οι αντιστάσεις' μαζί και οι παλμοί. Δενόμουν με τα αόρατα σκηνιά. Φεύγαν τα χιλιόμετρα και πετούσαν τα πόδια μου στις ανηφοριές. Μέναμε οι δυο μας με τον σύντροφο αθλητή. Οι δυο μας ο αγέρας και η μυρωδάτη γης.

Τι συναίσθημα, τι γλύκα εκείνη η δροσερή ψιχάλα του θεού. Μου ρθε να δακρύσω μάλλον γιατί θόλωσαν τα μάτια δεν έβλεπα. Αποφάσισα να κόψω ένα κλαδί ελιάς να κρατηθώ.

Ατομικό ρεκόρ ναι και για μένα και μια ανύποτη χαρά που έτρεξα μαζί σας' να σμίξω με τη γη και τον αγέρα σας.

Μην αλλάξετε τίποτε Κρητικοί αλλάξτε μόνο το κόσμο να μοιάζει με εσας!

Να φωνάζει έλα να σου δώσω. Έλα να σμίξουμε. Έλα να σου δείξω πως είναι να μετατρέπεις τη πίκρα σε γιορτή. Να μοιράζετε ότι πιο απλό και συνάμα ότι πιο μέγα' Το μέσα σας! και κατόπιν τον υπέροχο τόπο σας. Μέγας Άνθρωπος ο Κρητικός. Μέγας Άρχοντας ο κάθε χωριανός που στάθηκε και μας καλημέριζε σε όλη τη διαδρομή και φώναζε: "Πούθε ξετρυπώσατε ορέ κοπέλια;" και λίγο παρακάτω: "Καλώς κοπιάσατε!" 

Καλώς να σμίξουμε του χρόνου πάλι στα 21! ….Αν και το γύρω της Κρήτης αποφασίσετε να κάνετε μη σας λάχει θα σας ακολουθήσουμε!! Τραβάτε σεις μπροστά ανοίγετε μας το κόσμο να βλέπουμε ορθότερα!
#Αρκαλοχώρι2017 #creteHalfMarathon #crete #run #hrakleio — στην πόλη Arkalochóri, Iraklion, Greece.


Κωνσταντίνα Γεωργάτου 

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα