Αγαπητό Cretalive
Για να υπάρχει μια ομαλή διαβίωση μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία, τόσο το κράτος, όσο και οι απλοί πολίτες, έχουν κάποιες ευθύνες και υποχρεώσεις. Αυτή η κρίση που περνάμε τώρα με τον ιό, είναι ένα καλό παράδειγμα. Το κράτος προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα, ώστε να προστατεύσει τον κόσμο, το σύστημα υγείας ώστε να ανταπεξέλθει στην όλη κατάσταση, την οικονομία της χώρας κτλ. Από την άλλη, εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να προσέχουμε τους κανόνες υγιεινής, τον άσκοπο συνωστισμό, να φοράμε μάσκες εκεί που πρέπει κτλ.
Η έννοια της ευθύνης, υπάρχει τόσο από τη μεριά του κράτους, όσο και από τη μεριά των πολιτών. Αυτή η ευθύνη λοιπόν, πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές, ώστε να αντιμετωπίζονται διάφορα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινή μας ζωή.
Παραπάνω δόθηκε ένα πρόσφατο παράδειγμα (της πανδημίας), αλλά υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες καταστάσεις, όπου κράτος και πολίτες έχουν κάποιες ευθύνες, ώστε να συνεχίζεται ομαλά και όσο το δυνατόν πιο απροβλημάτιστα η ζωή μας. Θα δώσω δύο ακόμη χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένα με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα σκυλιά, και ένα με την κατάσταση που επικρατεί με τα αυτοκίνητα σήμερα.
Για τα αδέσποτα σκυλιά λοιπόν, οι πολίτες μιας χώρας (όπως στην Ελλάδα για παράδειγμα), έχουν μεγάλη ευθύνη που τα εγκαταλείπουν και μαζεύονται στους δρόμους έξω. Το κράτος από την άλλη, έχει και αυτό μεγάλη ευθύνη, που δεν έχει βρει έναν τρόπο ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα έξω ελεύθερα, που προκαλούν προβλήματα σε ανυποψίαστους περαστικούς και πολλές φορές επιτίθενται.
Για τα δεσποζόμενα σκυλιά, οι πολίτες οφείλουν να τηρούν κάποιους κανόνες, όπως να τα έχουν με λουρί και όχι να τα αφήνουν ελεύθερα σε δρόμους και πάρκα όπου παίζουν παιδιά, άνθρωποι κάνουν τον περίπατό τους κτλ. Το κράτος, έχει την ευθύνη όταν δεν τηρούνται αυτά τα βασικά μέτρα, να παρεμβαίνει ώστε να αποκαθίσταται η τάξη και η ασφάλεια στην κοινωνία.
Ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα αυτοκίνητα. Εμείς οι απλοί πολίτες, πρέπει να προσέχουμε να μη χρησιμοποιούμε όλη μέρα άσκοπα τα αμάξια, υποβαθμίζοντας την ατμόσφαιρα, προκαλώντας ηχορύπανση, κυκλοφοριακό κτλ. Επίσης, όταν οδηγούμε, πρέπει να σεβόμαστε τον κοκ, τα όρια ταχύτητας, και τους άλλους χρήστες του δρόμου. Το κράτος έχεις και αυτό μεγάλη ευθύνη, διότι όταν εμείς οι απλοί πολίτες δεν τηρούμε κάποια βασικά πράγματα, πρέπει να παρεμβαίνει ώστε να υπάρχει μια τάξη και ασφάλεια στον τόπο που ζούμε.
Παραπάνω, δόθηκαν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δείχνουν ότι τόσο το κράτος, όσο και ο απλός κόσμος, έχουν κάποιες ευθύνες, τόσο σε έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις (όπως τώρα ο ιός), όσο και σε απλά, καθημερινά πράγματα. Η λίστα με τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να γράφουμε είναι ατελείωτη. Καθαριότητα και περιβάλλον, εργασιακά, φορολογία, εκπαιδευτικό σύστημα, κοινωνικές συμπεριφορές σε άπειρα μικρά ή μεγάλα καθημερινά πράγματα...Παντού θα δούμε ότι κράτος και πολίτες έχουν αμφότεροι ευθύνες και υποχρεώσεις ώστε να αντιμετωπίζονται και να βελτιώνονται τα όποια θέματα προκύπτουν.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά, προβλήματα θα παρουσιάζονται παντού και πάντα. Απλά πρέπει να γίνει κατανοητό κάτι. Μια οργανωμένη κοινωνία, όπως αυτή που έχουμε φτιάξει οι άνθρωποι σήμερα, και η οποία μας διαχωρίζει από τα ζώα, πρέπει να διέπεται από κάποιους κανόνες. Για την τήρηση αυτών των κανόνων, φέρουν όλες οι πλευρές ευθύνη. Και το κράτος, και οι απλοί πολίτες. Όσο περισσότερο γίνεται αυτό κατανοητό με την πάροδο του χρόνου, τόσο θα βελτιώνεται η ζωή μας και η ζωή των επόμενων γενιών στο μέλλον.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ι.Ν.Μ.