"Μια οφειλόμενη παρέμβαση" για τον Κρουσώνα

"Μια οφειλόμενη παρέμβαση" για τον Κρουσώνα

Ο Γιάννης Βουλγαράκης δίνει την δική του θέση

Αγαπητοί συντάκτες του Cretalive.gr, 

Με έκπληξη διάβασα χτες στο site σας, όσα συνέβησαν στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο της Κρήτης με αφορμή μια απαράδεκτη και άκρως προσβλητική δημοσίευση – ανάρτηση, για μια ολόκληρη κοινωνία. 

Αναφέρομαι φυσικά στα όσα εγράφησαν από κάποιον πολίτη, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται και ως ιστορικός ερευνητής. Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι με περίσσια ευκολία επιχειρείται να δοθεί μια άλλου είδους διάσταση στα γεγονότα και να μετατραπεί η προσωπική στάση και πράξη ορισμένων, σε καθολική ευθύνη με συλλογή ενοχή, αν και γνωρίζει (εφόσον αυτοπροσδιορίζεται ως ιστορικός ερευνητής) ότι στην εν λόγω περίπτωση (ίσως και τη μοναδική) υπήρξε μια πρωτόγνωρη αυτοκάθαρση. 

Η επιδεικτική αγνόηση γεγονότων που μάλιστα είναι και καταγεγραμμένα, θίγει τους κατοίκους ενός περήφανου χωριού και προσβάλει τη μνήμη όλων εκείνων που αγωνίστηκαν με σθένος και αυταπάρνηση για την ελευθερία και πολέμησαν τόσο στο μέτωπο όσο και μετά, μέσα από τις τάξεις της αντάρτικης ομάδας του χωριού (από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού από τους κατακτητές). 

Ο Κρουσώνας, για τον οποίο είμαι Υπερήφανος ως τόπο καταγωγής μου, είναι γνωστός για τους αγώνες εκατοντάδων κατοίκων του για ελευθερία και δημοκρατία. Για το λόγο αυτό εξάλλου πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όπως όλη η Κρήτη και ολόκληρη η χώρα και κατά τον ΄Β παγκόσμιο πόλεμο.

Λυπούμαι πραγματικά και παράλληλα προβληματίζομαι καθώς για να στηριχθεί μια διαφορετική πολιτική άποψη και να ασκηθεί μια πολιτική κριτική, χρησιμοποιείται με τέτοιο φθηνό τρόπο ένα ανυπόστατο επιχείρημα που τολμώ να χαρακτηρίσω ως απόλυτα χυδαίο. Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω, αυτοί οι οποίοι τότε προέβησαν σε αυτές τις απεχθείς εγκληματικές πράξεις και προκάλεσαν ανείπωτο πόνο και δυστυχία, θανατώθηκαν από την τοπική κοινωνία δίχως κανένα έλεος και κανένα ¨κουκούλωμα¨ καθώς ο λαός του Κρουσώνα υπήρξε το πρώτο θύμα τους.

Η όποια πολιτική αντιπαράθεση στις μέρες μας, θα πρέπει να διεξάγεται σε πολιτισμένο κλίμα, η κριτική να έχει ως πυξίδα την αλήθεια και φυσικά στόχος πρέπει να είναι πάντα και ίδως σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσεκτική προσέγγιση της ιστορικής αντικειμενικότητας, η απρόσκοπτη καταγραφή των γεγονότων και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Τέλος, αφού σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία, αναμένω την δημόσια συγγνώμη κα την άμεση ανασκευή των όσων  διατυπώθηκαν προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της πραγματικής αλήθειας εις μνήμη όλων εκείνων που βασανίστηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Βουλγαράκης

πολιτικός επιστήμονας –μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ